Bu durum aslında uzay-zaman düzleminin yapısı ile alakalı.
Karadelikleri bu yapıda oluşan delikler gibi düşünebiliriz. Uzay-zaman düzlemini ise bir çarşafa benzetebiliriz. