Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Furkan Kayhan
Furkan Kayhan
51K UP
Üye
2

Neden uzayda diğer canlı yaşam türleriyle karşılaşmıyoruz?

Buna birçok olası açıklama farklı varyasyonlarda getirilebilir ancak benim kanaatime göre uzay kozmik bir savaşın içinde ve iyiler olduğu kadar kötülerde var ama kötüler daha ağırlıkta veya baskın geldiği için bize yardım edemiyorlar. Herkesin birbirni yok etmeye programlandığı, savaşçı bir evren modeli düşünemiyorum. Bilmem, siz ne düşünürsünüz?
442 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sadık Berk Evren
Amatör Astronom

Fermi Paradoksu gerek sorduğu sorular gerek bu sorulara verilen olası cevaplar bakımından gerçekten çok ilginç bir konu.

Bence "Herkes nerede?" sorusuna en mantıklı cevabı Büyük Filtre Hipotezi veriyor. İnsanlık milyarlarca yıllık devasa bir evrimsel süreçten ve çeşitli kritik aşamalardan geçti. Bu aşamaların herhangi birinin veya birkaçının gerçekleşmesi kozmik ölçekte oldukça nadir olabilir. Belki de cansız moleküllerden canlılığın ortaya çıkabilmesi, yani abiyogenez olayı çok düşük ihtimalli bir olaydır ve Dünya, abiyogenezin yaşandığı birkaç istisnai örnekten birisidir. Ya da prokaryot canlılardan ökaryotların evrimi olan endosimbiyoz aşırı nadir bir olaydır ve yine Dünya, endosimbiyozun yaşandığı nadir vakalardan birisidir. Kısacası 3.5-4 milyar yıllık evrimsel süreç boyunca aşılan herhangi bir "kilometre taşı" aslında epey şans istiyor olabilir: eşeyli üremenin evrimi, çok hücreli yaşam, alet kullanımının evrimi, zeki yaşam formlarının ortaya çıkışı...

Bugünlere geldiğimiz için çok şanslı olabiliriz.
Bugünlere geldiğimiz için çok şanslı olabiliriz.
Osman Yeşiltaş

Hepsi bir kenara, belki de şu ana kadar saydıklarım gayet mümkündür ve insanlık henüz "büyük filtreye" ulaşmamıştır. Bu durumda bizim seviyemizdeki ve hatta bizden üstün zeki yaşam formlarının daha fazla ilerlemesini ve galaktik bir medeniyet haline gelmesini engelleyen yıkıcı unsurlar bulunmaktadır. Buradaki en ilginç hipotez, eninde sonunda tüm medeniyetlerin adeta kendi kendilerini yok etmeye programlanmış olmaları. Çağrı Mert Bakırcı, Fermi Paradoksu hakkındaki videosunda bunu şöyle açıklıyor:

Tüm Reklamları Kapat

İnsanlar olarak biz, çok daha otomatik davranışlar sergileyen hayvanlardan çok daha karmaşık ve bağımsız davranışlar sergileyen bir türe evrimleşerek var olduk. Ve bu yöntemle var olan bir organizma olarak ne kadar çok sayıda bilişsel kusurumuz, hastalığımız, sorunumuz, eksiğimiz olduğuna bir bakın. Bir dolu zaafımız var: Güce düşkünüz, çok kolay kandırılabiliyoruz ve yapmayı bildiğimiz en iyi şey birbirimiz de dahil bir şeyleri yok etmek. İşte bu, çok tuhaf bir diğer paradoksa işaret ediyor: Biz, bu medeniyetimizi evrimsel süreçleri dizginlemeyi başardığımız için inşa edebildik. Mesela tarımımız sayesinde artık besin için av peşinde koşmuyoruz, tıbbımız sayesinde hastalıklar nedeniyle kolay kolay ölmüyoruz, teknolojimiz sayesinde vahşi hayatın tehditlerinden tamamen izole hayatlar yaşıyoruz. Bu, evrimimizin hızını ciddi anlamda kesti. Ama bu hızı erken kesmiş olmamız da o biyolojik, psikolojik, kültürel ve sosyolojik zaaflardan arınabilmemize engel olmuş olabilir.

Anlayacağınız belli bir zeka düzeyine erişen her canlı türü medeniyetler inşa ederek kendini evrimden soyutluyor ve normal şartlarda doğa mekanizmaları ile elenecek olan bilişsel zaaflarını beraberinde taşıyor olabilir. Bu temel hatalar üzerine kurulmuş uygarlıklar da eninde sonunda küresel ısınma, nükleer savaş, yapay zekanın durdurulamaz yükselişi, kontrolden çıkan nanoteknoloji gibi çok çeşitli nedenlerden ötürü yok oluyor; gezegenlerine hakim olmayı arzulayan türler, kaynaklar için birbirleri ile savaşırken ister istemez kendi dünyalarının da sonunu getiriyor olabilir.

Bu hipotez doğruysa iki ihtimal var: Büyük filtreye henüz ulaşmadık veya onu çoktan geride bıraktık. Bu noktada ilginç bir diğer bakış açısı ortaya çıkıyor. Bunu da Kurzgesagt'tan dinleyelim:

İşte bu yüzden Dünya dışı yaşam bulmamız çok kötü olurdu. Evrende yaşam ne kadar yaygın, gelişmiş ve kompleks ise filtrenin önümüzde olması da o kadar muhtemeldir. Bakteri bulmak kötü olurdu, ufak hayvanlar daha da fena olurdu, zeki yaşam formları bulmak ise korku verici olurdu. Antik uzaylı uygarlıklarının kalıntılarını bulmak ise en kötüsü olurdu. Şu anda bizim için en iyi senaryo; Mars'ın steril olması, Europa'nın okyanuslarının yaşam barındırmaması ve Samanyolu'nun engin kollarının yalnızca hayatsız kıtaların arasını dolduran boş okyanuslara, keşfedilmeyi ve hayatla doldurulmayı bekleyen milyarlarca boş gezegene, nihayet varmamızı bekleyen milyarlarca yeni yuvaya ev sahipliği yapmasıdır.
1
1
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close