Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Neden suyu görünce tuvaletimiz gelir?

684 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Emre Yuşan
Emre Yuşan
67K UP
Moleküler Biyoloji ve Genetik öğrencisiyim.

1974 yılında »The New England Journal of Medicine« dergisindeki makalede prostat ameliyatı olduktan sonra çiş yapma problemi olan hastalara"su şırıltısı"olan kayıt cihazı dinletilmiş.Su sesini “audio catheter” dinleyen 80 hastadan 60`ında başarı sağlanmış.

Benzer deney ise 2015 yılında bu defa akıllı telefonla yapılmış.Benzer şekilde başarılı etkisi olmuş.Gelelim bu 3 makul varsayıma.

1.Pavlov ve şartlı refleks

Tüm Reklamları Kapat

Bilindiği üzere, yiyecek (örneğin bir kemik ya da et parçası) gördüklerinde köpeklerin ağızları sulanır, kimi hallerde salyaları akar. Aslında bu doğal refleks, derece farkıyla insanlarda da görülen bir olaydır.Ayrıca insanların ağzının sulanması için, doğrudan yiyecek görmeleri de gerekmemektedir.(Limon duyunca tepkimiz gibi).

Pavlov, aynı koşullanmanın köpeklerde de olup olmadığını ortaya koymak istemiş. Yaptığı deney basitti: Odasında tuttuğu köpeğe bir zil sesinden sonra yiyeceğini vermiş. Bu uygulama düzenli olarak birkaç hafta sürdürüldükten sonra köpeğin ağzının sulandığını görmüş.Hayvan doğrudan yiyeceğe gösterdiği refleksi artık zil sesine de göstermekteydi.

Başka bir deneyinde Pavlov, zil sesi yerine uyarıcı olarak biri çembersel, diğeri oval biçimde iki ışık kullanmış. Köpeğe, yiyeceğini çembersel ışıktan sonra verip, oval ışıktan sonra vermemeye başlamış.

Bir süre sonra köpeğin çembersel ışığa refleks gösterdiğini, oval ışığa ise göstermediğini; ancak, oval ışığı çembersel ışığa dönüştürme süreci başlayınca, hayvanın ayırt etme sıkıntısına düştüğünü ve çok geçmeden hırçınlaşarak sağa sola koşup havlamaya başladığını saptamış.

Tüm Reklamları Kapat

Çocukluğumuzdan beri sifonun sesi ile işeme arasında bağlantı kurmaya alışmışızdır. Yani zihnimizde “Pavlov’un Köpeği” diye de anılan durum gerçekleşir.

Otonom sinir sisteminin kontrolü altında otomatik ve bilinçsiz olarak ortaya çıkan"The autonomic nervous system (ANS)"refleksidir.

2.Evrimsel sebepler

Bu sorunun cevabı belkide evrim biyolojisinde.Atalarımız hayatta kalmak için o dönemlerde mümkün olduğunca az iz bırakması önemliydi.Özellikle idrar kokusundan dolayı takip edilebilirdi. Böylece atalarımız mümkünse nehirlerde, akarsularda ya da sadece yağmur yağarken çişini yaptılar.Su şırıltısı hayatta kalmak için evrimsel süreçte çok önemli rol oynamış olabilir.

3.Nörolojik nedenler

Açıklayıcı başka bir yaklaşım nörolojiktir: su sesleri rahatlatıcı bir etkiye sahiptir, bu nedenle parasempatik sinir sistemini uyarır ve bu nedenle aciliyete neden olur.

Mesanemizin kaslarının büyük çoğunluğunu bilinçli olarak kontrol edemeyiz. Böylelikle mesane kasları otonom sinir sistemi tarafından kontrol edilir. Aynı zamanda parasempatik sinir sistemi, kas sisteminin gerginliğini sağlar: Mesane büzülür, idrar aciliyetini hissederiz.Sempatik sinir sistemi ters etki yaratır. Bu nedenle, kaslar gevşer, böylece mesane gevşeyip idrar toplayabilir.

Sempatik sinir sistemi, vücudu gerilime hazırlar. Stresli bir durum sırasında etkindir. Mantıklı, çünkü kaçmak veya savaşmak zorunda kalırsak, acil ihtiyaçlar için zamanımız yok. Parasempatik sinir sistemi ise vücut hareketsiz halde iken devreye girer. Bu evrede aktif durumdadır.Eğer rahatlarsak, parasempatik sinir sistemi kurallara uyuyor ve tam anlamıyla gevşiyoruz. Deniz veya çim fıskiyelerinin sesi ne olursa olsun,her türlü su sesinin rahatlatıcı bir etkisini var ve bu nedenle de idrara çıkmaya neden olan parasempatik sinir sistemini harekete geçirebilir.

Ancak dürtü hissetmek için, mesanemizinde bir miktar doldurulması gerekir. Mesanemiz 600 mililitreye kadar idrar tutabilir ve seviyelerini izleyen basınç reseptörleri ile donatılmıştır. Yaklaşık 200 mililitreden sonra reseptörler beyine ve otonom sinir sistemine dürtü verir, mesane kaslarına bir komut verir.Dolaysıyla mesane büzülür ve idrarda aciliyet hissederiz.[1]

Kaynaklar

  1. Hitman. Su Şırıltısı Duyunca Neden Çişimiz Gelir? -Dalışta Veya Havuzda Neden Çişimiz Gelir?. (13 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 4 Mart 2023. Alındığı Yer: CernBilim | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close