Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
İlker Baran
İlker Baran
2,390 UP
Üye
2

Neden Utanınca Yanaklarımız Kızarır?

İnsanların utanınca yanakları kızarıyor. Neden bu olay olur? Nasıl?
2,598 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Soruyu Soranın Seçtiği Cevap
Umut Karip
Umut Karip
34K UP
Öğrenci - Okur

Merhaba,

Utanınca, korkunca veya heyecanlanınca yanaklamızın, yüzümüzün kızarması aslında vücudun bir çeşit önlem alma metodudur. Mesela tehlike altında olan, av olma potansiyeli bulunan bir canlı düşünün, bu canlının kendi varlığını idame ettirebilmesi için bir şekilde avcıyı başından savması gerekmektedir. Bunun için de savaşmaktan veya kaçmaktan başka çaresi yoktur. Fakat kaçmak ve savaşmak da vücudun sıradan bir halinde çok verimle yapabileceği bir şey değildir; sebebi ise henüz enerjinin acil durum için kaslara yeterli miktarda gönderilmiyor olması, tasarruf ediliyor olmamasıdır. Avantajlı olan, adrenalin salgılanması ve beraberinde kaslara çok daha fazla besin gönderilmesidir. Yüzümüzde bulunan damarlar da adrenalin sayeside daralan damarların aksine genişlemektedir; bu, yüzümüze gelecek olan daha fazla kan ve yüz rengimizin önce pembeleşmesi ardından kızarması demektir.

Tüm Reklamları Kapat

410 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Yüzümüz Nasıl Ve Neden Kızarır?. (17 Ekim 2020). Alındığı Tarih: 17 Ekim 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
7
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cevap
Şehmus Can Ensen
Bilime meraklı bir genç

Yüz kızarmasının nedenlerinden yalnız biri bazı hisleri başkaları ile paylaşmak, içinde bulunulan duygusal durumu karşı tarafa iletmektir.

Ve yüzü kızaran tek hayvan insan değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Yüz kızarmasının muhtemelen başka etkileri de vardır.

İnsana maymun atalarından kalan bir nitelik olmalıdır. Ona da daha ilkel atalarımızdan kalmış olmalıdır.

Tüm Reklamları Kapat

İnsanda tüyler azalınca görünmeye başlayan fizyolojik bir durumdur.

İnsanda ayrıca yüzün mimetik kasları vardır. Onların kasılması yüze çeşitli ifadeler kazandırır. Üzülmek, sevinmek, şaşırmak gibi.

Ve hayvanlarda da mimetik kaslar vardır. Örneğin köpeklerde bile mimetik kaslar vardır ama köpeklerin yüz ifadelerini biz insanların anlaması biraz zordur. Köpekler ise onları görürler ve ne anlama geldiğini bilirler. Kılsız köpeklerde yüz ifadelerini okumak mümkündür.

Yumuşakçalar bile duygusallıklarını renklerle ifade edebilirler. Hayvanlar renkleri kendilerini belirtmek için yoğun bir şekilde kullanırlar.

İnsanın sahip olduğu bütün nitelikler ki ona akıllı olmak da dahildir, derece derece diğer hayvanlarda da olabilir.

Çok az nitelik yalnız insana hasdır. Hayvanlar da düşünür, planlar, üzülür ve sevinir. Depresyona girebilir.

Kaynaklar

  1. C. Lane. (2022). Utangaçlık : Normal Bir Davranış Tarzı Nasıl Hastalık Haline Geldi. ISBN: 9786254291111. Yayınevi: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Elektriği Dokunduğunuz Yere Yönlendiren Küre Nasıl Çalışıyor?
Elektriği Dokunduğunuz Yere Yönlendiren Küre Nasıl Çalışıyor?
Bilgisayar, 1 ve 0'ın Ne Olduğunu Nereden Biliyor?
Bilgisayar, 1 ve 0'ın Ne Olduğunu Nereden Biliyor?
Apollo 11: Astronotları Ölümle Burun Buruna Getiren Hata Nasıl Düzeltildi?
Apollo 11: Astronotları Ölümle Burun Buruna Getiren Hata Nasıl Düzeltildi?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close