Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hedwid Rone
Üye 2 Mart 2021
4

Neden Türk edebiyatında hiç bilimkurgu kitabı yok?

Tabii hiç demek doğru değilse bile, sayısı neden bu kadar, belki yok denebilecek kadar az? Okunmaya değer Türk bilimkurgu eserlerini de ekleyebilir misiniz?
1,673 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Süleyman Sönmez
Süleyman Sönmez 4 Mart 2021

Bilimkurgu için ayrılmış hayatınızdan 7 yıl varsa bilimkurgu da var. Starbul adlı romanım Türkçe bilimkurgu ve ayrılan süre bu.

İçinde Türkiye insanının yüzyıllık sürede yaşayacağı toplumsal, ekonomik değişimler, küreselleşme baskısı, işsizlik, salgınlar hatta 3. Dünya Savaşı'nda İstanbul da var.

Nörokrasi tanımıyla geleceğin yönetimi, Elon Musk tanıtımı yapmadan önce beyin implantı var.

Tüm Reklamları Kapat

Üstelik polisiye örgüde çok zamanlı, çok katmanlı bir kitap

Kitap www.bitly.com/starbul ile alınıp okunabilir. Kendisine özel websitesi var. www.starbul.com

Bilim var mı? Evet, kuantum bilgisayarlar için teorik virüs üretimi, sanal gerçeklik ile terapi, bilgi saklama için foton üzerine çalışmalar, beyin nöron ağı konnektom geliştirme, nanorobotlar ile sağlık, blokzincir ile anılar, askeri saldırı ve savunma teknolojileri, EMP, dikey tarım, otonom sürüşlü araçlar ve hukuku, tekrarlanabilir geri dönüşüm, yapay et, CRISPR gen düzenleme, beyin kan bariyeri, bilinci etkileyen ses ve müzik araştırmaları, plankton tabanlı veri işleme, süper yapay zeka, singularity, güneş yelkenlileri ile uzaya açılma, Mars kolonisi ve sayısız cihaz bunların dayandığı bilim...

282 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Süleyman Sönmez. (2021). Starbul. Yayınevi: Kdy. sf: 410.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 3 Mart 2021

Bunun temel nedeni, toplum olarak, hem bilimde hem de teknolojide öncü ülkeler arasında olmamamız ve bu yönde bir kültürün, bir algının, özellikle kaygının ve paralelinde hayalgücünün oluşmaması. Bilimkurgu türü bu alanda kendini geliştirmiş, bunun üzerine uzun yıllar düşünmüş, hayata o pencereden bakmış bir yazar gerektirir ve bu yeterlilik de bilimkurgu kültürünü içeren bir toplumda büyümüş ve eğitim almış olmayı gerektirir. Geçmişimizde denemeler bile yok. Türk bir biİlimkurgu yazarı, mecburen dışarıdan beslenecek. Bu da Türkiyeye ait bir şeyler üretemeyecek olmak demek.

İkinci bir neden Türkiye'nin ve Türklerin henüz kendi tarihini, sosyal ve kültürel yapısını, temel toplumsal ve tarihi değer ve dertlerini yeterince sanatsal olarak ifade etmemiş olması. Kabaca toplum kendini yeterince ifade etmiş, eksik ve fazlalarını yeterince incelemiş, irdelemiş ve anlatmış olacak ki geleceğe baksın, hayalgücünü kullansın. Sıra bir türlü bilimkurguya gelmiyor ve zaten gelemez. Hâlâ türbanı tartışan, evrimi müfredattan çıkaran, twitterı engelleyen bir ülkeden bilimkurgu, hayalgücü çıkmaz.

