Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tarık Şahin
Üye
3

Neden uyurgezer oluruz?

Hatırladığım kadarıyla 12 yaşıma kadar uyurgezerdim. Doktora gittiğimizde hocaya yönlendirmişti, muska yapmıştı adam (işe yaramadı :). Tam olarak sebebi ve çözümü nedir?
1,120 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Nazrin Hamid
Nazrin Hamid
11K UP
Hemem hemen her şeyle ilgilenen bilim yanlısı insanım.

Somnambulizm (uyurgezerlik) bir uyarılma bozukluğudur. Genellikle derin hızlı olmayan göz hareketi (NREM) (3. ve 4. evre) uykusunda ortaya çıkar ve bu nedenle en sık olarak bu uyku evrelerinin en yaygın olduğu gecenin ilk üçte birinde gerçekleşir. Etkinlik birkaç dakikadan bir saate kadar sürebilir. Düzensiz uyku düzeninden kaynaklanan yetersiz uyku, geç yatma, günlük şekerlemeyi bırakma veya sabah erken uyanma gibi çeşitli durumlar somnambulizme neden olabilir.

Daha genel faktörler;

Genetik ve aile öyküsü: Araştırmalar, bazı insanların uyurgezerlik ve diğer NREM parasomnilerine genetik olarak yatkın olduğu açık bir model göstermektedir. Ebeveynlerinde uyurgezerlik öyküsü olmayan çocukların yaklaşık %22'si bu durumu yaşayacaktır. Buna karşılık, ebeveynlerinden birinin öyküsü varsa çocukların %47'si uyurgezerdir ve her iki ebeveynin de öyküsü varsa çocukların %61'i uyurgezerdir.

Tüm Reklamları Kapat

Uyku yoksunluğu: Uyku eksikliği, uyku yoksunluğu döneminden sonra derin uykuda daha fazla zaman geçirmekten kaynaklanabilecek daha yüksek uyurgezerlik riski ile ilişkilendirilmiştir.

Bazı ilaçlar: Sakinleştirici etkisi olan ilaçlar, insanları uyurgezerlik atağı geçirme şanslarını artıran bir tür uykuya sokabilir.

Alkol: Akşamları alkol almak kişinin uyku evrelerinin dengesini bozabilir ve uyurgezerlik riskini artırabilir.

Beyin hasarı: Beynin şişmesi (ensefalit)6 dahil olmak üzere beyni etkileyen durumlar uyurgezerliği tetikleyebilir.

Tüm Reklamları Kapat

Ateş: Çocuklarda ateşin uyurgezerliği daha olası hale getirdiği ve gece vakti hastalıktan artan uyarılma ile ilişkili olabileceği bulunmuştur.

Obstrüktif uyku apnesi (OSA): OUA, hava yolunun tıkandığı ve uyku sırasında kısa süreli solunum kesintilerine neden olduğu bir uyku bozukluğudur. Bir gecede onlarca kez meydana gelebilen bu duraklamalar, uyurgezerliğe neden olabilecek uyku kesintileri yaratır.

Huzursuz Bacak Sendromu (HBS): HBS, uzanırken uzuvları, özellikle bacakları hareket ettirmeye yönelik güçlü bir dürtüye neden olan bir uyku bozukluğu türüdür. Bir kişinin uyurgezerlik dönemine girebileceği gece uyanmalarına neden olur.

Stres: Uyurgezerlik eğilimini artırabilen daha parçalı veya kesintili uykuya neden olmak da dahil olmak üzere çeşitli stres türleri uykuyu etkileyebilir. Bazı stres türleri, örneğin seyahat ederken veya bilinmeyen bir yerde uyurken olduğu gibi rahatsızlık veya değişiklikle ilişkilendirilebilir.

Olayların sıklığı yüksek olduğunda, psikososyal komplikasyonlar veya stresörler mevcut olduğunda veya olaylar şiddetli ve potansiyel olarak zararlı olduğunda tedavi düşünülür. Uyurgezerliği tedavi etmek için gene[1]llikle ilaç kullanılmaz. Bununla birlikte, sık sık uyurgezerseniz veya kendinizi veya başkalarını ciddi şekilde yaralama riskiniz varsa, benzodiazepinler veya trisantidepresanlar gibi ilaçlar bazen kullanılır. Bu ilaçlar uyumanıza yardımcı olabilir ve uyurgezerlik nöbetlerinin sıklığını azaltabilir.

Bilişsel davranışçı terapi (CBT) veya hipnoterapi gibi terapiler bazen yardımcı olabilir.[2][1]

Kaynaklar

  1. Eric Suni, et al. Sleepwalking: What Is Somnambulism?. (11 Mart 2022). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2022. Alındığı Yer: sleepfoundation.org | Arşiv Bağlantısı
  2. Suresh Kumar, et al. Somnambulism: Diagnosis And Treatment. (2 Haziran 2007). Alındığı Tarih: 8 Ağustos 2022. Alındığı Yer: ncbi.nlm.nih.gov doi: 10.4103/0019-5545.33261. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close