Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Normallik nedir? Neye veya kime normal deriz?

Bir kimsenin kendisine normal gelen bir davranışı başkalarına "olağan" dışı gelebiliyor. Davranışlarımız bizi normal veya anormal olarak sınıflandırmada kullanılabilirse kime normal demeliyiz? Normalliğin sınırları varsa bunu belirleyen şey nedir?
1,076 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Atahan Sır
Atahan Sır
70K UP
Öğrenci

Normali çoğu kez ortalama olarak kabul ederiz. Örneğin renk görü olan insanların kırmızıyı görüş şeklini, normal olarak tanımlamayız çünkü renk körlüğü popülasyon içinde renk körü olmayanlara göre daha az gözlemlenir. Örneğin normal zeka, kabul edilen normal zeka aralığı popülasyon içinde en fazla görülen aralık olduğu için normal olarak kabul edilir. Eğer insan türü ortalama 100-110 arası IQ yerine 140-150 arası IQ' ya sahip olsaydı normal 140-150 arası IQ olarak kabul görürdü. Biyolojik normallerin ötesinde bazı kültürel kabul ve normaller de vardır elbette ama kültürel normallerin çok hızlı bir şekilde değişme esnekliği olduğuna inanıyorum. Örneğin, 200 yıl önce kadın hakları bir normal değilken hatta aşırılık olarak görülürken günümüzde kadın hakları birer normaldır diye düşünmekteyim. Biyolojik alt yapımızın getirdiği ama kültürel olarak çatışma içinde olunulan durumları da normalleştirmemiz gerektiğine inanıyorum.

242 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Genç Mühendis
Genç Mühendis
263K UP
Düşünür

merhabalar Mustafa Ayhan

normallik denilen şey tamamen kültürle alakalı bir durumdur. bir kültürün yada genel toplumun hayat tarzına aykırı yada abzürt gelen davranışlar da anormaldir. yani tamamen mensup olduğun kültürle alakalıdır.

Türkiye gibi çok kültürlü ülkelerde çok normallikten yada anormallikten bahsedemeyiz bence. çünkü doğu ile batı arasında olağan üstü bir kültür farklılığı var. bu yüzden aslında Türkiye'de hiç kimse, başkasının düşüncesini beğenmiyor yada anlaşamıyor.

Tüm Reklamları Kapat

mesela bir örnek vereyim: Antalya yada İstanbul gibi şehirler maddi durumu iyidir, genel olarak turizmden ve eğlence sektöründen para kazanır haliyle buralarda oluşacak kültür de daha eğlenceye yatkın, hoşgörülü, daha serbest bir kültür hakim olur.

öte yandan doğuya bakacak olursak, genel geçim kaynağı hayvancılık(ki hayvancılıkta daha agresif olman gerekir), gelir düzeyi düşük, eğitim seviyesi düşük ve buranın kültürüyse daha muhafazakar, daha öfkeli, daha kaba insanlar ortaya çıkarıyor.

kısacası normallik ve anormallik tanımı kültürden kaynaklıdır, Türkiye'de çok çeşitli sebeplerden ötürü çok kültürlü bir ülkedir, özellikle başka şehirlere göç eden aileler genelde kültür çatışması çok yaşarlar.

345 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close