Üçüncü neden anlatılacak öykü ve paylaşılacak dert meselesi. Türk toplumunun sorunları, ikinci madde ile bağlantılı olarak bilimkurgusal değil. Politik, ekonomik, sosyal, kültürel, duygusal, etnik, cinsel, hangi açıdan bakarsanız bakın toplumumuzdaki hiç bir sorun bilimkurgusal değil. Yani bu ülkede süregiden hangi öykü bilimkurgusal bir içerik gerektirir ki? Ülkemizde süregdecek bir bilimkurgusal öykü nasıl karakterler içersin? İlk madde ile bağlantılı olarak ülkemizde bilim ve teknoloji ve bu alanlarda bir öncülük ve gelişmişlik yok ki bilimkurgusal öykü olsun. Yapsak bile, başka ülkelerin yaptığına benzer şeyler yapılabilir ve bu da bir hata olur çünkü onlar bunu onlarca yıldır yapıyor. Bu konudaki deneyimleri bizden çok çok ileride. Bu nedenle sinemasal ve teknik olarak onların yanına bile yanaşamayız. Yani yapsak da kötü olur. Ufak tefek denemeler yok değil zaten ama çok da parlak değiller.

Tüm Reklamları Kapat

Bir başka neden, Dünya ile kopuk olmamız. Bİlimkurgu, biraz küresel bakış gerektiren bir tür. Hiç bir bilimkurguda, etnik bir yapı göremezsiniz. Çoğu bilimkurgu, insanlığı toptan temsil eden motifler içerir. Yerel ve bilimkurgusal eser pek azdır ve olması da güç.

Bir diğer neden dini etkiler. Bİlimkurguda inanç sistemleri bir ölçü kısıtlayıcıdır. İnsanın varoluşu ile ilgili sorulara inanç sistemlerine bakarak cevap buluyor iseniz bu açıdan bir arayışta olmazsınız. Felsefi bir türdür o anlamda bilimkurgu. Eğer Star Wars gibi çok zengin dünyaları konu almıyor ve eğlenceyi hedeflemiyor iseniz dünyanın gittiği ve varoluşsal sorunlara yol açan bir sorunu ele alanız lazım ve inanç sistemleri bunu gereksiz kılar. Atıyorum insan-robot-yazılım nerede başlar nerede biter sorusuna cevap arayacaksanız dinde bu bellidir. Robota aşık olan kişiye "damacanaya tecavüz eden adam" denir bu ülkede. Ama bu Hollywoodta yapılınca Terminatör olur. Yine ilk maddedeki gibi o kültür yok bizde. Robota aşık olan kadının psikolojisini incelemeyiz biz, o kadına bakıp "erkek mi bulamadın yahu?" deriz mesela. Günah, ayıp, saçma, yanlış buluruz bunu. İnanç sistemleri, soru sormaya, sorgulamaya ihtiyaç bırakmaz kabaca.

Daha bir çok sebep sayılabilir. Ama özetle böyle... (İlker Canikligil'in Simulacra adlı bir kısa filmi var. Bİlimkurgu türünde. İzlemenizi öneririm)

864 görüntülenme

Kaynaklar

  1. wikipedia. Bilimkurgu. (3 Mart 2021). Alındığı Tarih: 3 Mart 2021. Alındığı Yer: wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
10
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf İğın
H. sapiens 3 Mart 2021

Türkiye’de bilimkurgu edebiyatı

Türkiye'de bilimkurgu edebiyatının gelişmesi Avrupa'ya göre epeyce geç olmuş ve kısıtlı kalmıştır. Türkiye'de, bu alandaki eksikliğin sebebi olarak Avrupa'da yaşanan Sanayi Devrimi'ni ıskalamış ve Aydınlanma dönemini yaşamamış olmanın sonucu olarak bilimsel temel eksikliği gösterilir. 80'li yıllardan itibaren kitle iletişim teknolojilerinin yaygınlaşmasıyla beraber küreselleşen dünyada farklılıkların azalmaya başlaması hem dünyada hem de Türkiye'de üretkenliğin artmasına yol açtı.

Bilimkurgu edebiyatının dünyadaki ilk örnekleri olan Jules Verne romanları ilk kez Tanzimat döneminde tercüme edilip basılır. Bu dönemdeki roman çevirileri Tanzimat yazarlarında rüya kavramı ile birleşen ütopik bilimkurgu fikrinin ortaya çıkmasına sebep olur.

