Evrimden bahsediyorsak beklediğimiz değişimin ne boyutta olduğu, hangi canlıdan söz ettiğimiz çok önemli zira tek hücreli canlılarda evrim çok hücreli canlılara göre muazzam hızlarda ilerlemektedir. Nedeni ise çok hücreliler kadar karmaşık genomlarının olmaması. Bulundurdukları genomlar karmaşık olsa bile toplamda işlenmesi gereken genom sayısı çok hücreliler ile mukayese edilemez bile.
İnsanın bambaşka ekolojik şartlar ve gereksinimler altında evrimleri hızlı olur mu sorusuna cevap verecek olursak, elbetteki birkaç nesil içerisinde yeni bir organ üretmek gibi ütopik hızda bir şey beklenemez. Ancak çevrenin dinamikleri evrimin ilerleyiş hızı konusunda ciddi bir etkiye sahip, çevreden sonra canlı nüfusunun popülasyonunun büyüklüğü ve genetik çeşitliliği çok önemli unsurlardır.
Çevreden alınabilecek çeşitli radyasyon seviyeleri yeni mutasyonlara yol açarak evrimin ilerleyişine etki edebilir. Tüm bu etmenler bir arada dünyadakinden daha farklı yönlere ve hıza sahip bir ilerleyişin oluşmasını mümkün kılabilir. Ama yeni ilerleyişin başarısı ve hızı hakkında kesin konuşabilmek için beyin fırtınasından ziyade elle tutulur parametlere sahip olup konuşmak daha doğru olacaktır.
Kaynaklar
- B. K. Hall. Strickberger's Evolution.
- J. Cracraft. Assembling The Tree Of Life.
- Carl Sagan. Kozmos.