Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ali Ateş
Üye 1 gün önce 2 Cevap
3

Okuldaki bir öğretmenim eğer evrim gerçek olsaydı maydonozlar kavak ağacı olurdu diyor, ne cevap verebilirim?

168 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Poyraz Sıngın
araştırmacı 18 saat önce

evrim dediğimiz kavram bir maydanozun kavak ağacı olmasını gerektirecek bir şey değildir. bunun yerine evrim, uzun bir zaman içerisinde x türünün y ortam koşuluna sağladığı uyumun (adaptasyonun) sonucunda eski halinden önemli ölçüde farklılık kazanarak yeni bir tür veya alt oluşum meydana getirmesidir. yani günümüzdeki bir canlı yaşadığı ortama zaten uyum sağladıysa ve doğal koşullar sebebiyle meydana gelen mutasyonlar bu canlıya ortamda hayatta kalmasını kolaylaştıracak ek özellikler sağlayarak onu geliştirmiyorsa canlının dramatik bir evrim geçirmesine gerek yoktur. söz konusu maydanozlar yaşadıkları ortama halihazırda uyumluysa ve meydana gelen mutasyonlar maydanoza önemli bir ek özellik kazandırıp onu doğal seçilimde ön plana çıkarmıyorsa maydanoz evrim geçirip bir kavak ağacına dönüşmez. mesela maydanozun ortamına uyum sağlayamadığı bir durumu varsayalım bu durumdayken meydana gelen bir mutasyon maydanozun ortama uyum sağlamasını sağlasın. böylece zamanla bu mutasyona sahip olan maydanoz hayatta kalıp yeni mutasyonlarla farklılaşırken mutasyonsuz olan maydanoz o bölge için ölerek doğal seçilim aracılığıyla yeni bir maydanoz türü gelişmiş olabilir. ancak günümüzde maydanozda meydana gelen mutasyonlar dramatik bir değişime sebebp olmuyor ve mutasyon zaten yaşadığı ortama belli ölçüde uyum sağlamış (uzun bir evrim süreci sayesinde) diye evrim yoktur demek oldukça yalnış bir yaklaşımdır. zaten kural gereği bir organizma ne kadar gelişmişse ve büyükse (detaylarını araştırabilirsiniz) ve ortamına ne kadar uyum sağladıysa evrimleşme ihtimali o kadar azalır.

dolayısıyla maydanoz bitkisi yerine tek hücreli canlılara bakıldığında disk difüzyon yöntemiyle antibiyotiğe maruz bırakılan bakterilerin hızlıca adapte olarak direnç kazanması veya her sene (viral dna adapte olarak direnç kazandığı için) yeni grip aşıları olmamız tek hücreli organizmalarda hızlıca gerçekleşen evrime örnektir. bu her zaman yeni bir tür açığa çıkarmak zorunda da değildir. bahsedildiği gibi alt oluşumlar da meydana getirebilir.

yani evrim bir canlıyı görece kendisinden daha gelişmiş farklı bir forma dönüştürmez. yani maydanoz kavak ağacına dönüşmez. evrim, bambaşka ve çok daha detaylı bir kavramdır. tabii evrimi öğretmeninize açıklayacak olmanız ve öğretmeninizin evrime bu bakış açısıyla yaklaşması oldukça üzücü bir durum olmasına rağmen bu açıklamayla tatmin olacağını sanıyorum. aksi takdirde elbette ki yeniden yardımcı olmaktan memnuniyet duyarım.

Tüm Reklamları Kapat

ayrıca bu cevabımda evrim kavramına çok temel bir düzeyden yaklaştığımı ve açıklamalarımı sadece belli örnekler üzerinden yürüttüğümü belirtmeliyim. [1]

Kaynaklar

  1. trkhanacademyorg. Khan Academy. Alındığı Tarih: 4 Mayıs 2025. Alındığı Yer: trkhanacademyorg | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 13 saat önce

Mesele Evrim Değil!

Sürekli soru sor ve verilecek her cevaba bilimsel kanıt iste. Bildiklerinin kaynağını göster. Şayet reddederse neye dayanarak reddettiğini sor. Ondan da bildiklerinin kaynağını sor, oku ve aklına yatmayanın bilimsel izahını iste.

Olgu ile görüş arasındaki farkı sor.

Tüm Reklamları Kapat

Söz konusu kullandığımız teknoloji, sağlık ve nicesi olunca bilimi reddetmez iken, aynı disiplin ve aynı bilimsel basamaklar ile açığa çıkarılan diğer verilere temkinli yahut reddiyetçi yaklaşımın tutarsızlığının izahını iste.

“İşte öyle” cevabını aldığın an bu cevabın ne kadar akla yatkın olduğunun izahını iste. Buna da aynı cevabı verirse işine bak, o da işine baksın derim.

Fakat her şeye rağmen ve öncelikli olarak savunduğun düşünceyi hakkıyla öğren…

Kaynakçadaki kitaplar varmak istediğim şeyi daha net anlatıyor, okumanı isterim. Sevgiyle…

Kaynaklar

  1. Henri Lefebvre. (2021). Diyalektik Materyalizm. Yayınevi: Sel yayıncılık. sf: 116.
  2. Georges Politzer. (2012). Felsefenin Başlangiç İlkeleri. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 208.
  3. Friedrich Engels. (1977). Doğanın Diyalektiği. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 480.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close