Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Güneş Ay
Üye
4

Neden rüya görüyoruz?

Ve rüya sırasında bunun farkına varmayız?
1,620 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Eren Can
Bilgi avcısı
Orijinal Soru: Canlılar neden rüya görür?

Rüyalar eğlenceli, rahatsız edici veya düpedüz tuhaf olabilir. Ertesi gün hatırlamasak bile hepimiz rüya görürüz. Ama neden rüya görüyoruz?

Rüyalar Nedir?

Tüm Reklamları Kapat

Rüyalar temel olarak zihnimizin uyurken yarattığı hikayeler ve imgelerdir. Seni mutlu, üzgün veya korkmuş hissettirebilirler. Kafa karıştırıcı veya tamamen rasyonel görünebilirler.

Rüyalar uyku sırasında herhangi bir zamanda görülebilir. Fakat beyninizin en aktif olduğu zaman, REM (hızlı göz hareketi) uykusu adı verilen bir aşamada en canlı rüyalarınızı görürsünüz. Bazı uzmanlar, gece en az dört ila altı kez rüya gördüğümüzü söylüyor.[1]

Evrim teorisi, rüyaların amacının, zorlu veya tehdit edici durumlarla nasıl başa çıkılacağını güvenli bir şekilde öğrenmek olduğunu ileri sürer. Oysa "bellek konsolidasyonu" teorisi, rüyaların gün boyunca öğrenilenlere yanıt olarak hafızayı yeniden düzenlemenin bir yan ürünü olduğunu öne sürüyor.[2]

197 görüntülenme

Kaynaklar

  1. https://www.facebook.com/WebMD. Dreams. Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2022. Alındığı Yer: WebMD | Arşiv Bağlantısı
  2. J. Ellis. Why Do We Dream?. (14 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 21 Temmuz 2022. Alındığı Yer: The Conversation | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf Baha KÖKSAL
Psikoloji ve Nöroloji Üzerine Okumalar Yapıyorum.

Rüyaların oluşumuna dair oldukça fazla teori var. Bunların bir kısmını açıklayayım. Ben fizyolojik teoriden önce psikoloji cihetinde açıklayacağım. Sigmund Freud'a göre rüyalarımız, bilinçaltı itkilerinin dışa vurumudur. Yani bilinçliyken bastırdığımız içgüdüsel unsurlar, biz uyurken ortaya çıkararak bu baskının azaltılmasını ve ''sürüngen beynimizin'' rahatlamasını sağlar. Fakat bilindiği üzere Freud'un teorileri somut bir biçimde kanıtlanamamıştır, yine de size fikir verebileceğini düşünüyorum. Aynı zamanda Aristoteles'ten de etkilenen Freud, ''Düşlerin Yorumu'' adlı iki ciltten oluşan kitap serisinde bu fikri kullanarak fizyolojik uyaranların rüya sürecini şekillendirdiğine (Ateşi olan birinin rüyasında ateş üstünde yürüdüğünü görmesi gibi) ve hastalıkların habercisi olabileceğine dair de yorum yapıyor. Psikoloji açısında bu fikirler sürüp gidiyor, daha detaylı varsayımları inceleyebilirsiniz. İşin bilişsel kısmına gelirsek; farklı fikirler yine mevcut. Bir kesime göre rüyalar uyku sırasında beyindeki elektriksel aktivitenin bir sonucu; bir kesime göre, yaşamımız sırasında depoladığımız verilerin bir görünümü yahut da korteksimizin bu verileri düzenlerken yarattığı bir edinim.

288 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Sigmund FREUD. (1996). Düşlerin Yorumu 1. ISBN: 975-388-024-3. Yayınevi: Payel Yayınları. sf: 55-60.
  2. Sigmund FREUD. (2018). Rüya Psikolojisi Yeni Başlayanlar İçin Psikanaliz. ISBN: 978-605-288-562-8. Yayınevi: Gece Kitaplığı. sf: 9,41-13,85-88.
  3. Ömer OSMANOĞLU. (Dergi, 2021). Aristoteles'in Rüya Teorisi Ve ''Rüyalar Üzerine'' Adlı Eserinin Çevirisi. Not: ISSN:2459–0223.
  4. Çağrı Mert BAKIRCI. Rüyalar Ve Evrim: Rüya Nedir? Rüyalar Neden Evrimleşmiştir? Nasıl Rüya Görürüz?. (31 Ağustos 2021). Alındığı Tarih: 6 Mayıs 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı doi: 10.47023/ea.bilim.235. | Arşiv Bağlantısı
5
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Gombe Şempanze Savaşı:
Gombe Şempanze Savaşı: "Maymunlar Cehennemi" Gerçek Oldu!
Oppenheimer: Ben Şimdi, Dünyaların Yok Edicisi Olan Ölüm Oldum!
Oppenheimer: Ben Şimdi, Dünyaların Yok Edicisi Olan Ölüm Oldum!
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Denizdeki GERÇEK Tehlikelere Hazır mısın?
Arabada/Gemide Neden Mideniz Bulanıyor (Araç Tutuyor)?
Arabada/Gemide Neden Mideniz Bulanıyor (Araç Tutuyor)?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close