Bilim insanları, Gliese 667 Cc, Kepler-69c, Trappist-1e, Proxima Centauri b ve Kepler-452b gibi Dünya'ya oldukça benzeyen birkaç yerle karşılaştılar. Tüm bu gezegenler arasında Dünya'ya en çok benzeyeni, ona Dünya 2.0 takma adını kazandıran Kepler-452b'dir. Yıldızının yaşanabilir (Goldilocks) bölgesi içinde bulunur ve yılı 385 gün sürer. Kepler-452b'yi keşfetmek istesek bile henüz bu mesafeyi kastetmiyoruz. Soruyu, bunun olduğunu varsayarak ilerliyorum:
İtalya'nın Floransa Üniversitesi Bitki, Toprak ve Çevre Bilimleri Bölümü'nde (DiPSA) araştırmacı olan Giacomo Certini, "Yeni toprakları kolonileştirme dürtüsü insanın doğasında var" dedi. Dolayısıyla ufkumuzu diğer dünyalara doğru genişletmek hiç de garip karşılanmamalı. Gelecekte insanları taşımak ve orada yiyecek üretmek gerekli olabilir.” Burada bu sözlerin aslında bir öncü niteliğinde olduğunu anlıyoruz. Topraksız yetiştirme süreci olarak adlandırılan Aeroponik, bitkileri topraksız ve çok az su içeren, hava veya sisli bir ortamda yetiştirir. Bilim adamları 1940'ların başından beri bu yöntemle deneyler yapıyor ve aeroponik sistemler 1983'ten beri ticari olarak kullanılıyor. Yani bir şekilde beşeri olarak bitki türlerinin yapay olarak yaşamasını farklı gezegenlerde başarabiliriz gibi duruyor.
Hayvan, bitki ve organizmaların birlikte yaşaması için büyük bir planlama ve altyapı gerekli. Dünyada her şey birbiriyle etkileşim ve bağlantı halinde. Bu bağlantıları beşeri olarak sağlamak zor olacaktır. Ancak konuları şu şekilde basite indirgeyebiliriz: Oksijen, kaçınılmaz olarak canlılığın temellerinden biridir. Oksijen üretmenin en popüler yöntemi, elektroliz adı verilen bir işlemle suyun hidrojen ve oksijen gazına ayrılmasıdır.
Su, karbon dioksit ve hidrojenle yüksek sıcaklık ve basınçta reaksiyona girerek su ve metan üreten nikel katalizörünün kullanıldığı Sabatier reaksiyonunu kullanabiliriz. Bu reaksiyon, yan ürün olan hidrojen gazını uzaklaştırmak için daha önce sözü edilen elektrolizle birlikte çalışabilir. Sabatier reaksiyonunun başlaması için bir miktar enerji gerektiğinden daha sonra kullanılmış suyun geri dönüşümüne geçebiliriz.
Yiyecek: Oksijen ve suyun kurulumu tamamlandıktan sonra gıda en önemli öncelik haline gelir. Ekosistemin korunmasına yönelik iş yükü yüksek olacağından üretilecek gıda miktarı da artacaktır. Diğer gezegenlerdeki toprak, bitkilerin büyümesi için gerekli minerallerden yoksun olduğundan, onu zenginleştirmemiz gerekiyor. Bunu yapmanın en kolay yolu insan atıklarını geri dönüştürüp gübre olarak kullanmak olacaktır. Diğer bir zorluk ise yapay besin döngüleri oluşturmak ve sürdürmek olabilir ancak bu, nitrojeni sabitleyen bakterilerin toprağa yerleştirilmesiyle yapılabilir.
Bunların koca bir ekosistem ağının sadece bir parçası olduğunu unutmamak gerek. Belki bugün bunlar için uzağız, belki de yarın için yakınız. Bilim, her gün ilerliyor!
Kaynaklar
- bak Herath. Can We Grow Crops On Other Planets?. (26 Kasım 2010). Alındığı Tarih: 8 Ocak 2024. Alındığı Yer: Phys | Arşiv Bağlantısı