1943’ten Nisan 2004’e kadar yerli yazarların yayınladığı bilimkurgu türündeki kitap sayısı sadece 71'dir. Özellikle son yıllarda bilimkurgu türündeki yerli kitapların ve yeni yazarların sayısında gözle görülür artış yaşanmaktadır.

Tüm Reklamları Kapat

Türkiye’de bilimkurgu dergiciliği

Türkiye'de bilimkurgu dergiciliği Ekim 1971'de 9 sayfalık bir teksir çalışması ile Sezar Erkin Ergin tarafından başlatılır. 1974’ten itibaren de ANTARES bilimkurgu dergisi düzenli olarak yayımlanmaya başlar. Türkiye'deki en uzun ömürlü bilimkurgu dergisi ise 1976'da yayına başlayan X-BİLİNMEYEN dergisidir. Bu dergileri 1980 yılında Göktaşı fanzini, 1988'de Çağdaş Sanat Bilimkurgu dergisi, 1989'da Öncü dergisi ve 1996'da Atılgan Bilimkurgu dergisi takip eder. Günümüzde ise basılı olarak Lagari fanzini ve Yerli Bilimkurgu Yükseliyor, Gölge, Hayalet, Komplike ve AltZine e-dergileri yayınlanmatadır.

Atılgan Bilimkurgu

Davetsiz Misafir

Antares

Tüm Reklamları Kapat

X-Bilinmeyen

Göktaşı (fanzin)

Çağdaş Sanat Bilimkurgu

Öncü

Nostromo

Albemuth

SFX Türkiye

Yabani

Lagari (fanzin)

296 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Türkiye’de Bilimkurgu. (3 Mart 2021). Alındığı Tarih: 3 Mart 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ögetay Kayalı
Astrofizikçi 4 Mart 2021

Aslında bu konuda çok kıymetli eserler veren birçok kişi var. Hatta yakın zamanlarda bu alanda ilk defa Pegasus yayınevinden bir Türk bilim kurgu eseri yayınlandı. Yüksel Yılmaz tarafından yazılan Halaskar adlı bu eserin yazımına ben de tanıklık ettiğim için kendimi şanslı hissediyorum. Korona zamanı öncesi birbirimizi ziyaret edip, birlikte bu tür konuları tartışabildiğimiz güzel zamanlardı. Aynı zamanda Halaskar adlı bu eserinden önce M4Y4 ve M4Y4 Nesil adında da iki kitabı bulunuyor. Hepsini kesinlikle tavsiye ederim. Zaten Pegasus'ta böyle bir yayın yapmış olabilmek çoğu şeyi açıklıyor. Bu alanda pek kültürlü birisi olamadığım için sadece yakınen tanıdığım kendisinden bahsedip, sözü bu alanda bilgili diğerlerine bırakıyorum.

144 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ş. Yüksel Yılmaz. Halaskar. (4 Mart 2021). Alındığı Tarih: 4 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Burak Katipoğlu
Amatör bilimkurgu yazarı, eleştirmen,uzay mühendisi 10 Mart 2021

İşin bir sürü kısmında bahseden olmuş ama ekonomi kısmından da bahsetmek lazım. Amerikada veya ingilizce edebiyat türünde bilimkurguyu destekleyici bir sürü küçük yayın evi var.Hikayelere kelime başına 0.08 cent ödüyorlar, ki bu standart.Amerikalı Bilimkurgu Yazarları Derneği tarafından belirlenen asgari ücret bu. Özel olarak editörler okuyor , değerlendiriyor ve gerektiğinden de reddediyor. Biz de hala biz bilimkurgu basmıyoruz diye övünmeyi seçen yayın evleri var.

