Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Neden ten rengiyiz? Neden tam olarak beyaz değiliz?

206 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Biyolog

İnsan ten rengi, on binlerce yıldır oluşan evrimsel bir dengeleme ile ortaya çıkmıştır. Cilt rengimizi oluşturan, melanosit hücrelerinin ürettiği melanin pigmentidir. İnsan cilt tonu en koyu popülasyonlar ekvator çevresinde ve en açık popülasyonlar kutuplara yakındır. Basitçe söylemek gerekirse, güneşli yerlerde koyu ten avantajlıyken, güneşin az olduğu bölgelerde açık ten daha iyi sonuç verir.

Açık ten rengine sahip insanların güneş altında korunmasız kalınca ortaya çıkan acı göz önüne alındığında, koyu ten renginin avantajı görülür. Ama aslında insanlığın renk gradyanının muhtemelen güneş yanığıyla, hatta cilt kanseriyle pek ilgisi yoktur. Bunun yerine cilt, iki temel vitaminin farklı davranışı tarafından şekillendirilmiştir: folat ve D vitamini. Folat, güneşin ultraviyole (UV) radyasyonu tarafından yok edilir. Oysa cilt aynı ışınlara maruz kaldıktan sonra D vitamini üretimine başlar.

Dolayısıyla dengeleme eylemi: İnsanlar folatı korumalı ve D vitamini üretmelidir. Dolayısıyla insanların her ikisini de tatmin edecek orta dozda güneşe ihtiyacı vardır. UV ışınlarının yoğunluğu coğrafyaya göre belirlenirken, cildinize nüfuz eden miktar pigmentasyon derecenize veya ten renginize bağlıdır.[1]

Tüm Reklamları Kapat

Güçlü güneş ışığına maruz kalma ile kandaki düşük folat (temel bir B vitamini) düzeyi arasında bağlantı bulunmaktadır. Hamile kadınlarda folat eksikliğini çeşitli doğum kusurlarına yol açabilmektedir. Erkeklerde ise folatın sperm üretimi için hayati önem taşıdığı bilinmektedir.[2]

Kaynaklar

  1. B. Alex. Why Did Darker And Lighter Human Skin Colors Evolve?. (28 Ocak 2019). Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Discover Magazine | Arşiv Bağlantısı
  2. Nina Jablonski. The Evolution Of Skin Color. Alındığı Tarih: 31 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Penn State University | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close