Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Mert
Üye 8 Ekim 2022
0

Niçin asit baz diye bir şey tanımladık?

Asit baz diye bir şeyi 3 farklı şekilde tanımladık, peki niye? Niçin? Asit bazı tanımlama amacı neydi ve niye böyle tanımladık?
403 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Çınar Civan
Bilim Araştırmacısıyım 9 Ekim 2022

Bu soruya cevap bulmanın en iyi yolu düşünmek. Biraz kafa yorunca cevap kendini belli ediyor. Asit-baz ayrımının neden önemli olduğu ile başlayalım;

Asitler ve bazlar birbirinden farklı özellikler sergiler. Dolayısıyla asit ile baza olan yaklaşımız, saklama şekillerimiz, kullanım alanlarımız vb. değişkenlik gösterir. Aynı zamanda insan vücuduna uygun kozmetik ürünleri, sabunlar, kimyasallar üretilirken insan vücudunun "pH" değeri ve ürünün "pH" değerine dikkat edilir. "pH" değerlerine dikkat edilmesi sonucu asit-baz ayırımı kaçınılmaz olmuştur.

Bunu daha iyi anlamak için çok basit bir örnek verelim;

Tüm Reklamları Kapat

Kimya laboratuvarlarında asitler ve bazlar çok fazla kullanılmaktadır ve saklanmaktadır. Biliyoruz ki asitler metalleri aşındırır. İşte bu sebeple metallerde saklanamazlar ama genellikle cam saklama kaplarında ve daha nadir olarak plastik kaplarda saklanabilirler. İşte bu noktada asit-baz ayrımı bize kolaylık sağlamaktadır. Ha, tabii ki her asit camda saklanamaz, bunu biliyoruz ama genellemede cam kapların asit saklamakta işlevli olduğunu söyleyebiliriz.

Bu konuya da değinen çok güzel bir Evrim Ağacı makalesi var. Okumanızı tavsiye ederim: Asit ve Bazların Canlılar İçin Önemi Nedir?

Kaynaklar

  1. W. B. Jensen. (2009). The Origin Of The Term "Base". American Chemical Society (ACS), sf: 1130. doi: 10.1021/ed083p1130. | Arşiv Bağlantısı
  2. G. N. Lewis. (1938). Acids And Bases. Journal of the Franklin Institute, sf: 293-313. doi: 10.1016/S0016-0032(38)91691-6. | Arşiv Bağlantısı
  3. G. C. Vogel, et al. (2009). The Ecw Model. American Chemical Society (ACS), sf: 701. doi: 10.1021/ed073p701. | Arşiv Bağlantısı
  4. R. E. Cramer, et al. (2009). Great E And C Plot. Graphical Display Of The Enthalpies Of Adduct Formation For Lewis Acids And Bases. American Chemical Society (ACS), sf: 612. doi: 10.1021/ed054p612. | Arşiv Bağlantısı
  5. R. F. Jameson. (1978). Assignment Of The Proton-Association Constants For 3-(3,4-Dihydroxyphenyl)Alanine (L-Dopa). Journal of the Chemical Society, Dalton Transactions, sf: 43-45. doi: 10.1039/DT9780000043. | Arşiv Bağlantısı
  6. G. C. Barrett, et al. (1998). Amino Acids And Peptides. Cambridge University Press. doi: 10.1017/CBO9781139163828. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close