Reddedilme kısmı bakın çok önemli. Bazı sitelerde eleştiri üzerine yoğunlaşıyor. Yeni çıkan Türk bilimkurgu kitapları var ama iyi eleştirileri yok. Her kitaba güzel yazım dili, harkulade hikaye, derin karakterler, wow siz bunları nereden buluyorsunuz diye eleştiri yazılan bir ortamda yeni bir kitabı alıp okuma riski mayın tarlasında düz bir hat üzerinde yürümeye benziyor. Amatör yazarlar tabi ki iyi şeyler yazabiliyorlar fakat bir okuyucu olarak Türkiye’de editörlere ve editörlerin seçim işlemlerine güvenemiyorsun. Bu dergilerin 5$ aylık üye ücretleri var giriyorsun ödüyorsun kaliteli içeriğe ulaşacağını sana bir şekilde garanti ediyorlar. Editör çalıştırabiliyor olman lazım, hikayeyi geri gönderip şurayı düzelt diyecek , bu sefer olmamış diyecek adam lazım.Belki patreonla işte bir internet dergisi tam zamanlı bir editöre,bu işte para kazanarak yaşayan birini para vermesi lazım. Bu adamın da pişmesi lazım öyle bir ay geldim gittim ile olmayacaktır. Sonra senin o adama “sıçarım senin gibi editöre” deyip kızıp B dergisini oluşturman ve daha iyisini yapmak için hırslanman laızm. Sonra biri C dergisini kuracak  .

Edebiyat bir sanat ürünü, yazarlık tam zamanlı bir iştir. Tiyatro, müzik, resim, dans gibi sanat dallarındaki gibi birinin bundan yaşayabiliyor olması lazım. En azından yan iş olarak biraz para kazandırıyor olması lazım. Şu anda ( yazar ve çizerlere emeklerine çok teşekkür ediyorum) sadece bir tutku oluyor. Diyemiyorsun ki ben artık %50 çalışıp mühendislik danışmanlığı %50 bilimkurgu yazarı olucam. Şu an için konuşmak gerekirkse(2021) Senin Yaşar Kemal’lerin ne yazık ki bir beyaz yakalı pozisyonunda zamanının çoğunı “ay yine Kripto para dalgasını kaçırdım” diye endişelenerek geçiriyor (çünkü onu da yapamıyorlar bu güzel insanlar ama yapmaları gerektiğini düşünüyorlar :)).

Tüm Reklamları Kapat

Dilimiz ingilizce değil ,dünyaya çoğu millet gibi(evet yunan bilimkurgucular da ulaşamıyorlar şok şok şok) ulaşamıyoruz. En son ne zaman bir Japon bilimkurgusu okudunuz? Anime olmasa neyi bilebilirsiniz? Bir "üç cisim" problemini okumuşsunuzdur Çin bilimkurgusundan ama adamlar kaç milyar insan.İspanyolca bile dünyanın en çok konuşulan dili ondan bile elimizde bir bilimkurgu yok.

Ülkede bilim var mı ki kurgusu olsun demek çok budalaca. Ülkemiz bilim ve teknolojiye ve hatta bilimkurguya( türk sineması ve kaçak filmler yardımıyla) büyük ölçüde maruz kalan bir coğrafya. En iyi satan şeylerimizden biri de bilimkurgu parodisi(GORA, Japon işi, Turist Ömer uzay yolunda). Artık internet çağında yaşıyoruz ve ingilizce yetkinliğimiz de bir sürü bireyde yüksek boyutta. Bilime de kurgusuna da ulaşabiliyoruz. Ayrıca bazı şeyleri yazmak için bu alanda doktora sahibi olmak gerekmiyor hayal etmek gerekiyor. “Mars Günlükleri” süper tutarlı mı yani? Denizler altında yirmibin fersahı yazabilmek için Jules Verne dalış eğitimi mi almış? Bilim emeklerken olmayan denizaltıları hayal etmiş. Kendi “birşey yapılmaz bu coğrafyada” mantığı bize bu konuda çok zarar veriyor.

Bilimkurgu yazılmıyor değil, yeterince damıtılıyp rafine edilemiyor, kitlelere ulaşamıyor.Klasik bir eser çıkarılabilirse belki makus talihi de döner.

Kaynaklar

  1. SWFA.org. Amerika Bilim Kurgu Yazarları Derneği Asgari Ödeme. (10 Mart 2021). Alındığı Tarih: 10 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close