Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nilay Adıgüzel
Üye 19 Aralık 2020
2

Neden Tardigrad türü yaşamları boyunca koloni oluşturup daha gelişmiş bir türe evrilmedi?

Maymunlardan gelen Homo Sapiens ırkı gelişmiş ve düşünebilen bir türe evrilmiştir. Fakat milyonlarca yıldır yaşamlarını sürdüren bu tür neden kayda değer bir ilerleme göstermedi?
682 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ekin Günay
Ekin Günay
110K UP
Veteriner Hekimliği Öğrencisi, 4. Sınıf 21 Aralık 2020

Öncelikle bir türde veya ırkta evrimin görülmesi için gerekli bir takım temel zorunluluklar vardır. Doğal ve yapay seçilimler, rastgele olmayan çiftleşme vb. Tardigradlar zaten bulundukları ortamlara müthiş bir adaptasyon yeteneğine sahipler. Uzay boşluğunda bile belli bir süre hayatta kalabilen canlılar ve dolayısıyla onları evrimleşmeye iten herhangi bir zorlukla zaten karşılaşmamaktadırlar. Bu soruya spesifik bir cevap içeren herhangi bir kaynak bulamamış olsam da evrim mekanizmaları ve evrim biyolojisi hakkında bir kaynak bırakıyorum aşağıya. Aynı zamanda Populer Science dergisinin de tardigradlar hakkında bir sayısı var, edinebilirsin.

268 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Ö. Özmen. Popülasyon Genetiği Ve Evrim Biyolojisi. (21 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 21 Aralık 2020. Alındığı Yer: Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Akın Karahasan
Editör I Yazar 11 Ocak 2021

Günümüzde yaşayan her canlı atasal formları ile karşılaştırıldığında günümüz koşullarına karşı çok daha başarılı bir uyum sergiler. Hal böyle olunca günümüzde yaşayan tardigradlar da bulundukları ekosistemlere en iyi adapte olmuş bireyleri bünyesinde barındırmaktadır. Hatta bu adaptasyon öylesine uçtur ki doğal olarak gözlemlenemeyecek abiyotik faktörlere (örn. -272OC) dahi dayanıklılık sağlayabilirler. Sormuş olduğunuz "Neden daha gelişmiş bir türe evrimleşmedi?" sorunuz çok temel iki problemi var. Birincisi, her canlı türünün karşılaşmış olduğu farklı seçilim baskıları vardır ve bu baskının yönünde evrimleşmesi ön görülmektedir. Elbette bu durum öngörülemeyecek özellikleri de beraberinde getirebilir. Yani tutupta tardigradlar neden insanlardakine benzer bir evrimsel süreç gerçekleşmedi demek tam anlamı ile doğru bir yaklaşım değildir. Çünkü onlar bahsettiğimiz üzere insanlardan farklı çevresel streslere maruz kaldılar ve zaman içerisinde buna yönelik adaptasyonlar gerçekleştirdiler. İkincisi, "gelişmiş" kelimesinden kaynaklanmaktadır. Canlıların çeşitliliği düşünüldüğünde gelişmiş kelimesinin her canlı için ortak bir paydaya indirgenmesi oldukça zordur. Hal böyle olunca gelişmişin karşılığı spesifik olarak verilmediği durumlarda sorulmak istenen soru yanlış bir yaklaşım olarak karşımıza çıkacaktır. Çünkü -272oC sıcaklığa dayanıp bir damla su ile geri dönen bir canlı mı daha gelişmiş? Yoksa vücut sıcaklığının +4OC artması ile havale geçiren bir canlı mı daha gelişmiş? diye sorduğumuzda insan solda sıfır kalacaktır.

Kaynaklar

  1. A. Karahasan. Tardigradların Genetik Hazinesi: Dsup Proteini. (14 Ağustos 2020). Alındığı Tarih: 11 Ocak 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.9148. | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close