Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Muhammed  Musab Akdağ
Üye 1 Şubat 2021 2 Cevap
1

Neden pandaların soyunun tükenmesini istemiyoruz?

3,762 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Kozmoloji meraklısı. 2 Şubat 2021

Sadece pandaların değil, herhangi bir canlının neslinin tükenmesi istenmez.

Yer yüzünde bulunan tüm canlı türleri belirli evrim aşamalarından geçmişlerdir, kendilerine ait bir tarihleri, biyolojik gelişimleri, içsel vasıfları, güçleri, becerileri ve kendilerine has özellikleri vardır. Bir anlamda özeldirler, benzersizdirler. Ve bu özellikler, uzun ve zengin aşamalar sonucu oluşmuştur. Evrimsel, doğal bir birikimdir bu. Bir anlamda dünyadaki canlılığın farklı bir temsili ve temsilcisi olup insani, bilimsel, evrimsel ve başka bir çok açıdan değerlidirler. En basit bir böcek, bir sinek türü hatta tek hücreli bir canlı bile, kendisine has özellikler barındırır. Tüm bu özellikler, yaşadığımız dünyanın zenginliğidir. Doğal zenginlik. Dünyada bulunan tek tür biz olsaydık dünya ne kadar fakir, sıkıcı, özelliksiz, tekdüze olurdu. Bu nedenle de doğal zenginlik, dünyadaki canlılığın zenginliği de her şekilde aranan ve aslında dokunulmaz olması gereken bir şeydir.

Pandaların nesli tükenirse (ki bu konudaki çalışmalar başarılı oldu ve pandalar, nesli tükenme tehlikesinde olan canlıların listesinden çıktı diye biliyorum) başka panda yok. Bitti. Belki genetik bilimi ve teknolojisi, dnadan bir panda yaratabilene kadar da olmaz. Ki bir canlının üretilmesi zaten evrimsel açıdan tartışmalı da bir çaba. Her canlı türü değerlidir diyoruz ama elbette tarihte milyonlarca türün nesli tükendi. Ama bu onların da değerini düşürmek çünkü bu tükenişler, doğanın doğal süreçleri ile oldu. Bugün meydana gelen tükenişlerde insan etkisi çok büyük. Dünyayı sürüklediğimiz yaşanamazlığa gidiş sürecine bir dur dememiz gerekiyor ve bunun ilk durağı, var olan türleri korumak.

Tüm Reklamları Kapat

Kabaca böyle...

571 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 2 Şubat 2021

Pandalar bambu ormanlarının devamlılığı için elzem hayvanlar.

Temelde tüm ormanlar için besin ağı 4 ana katagoriye ayrılıyor.

1) Üreticiler: en alt tabaka ve sayıca en fazla canlının bulunduğu ayrıştırıcılar: bunlar çürükçül bakteriler, solucan, protozoa, mantar çeşitleri...

Tüm Reklamları Kapat

2) Birincil tüketiciler: otçul beslenenler; ruminantlar (geyik...), panda, küçük kemirgenler (sincap, fare, köstebek...), böcekler ve sinekler..

3) ikincil tüketiciler: küçük avcılar; yırtıcı kuşlar (şahin, kartal...), baykuş, orman kuşlar (solucan, böcek ile beslenen örneğin ağaçkakan...tilki, gelincik, sansar, kokarca...

4) Büyük tüketiciler: büyük avcı, ayı, kaplan, kurt, yaban kedisi...

Bu besin ağı ne kadar karmaşık ve çeşitliyse orman da o kadar stabil yani kalıcıdır. Bu besin zincirleri var olduğu sürece orman da sağlam kalır ve ihtiyaca göre yine bu ekosistemindeki hayvanlar sayesinde sınırları genişler.

Pandalar bambu ormanları için yukarıdaki listede 2. sırada. Bambuları tüketerek tohumların yayılması ve çürümenin hızlanmasında rolleri var. Bu sayede ikincil tüketicilerin hayatta kalması, kendisiyle avlanan kaplanlar gibi büyük tüketicilerin hayatta kalması, bambu ormanlarının devamlılığı pandalara bağlı. Ayrıca bambu ormanları insanların geçim kaynağı.

669 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close