Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hasan Urtuğ
Üye 29 Ekim 2023 1 Cevap
2

Oksitipal kemik nedir ve beynin hangi bölümünü korur ve o bölge hasar alırsa ne olur?

Kaynaklar geçerli olsun lütfen iyi araştırmalar
932 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ebru Tuba Ölçücü
Aynı zamanda sağlıkçı olarak konuyla ilgili araştırmalar yapıyorum 30 Ekim 2023

Oksipital lob beynin en arkasında bulunan ve görme becerimizi gerçekleştiren ve şekillendiren bölgedir. Bilindiği gibi beyin sağ ve sol yarımkürelerden oluşur. Oksipital lob da hem sağ hem sol yarımkürede bulunur. Sağ görüş alanı sol tarafta işlenirken, sol görüş alanı sağ tarafta işlenir.

Oksipital kemik, kranyal deri, kemik ve ana kemik arasında oksipital (arka ve alt kısmında kafatası). Trapez şeklinde olup sığ bir tabak gibi kendi üzerine kıvrılmıştır. Oksipital kemik, serebrumun oksipital loblarının üzerine gelir. En Kafa tabanı oksipital kemikte olarak adlandırılan büyük oval açıklık vardır foramen Magnum omurilik üzerine geçirir.

buradan kafa kemiklerinin yerlerini inceleyebilirsiniz.
buradan kafa kemiklerinin yerlerini inceleyebilirsiniz.
hemşire kitabı

Öncelikle serebellumu ve serebrumun oksipital loblarını korumaya ve aşağıda açıklanan çeşitli kaslara ve bağlara bağlanma sağlamaya hizmet eden çok karmaşık bir kemiktir. Boynunuzun kaslarını da destekler. Beynin görsel işlem merkezini korur ve beyinden omurgaya bağlantı yolu görevi görür. Hasarı sonucu körlük veya kör noktalar gibi görme bozuklukları; görsel çarpıtmalar ve görsel dikkatsizlik görülebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Oksipital lob ve kemik hasarının bazı belirtileri:

1- Kısmi körlük ( Hemianopsi: Yatay veya dikey olarak görüş alanınızın yarısı gider. Quadrantanopsia: Görme alanınızın dörtte biri kaybolmuştur. Periferik görme kaybı: Görme alanınızın dış kenarı kaybolur. Merkezi görme kaybı: Görme alanınızın ortası kaybolmuştur ancak çevresel görüş iyidir.)

2- Kelime körlüğü (Alexia)

3- Renk agnozisi

Tüm Reklamları Kapat

4- Hareket körlüğü

5- Balint sendromu (Simultanagnozi)

Oksiputta travma, baziler kafatası kırığı olarak adlandırılan kafatasının tabanının kırılmasına neden olabilir. Basion-Dens hattı bir görüldüğü gibi grafisi Basion ve ayrışma yaralanmalarının tanısında kullanılan inleri üst arasındaki mesafedir ayrıca genetik bozukluklar Edwards sendromunda ve Beckwith-Wiedemann sendromunda bulunan belirgin bir oksiputa neden olabilir.

129 görüntülenme

Kaynaklar

  1. A. M. Germann, et al. (2023). Anatomy, Head And Neck, Occipital Bone, Artery, Vein, And Nerve. StatPearls. | Arşiv Bağlantısı
  2. Verywell Health. The Anatomy And Function Of The Occipital Bone. Alındığı Tarih: 30 Ekim 2023. Alındığı Yer: Verywell Health | Arşiv Bağlantısı
  3. Flint Rehab. Occipital Lobe Damage: How It Affects Vision & Recovery. (17 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 30 Ekim 2023. Alındığı Yer: Flint Rehab | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
8
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close