Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Abdulkadir Özcan
Üye 24 Ağustos 2023 1 Cevap
5

Neden melanineden başka bizi güneş ışığından koruyacak pigmentlere sahip değiliz?

Melanin, zararlı UV ışığını emerek bizi güneş ışığından korur. Güneş altında bu pigmentler artar ve bronzlaşırız. Fakat güneş kremi sürdüğümüzde bronzlaşmaya gerek kalmadan da korunabiliyoruz. Neden melanine ihtiyaç duyacak şekilde evrimleştik? Görünür ışığı absorbe etmeyecek şekilde bizi güneşten koruyacak bir pigmenti vücudumuzda üretemez miydik?
302 görüntülenme
Neden melanineden başka bizi güneş ışığından koruyacak pigmentlere sahip değiliz?
Neden melanineden başka bizi güneş ışığından koruyacak pigmentlere sahip değiliz?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhammet Çağrı Tan
Meraklı bir şahıs 22 Aralık

Melanin, vücudun cilt, saç ve göz rengini belirleyen ve melanositler tarafından üretilen bir pigmenttir. Güneşin zararlı UV ışınlarını emerek cilt hücrelerini koruma işlevi görür ve bu sayede cilt kanseri riskini azaltır. Eumelanin koyu renkleri, feomelanin ise açık tonları oluşturur; ayrıca nöromelanin beyin ve sinir sistemi dokularında bulunur. Melanin miktarı ve türü, bireyin cilt rengini belirlerken UV ışınlarına karşı korunma seviyesini de etkiler. Genetik faktörler ve çevresel etkenlerle belirlenen melanin, cildi korumanın yanı sıra yaşlanma belirtilerini geciktirir ve vücut ısısını düzenlemeye yardımcı olur.

Neden buna göre evrimleştiğimize gelirsek: İlk insan atalarımız, Afrika kıtasında tropikal bölgelerde yaşamışlardır. Bu bölgelerdeki yoğun güneş ışığına maruz kalma, melanin üretiminin artmasına neden olmuştur. Melanin, ultraviyole (UV) ışınlarına karşı cildi koruyarak DNA hasarını ve cilt kanseri riskini azaltmıştır. Sonraki milenyumlar (binlerce yıl) boyunca insanlar Afrika'dan çıkarak dünyanın farklı bölgelerine göç etmeye başladıkça, farklı coğrafi ve iklimsel koşullara uyum sağladılar. Bu uyum sürecinde melanin seviyesi de değişiklik göstermiştir.

Örneğin tropikal bölgelerde yaşayan insanlar, yoğun güneş ışığına karşı yüksek melanin seviyelerine sahip olmuştur. Bu durum, güneşin zararlı etkilerine karşı bir koruma sağlamıştır. Daha ılıman iklimlerde yaşayan insanlar, orta düzeyde melanin seviyelerine sahip olmuştur. Bu bölgelerde hem güneşten korunma hem de yeterli D vitamini üretimi dengelenmiştir. Daha kuzeyde, güneş ışığının daha az olduğu bölgelerde yaşayan insanlar, düşük melanin seviyelerine sahip olmuştur. Bu, UV ışınlarının yeterince emilmesini ve D vitamini üretiminin artırılmasını sağlamıştır. yani kısacası, salgıladığımız melanin seviyesi coğrafi koşullardan önemli ölçüde etkilenir. Genetik ve kültürel faktörlerin de etkisi büyüktür.

Tüm Reklamları Kapat

Neden başka bir pigment değil de melanin kullandık? Elbette alternatif pigmentler vardı; klorofil, karoten, hemoglobin gibi. Fakat bu pigmentlerin hiçbiri UV ışınlarına karşı melanin kadar koruma sağlamıyordu. İlk insanlar da Afrika' nın Ekvator' a yakın bölgelerinde evrimleştiği için, yoğun güneş ışığından koruyacak bir pigmente ihtiyaçları vardı. Kim bilir, belki de başka bir kıtada, bambaşka bir şekilde evrimleşecektik:)

Umarım bu cevap size yardımcı olmuştur. Bilimle kalın...

Kaynaklar

  1. A. W. V. T. Y. Kurulu. Melanin Nedir? Faydaları, Türleri Ve Vücuttaki Rolü. (21 Ekim 2024). Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: Acıbadem Hayat | Arşiv Bağlantısı
  2. Microsoft Copilot: Your AI companion. Microsoft Copilot: Your Ai Companion. Alındığı Tarih: 22 Aralık 2024. Alındığı Yer: Microsoft Copilot: Your AI companion | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close