Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Ayçe İdil Sarıkaya
Üye 21 Şubat 2 Cevap
3

Neden soru sorarız?

niye biseyleri merak ediyoruz yani(ne biliyim🤨)
308 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ömer Görür
Sıradan bir bilimseverim 21 Şubat

Merak duygusu pek çok hayvana yeni bölgeler, yeni besinler, yeni eş adayları keşfetme gibi pek çok avantaj sağladığı için insanda da dahil pek çok hayvanda merak duygusu evrimleşmiştir. Bu duygunun bir sonucu olaraksa, acıkınca yemek yememiz gibi, merak edince soru sorarız.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 28 Şubat

Sorunumuz olduğu ve ya olası olduğu için soru sorarız?

Bu sorun-sorunlar; çoğu zaman maddi evrenimize, maddi evrenimizin maddi doğamıza ve vesilesi ile maddi yaşamımıza ve doğrudan etkisinden ötürü ve somut olarak, bazen de yaşadığımız sorunlardan edindiğimiz tecrübe üzerine ve ön belirtiler üzerinden yaşanması olası sorunlar sebebi-öngörüsü ile soyut olarak karşımıza çıkar.

İşte bunlara yönelik çözüm üretebilmek adına, hali hazırda yaşadığımıza yönelik ve somut olarak, yaşama olasılığımız olana yönelik öngörü üzerinden ve soyut olarak soru sorarız.

Tüm Reklamları Kapat

Bunu bize sağlayan akıldır ki tüm bilimlerin anası olarak felsefeyi felsefe yapan da, ilk icraatına adını veren de budur: Akıl sevgisi ve soru sormak.

Akıllı insan soru sorar. Nitekim türümüze ismini veren (homo sapiens- akıllı maymun) de budur.

Akıl; köken itibarı ile fiziksel ve vesilesi ile biyo-kimyasal bir temele dayanır. Bu maddi temelde beyin üzerinden ve beynin iç işleyişinin somut sonucudur. Esasında bir beyne veya aynı işlevi gören bir organa sahip olan her canlıda, kendine özgü bir akıldan söz edebiliriz: İlgili canlının yaşam serüveninde neyi, nerede, ne zaman ve nasıl yapıp yapmayacağına etki eden…

Ancak türümüzün, doğa karşısında görece zayıflığının dayattığı ortaklaşmacı (toplumsal) var oluşu, onu yaşam serüveninde ve diğer canlılardan farklı olarak kollektif bir akla mecbur etmiştir.

Tüm Reklamları Kapat

İşte bu mecburiyetin bir sonucu olarak, karşılaşılan sorunlar karşısında, kollektif aklın kapısını açacak, onu aktif kılacak ve gerisin geri bir besleme döngüsü yaratacak anahtarın adı soru olarak doğmuştur.

Hem de bireysel aklın, kendi gibi akıllarla etkileşiminin ve bu etkileşimin neticesinde açığa çıkan kollektif bilginin yine bu bireysel akıllara dönüşünün bir aracı olarak. Kültür dediğimiz birikimi buna borçluyuz. Yani bunu başlatan ve türümüze akıllı maymun sıfatını yakıştıran, kafası karışanın türdeşine yönelttiği ilk soruya… Sevgiyle…

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close