Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Emre Ün
Üye
0

Öğrenmeyi nasıl öğreniyoruz?

201 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı.

Öğrenmeyi öğrenmiyoruz.

Öğrenmek, insanın yaparken farkında bile olmadığı bir şey. Tam olarak yönlendiremediği bir durum aynı zamanda.

Tüm Reklamları Kapat

Beynimiz, üstün bir kaydetme ve kaydettiklerini yorumlama kapasitesine sahip. Dış dünyadan deneyimlediği her şeyi, bilincimizin kontrolü dışında kaydediyor. Kaydettiklerini düzenliyor, yorumluyor ve gerektiğinde kullanıyor, gerekmeyeceğini düşündüklerini ise siliyor.

Bu durumu size şöyle açıklayayım: Kalabalık, birçok farklı dükkanın ticarethanenin bulunduğu bir caddede yürüdüğünüzü varsayalım. Bu eylemi gerçekleştirirken çevreden sayısız veri alıyorsunuz. Bir dükkandan bir müzik geliyor, şu dükkanın camında sevdiğiniz bir şey sergileniyor, karşından garip görünüşlü biri geliyor, zemin sert ve biraz kaygan, sokak aralarına geldiğinizde hafif bir rüzgar esiyor ve o hava daha serin, ara ara güneş ışığı gözünüze geliyor, önünüzde bir ayağı seken biri yürüyor... Sayısız veriyi alıyorsunuz hem de kontrolsüzce. Bu yürüyüşe başlarken size "gördüğünüz yeşil renkleri söyleyin" deseydik yeşile odaklanacaktınız ve ne müziği duyacaktınız, ne rüzgarlı sokakları fark edecektiniz, ne vitrindeki giysiyi fark edecektiniz ne de güneş dikkatiniziz çekecekti. Ama bu fark etmediklerinizi de algılayacaktınız. Caddenin sonunda "kaç kırmızı gördün?" diye sorsak cevap veremezdiniz yüksek olasılıkla ama "caddenin en gürültülü yeri neresiydi?" diye sorsak yüksek olasılıkla doğru cevap verirdiniz. Ya da yanınızdan elinde silah taşıyan biri geçmiş olsaydı ve size bunu sorsaydık kesin fark ederdiniz ve hatırlardınız. Çünkü kırmızı dikkatinizde değil çünkü amaç değil ve hayati önemi yok. Ama yüksek ses ve silah taşıyan biri çevrenizi algılamanızı ve oradaki varlığınızı etkileyen bir şey. Onu görmezden gelmemeyi başaramayacaktınız. Beyin bir filtre uyguluyor. İçgüdüsel bu. Belirli bir önem çizgisinin üzerindeki her şeyi bizim kontrolümüz dışında algılıyor.

Tüm Reklamları Kapat

Aynı deneyi içinde hiç eşya olmayan, tamamen sessiz bir odada yapsak? Odanın tavanında yürüyen örümceği fark edersiniz. Beyin onu algılar çünkü öyle bir ortamda en küçük veri dikkat çeker. O caddede ise belki 5 tane örümceye bastınız.

Belirli bir niyetle bilgi edinme de bunlara benzer dinamikler içeriyor. Beynimize bilgi gönderiyoruz. Beyin ise bunu almaya zaten hazır. Bilgiyi yönlendirmek ve yönlendirmemek bizim kontrolümüzde.

125 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close