Yapıyoruz, bir sürü uydu teleskop var. Örneğin Hubble bunlardan en bilineni. Keza bugün evrene dair fikirlerimizi şekillendiren, kozmik mikrodalga arkaplanını ölçen WMAP ve Planck da uydu gözlemevleriydi. Bazı dalga boyları atmosferden geçemiyor, örneğin su buharı tarafından soğurulabiliyorlar. Kızılöte, mikrodalga gibi bölgeler bundan çok etkileniyor. Fakat her bölge etkilenmiyor. Lakin atmosfer her zaman kaliteyi düşüren bir unsur, yine de bunun önüne teknolojiyle ve bilimle büyük ölçüde geçebiliyoruz.
Mesela kozmik mikrodalga arkaplanın ilk gözlemini bir hava balonunu atmosferde yükselterek yapmışlardı. Çünkü yere sağlıklı bir veri gelmiyor. Sonradan o gözlem sayesinde çok şey öğrenebileceğimizi fark edince WMAP ve Planck fırlatıldı.
Buradaki en büyük engel maddi. Uzaya böylesine büyük bir teleskop atmak ve onun bakımını yapmak, bunu yerde yapmaktan çok çok daha maliyetli. Dolayısıyla mümkün mertebe bu işi yerde, en yüksek verimle yapmaya çalışıyoruz. Mümkün olmadığında (spesifik dalga boyu bölgelerinde örneğin) bunu uzayda yapıyoruz.