Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

Neden tek hücreli canlılar çok hücreli canlılara evrimleşiyor?

Tek hücreli canlılar radyasyon, hastalanma vb.ne daha dayanıklı iken niçin çok hücreliler gibi kolayca ölebilen canlılara evrildi?
297 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Karip
Umut Karip
146K UP
Araştırmacı, Okur, Yazar

Merhaba,

Öncelikle tek hücrelilerin çok hücrelilere göre radyasyondan daha az etkilenmesini konu alalım. Bu doğru bir bilgidir. Örneğin bir bakteri olan Deinococcus radiodurans, insanları öldürebilecek radyasyon düzeylerinin binlerce katını bile tolere edebilir.[1] Fakat tüm tek hücrelilerin çok hücrelilere göre radyasyondan daha az etkilendiği genellemesi doğru olmayabilir. Çünkü radyasyona karşı olan direnç hücresel yapı, genetik özellikler ve çevresel koşullar gibi faktörlere bağlıdır. Ayrıca bazı tek hücreliler, hücre bölünmesiyle hasarlı DNA'yı onarabilir. Ancak ne olursa olsun tek hücreliler de radyasyondan etkilenir.

Tek hücreliler radyasyondan daha az etkilenir, kanser çok daha az bir sorundur, çok yüksek enerjiye ihtiyaç duymaz... peki ama bunlara rağmen çok hücreli canlılar neden ve nasıl evrimleşmiştir?

Tüm Reklamları Kapat

Çok Hücreliliğin Faydaları

Birinci fayda organizasyon becerisidir. Tek hücreliler ortalıkta "dolaşan", "başıboş" canlılardır (virüs gibi cansız kabul edilen tek hücrelileri yok sayıyorum). Tek hücrelilerin karşısında örneğin 50 hücreden oluşan bir çok hücreli olduğunu hayal edersek, çok hücreli canlının avcılardan korunma ve avlanma başarılarının daha yüksek olduğunu görürüz. Bir elin nesi var iki elin sesi var, diye, çokluğun daha faydalı olduğunu söyleyen bir atasözümüz bile mevcut.

İkinci bir fayda iş bölümünün yapılabilmesidir. Yani çok hücreli canlılarda, tek hücrelilerde olduğu gibi sindirim faaliyeti tek hücre tarafından yapılmak zorunda değildir. Bu faaliyet için özelleşen hücreler vardır.

Görüldüğü üzere, tek hücreli canlılarda olduğu gibi çok hücreli canlılarda da çeşitli avantajlar ve dezavantajlar vardır. Evrimsel süreçte iki kategorideki canlıların da bugüne dek gelebilmesi ikisinin de başarılı olduğunu, avantajların sürdüğünü gösterir.

Çok hücreli canlılara ait ilk fosiller günümüzden 900 milyon yıl öncesine dayanmaktadır. Fakat kambriyen patlaması zamanlarında asıl çeşitliliğin sağlandığı bilinmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Çok hücreliliğe geçişin nasıl ve ne zaman gerçekleştiğini açıklayan teoriler arasında en popüler olanı Simbiyogenez Teorisi'dir. Bu teoriye göre daha büyük tek hücreli canlılar, daha küçük olanları "yedikten" sonra sindirememiştir. Ardından büyük hücreli canlının içinde bulunan küçük tek hücreli büyükle kaynaşmıştır. Örneğin mitokondri veya kloroplast organalleri önceden başka tek hücrelilerken simbiyogenezle tek bir hücrenin organalleri haline gelmiştir.

Hoşça kalın.

Kaynaklar

  1. Çağrı Yalgın. Bir Radyoaktivite Kalkanı Kolay Evriliyor – Açık Bilim. (6 Mayıs 2014). Alındığı Tarih: 7 Ocak 2024. Alındığı Yer: Açık Bilim | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close