Pandalar bambu ormanlarının devamlılığı için elzem hayvanlar.
Temelde tüm ormanlar için besin ağı 4 ana katagoriye ayrılıyor.
1) Üreticiler: en alt tabaka ve sayıca en fazla canlının bulunduğu ayrıştırıcılar: bunlar çürükçül bakteriler, solucan, protozoa, mantar çeşitleri...
2) Birincil tüketiciler: otçul beslenenler; ruminantlar (geyik...), panda, küçük kemirgenler (sincap, fare, köstebek...), böcekler ve sinekler..
3) ikincil tüketiciler: küçük avcılar; yırtıcı kuşlar (şahin, kartal...), baykuş, orman kuşlar (solucan, böcek ile beslenen örneğin ağaçkakan...tilki, gelincik, sansar, kokarca...
4) Büyük tüketiciler: büyük avcı, ayı, kaplan, kurt, yaban kedisi...
Bu besin ağı ne kadar karmaşık ve çeşitliyse orman da o kadar stabil yani kalıcıdır. Bu besin zincirleri var olduğu sürece orman da sağlam kalır ve ihtiyaca göre yine bu ekosistemindeki hayvanlar sayesinde sınırları genişler.
Pandalar bambu ormanları için yukarıdaki listede 2. sırada. Bambuları tüketerek tohumların yayılması ve çürümenin hızlanmasında rolleri var. Bu sayede ikincil tüketicilerin hayatta kalması, kendisiyle avlanan kaplanlar gibi büyük tüketicilerin hayatta kalması, bambu ormanlarının devamlılığı pandalara bağlı. Ayrıca bambu ormanları insanların geçim kaynağı.
Sadece pandaların değil, herhangi bir canlının neslinin tükenmesi istenmez.
Yer yüzünde bulunan tüm canlı türleri belirli evrim aşamalarından geçmişlerdir, kendilerine ait bir tarihleri, biyolojik gelişimleri, içsel vasıfları, güçleri, becerileri ve kendilerine has özellikleri vardır. Bir anlamda özeldirler, benzersizdirler. Ve bu özellikler, uzun ve zengin aşamalar sonucu oluşmuştur. Evrimsel, doğal bir birikimdir bu. Bir anlamda dünyadaki canlılığın farklı bir temsili ve temsilcisi olup insani, bilimsel, evrimsel ve başka bir çok açıdan değerlidirler. En basit bir böcek, bir sinek türü hatta tek hücreli bir canlı bile, kendisine has özellikler barındırır. Tüm bu özellikler, yaşadığımız dünyanın zenginliğidir. Doğal zenginlik. Dünyada bulunan tek tür biz olsaydık dünya ne kadar fakir, sıkıcı, özelliksiz, tekdüze olurdu. Bu nedenle de doğal zenginlik, dünyadaki canlılığın zenginliği de her şekilde aranan ve aslında dokunulmaz olması gereken bir şeydir.
Pandaların nesli tükenirse (ki bu konudaki çalışmalar başarılı oldu ve pandalar, nesli tükenme tehlikesinde olan canlıların listesinden çıktı diye biliyorum) başka panda yok. Bitti. Belki genetik bilimi ve teknolojisi, dnadan bir panda yaratabilene kadar da olmaz. Ki bir canlının üretilmesi zaten evrimsel açıdan tartışmalı da bir çaba. Her canlı türü değerlidir diyoruz ama elbette tarihte milyonlarca türün nesli tükendi. Ama bu onların da değerini düşürmek çünkü bu tükenişler, doğanın doğal süreçleri ile oldu. Bugün meydana gelen tükenişlerde insan etkisi çok büyük. Dünyayı sürüklediğimiz yaşanamazlığa gidiş sürecine bir dur dememiz gerekiyor ve bunun ilk durağı, var olan türleri korumak.
Kabaca böyle...