Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
3

Neden su içmek üzere evrimleştik?

Neden su içiyoruz, neden birçok canlı su içiyor? Su içmemek üzerine evrimleşemez miydik?
1,126 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Boycomes Fromthestar
Lise Mezunu

Suyun insanlar, hayvanlar, bitkiler ve mikroskobik canlılar için bir çok yararı var. Cansızlıktan canlılığa geçiş için geliştirilen hipotezler ve teoriler de dahi suyun çok önemli bir rolu vardır. Biyolojik çorba diyebileceğimiz bir sürü amino asitlerin ve yağların etrafta serbestçe dolaşıp birbiriyle etkileşimde bulanacak bir ortamın oluşması yine su ile mümkün olabiliyor.

Su canlılar için çok önemli ve birçok hayvan dışarıdan su takviyesi olmadan yaşamını sürdüremiyor ve susuzluktan ölebiliyor ama çöl hayvanlarından bazıları hayatlarını su içmeden geçirebiliyorlar. Bunlardan bir taneside kanguru sıçanı (Heteromyidae Dipodomys).

Tüm Reklamları Kapat

Biz insanlar vücudumuzdaki suyun %10'unu metabolizmadan, %30'unu yediğimiz yiyeceklerden ve %60'ını dışarıdan alıyoruz. Kanguru sıçanı ise ya metabolizmadan yada yediği yiyeceklerden karşılıyor. Tabi bu yiyecekler tohum gibi içerisinde yine su oranı yüksek besinler.

Bir başka örnek ise bir ceylan cinsi olan Gazella dorcas. Yine bu hayvanlarda o büyük bedene rağmen dışarıdan su takviyesi olmadan, su içmeden hayatta kalabiliyorlar. Su içmeden hayatta kalabilmek için önemli noktalar: Su oranı yüksek besinler yemeye çalışmak, suyu çok iyi emmek üzere evrimleşmiş böbrekler ve suyu boşaltımda en aza indirmek yani üreyi suyla seyretlemeden veya az su ile dışarı atmak.

Biz insanlarda bu şekilde evrimleşebilirdik belki ama üzerimizde yeterince uzun süre, çöle ve kuraklığa adapte olmamıza neden olacak seçilim baskıları olmadı.

304 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mustafa Dumankaya
üye

Vücudunuzun yaklaşık% 60'ı sudan oluşur. Bu vücut sıvılarının işlevleri arasında sindirim, emilim, dolaşım, tükürük oluşumu , besinlerin taşınması ve vücut sıcaklığının korunması yer alır .

Aynı zamanda Stanford Üniversitesi'nde yardımcı tıp profesörü olan Guest, " Arka hipofiz bezi yoluyla, beyniniz böbreklerinizle iletişim kurar ve idrar olarak ne kadar su atılacağını veya rezerv için tutacağını söyler" diyor.

Tüm Reklamları Kapat

Sıvılarınız azaldığında, beyin vücudun susuzluk mekanizmasını tetikler. Ve sizi susuz bırakan ilaçları almadığınız sürece , Guest, bu ipuçlarını dinlemeli ve kendinize bir bardak su, meyve suyu, süt, kahve - alkol dışında herhangi bir şey almalısınız.

213 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. 1.Kaynak. (8 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close