Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Halil Gezgic
Üye 18 Ekim
0

Neden sporcular diğer insanlara kıyasla daha uzun süreler yorulmazlar?

Futbolcular ve maraton koşan kişiler nasıl bu kadar uzun süreler yorulmuyor? Kaslar ile alakalı bir durum mu yoksa kan değerleri mi bunu etkiliyor?
232 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Top
Umut Top
105K UP
Antrenör ve Beden Eğitimi Öğretmeni 18 Ekim

Dayanıklılığın artışı temel olarak orta veya uzun süreli yüklenmelere bağlı olsa da, spesifik olarak bir çok faktörün gelişimiyle gerçekleşir. Kapilarizasyon, mitokondriyal biyogenez, mitokondri enzimi, hipertrofi, kardiyovasküler ve nöromüsküler adaptasyonlar, hormon ve enzim aktiviteleri, koordinasyon... Bu adaptasyonlar, birbirlerinin etkinliğini olumlu veya olumsuz yönde sınırlayan bir zincirin halkaları gibidir.

Dayanıklılığı istatistiksel olarak ölçmemizi sağlayan ve metabolik anlamda dayanıklılığın 2 temel kavramı olan Vo2Max ve laktat eşiği, bu zincirin halkalarına bağlıdır. Daha fazla detay için bu iki kavram araştırılabilir.

Kapilarizasyon, bilenin aksine kılcal damarların uzamasını sağlamaz. Zaten hali hazırda var olan, aktif olarak kullanılmayan kılcal damarları aktifleştirir ve (vazodilatasyon) genişletir. Bu da damarlar üzerinde daha az basınç oluşumu sağlar. Kaslara daha fazla kan akışı, yani besin ve oksijen taşınımı ve atık madde çıkışı demektir.

Tüm Reklamları Kapat

Mitokondriyal biyogonez, dokuların enerji kaynağı olan mitokondri organelinin sayısında ve genişliğinde artışı ifade eder.

Mitokondri enzimi, mitokondrinin içerisinde enerji üretmeye yarayan enzimlerin verimliliğindeki artıştır.

Kas hipertroifisi, kasların hacmindeki artıştır. Bu adaptasyon, kasların daha az enerjiyle daha fazla kuvvet üretmesini ve daha fazla enerji depolamasını sağlar.

Kardiyovasküler adaptasyonlar, kalp-damar sistemine ait bir dizi adaptasyonu ifade eder. Kapilarizasyon da bunun içerisinde olmakla birlikte en çok bilnen adaptasyon kalbin sol kulakcık kısmının büyümesi ve kalp kasının kuvvetlenmesidir. Sonucunda daha yavaş çalışarak daha çok iş yapan bir kalp gelişir.

Tüm Reklamları Kapat

Nöromüsküler adaptasyonlar, sinir-kas sistemine ait bir dizi adaptasyonu ifade eder. En bilinenleri bir branşın tekniği üzerine kazanılan kooridnasyon ve sinir hücrelerinin kaslara daha şiddetli uyaranlar göndermesidir.[1][2]

Dayanıklılık sporcuları bu adaptasyonlara sahip olduğu için dayanıklılık sporcusudur. Elit sporcularda belirli kan değerlerinin sedanter bireylere kıyasla daha yüksek çıkması beklenebilir fakat normal kan değerlerine sahip elit bir sporcu da aynı performansı gösterebilir.

Kaynaklar

  1. Michael J Joyner, et al. (2007). Endurance Exercise Performance: The Physiology Of Champions. The Journal of Physiology. | Arşiv Bağlantısı
  2. Jianzhong Hu, et al. (2023). Effects Of Long-Term Endurance Exercise On Cardiac Morphology, Function, And Injury Indicators Among Amateur Marathon Runners. International Journal of Environmental Research and Public Health. | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close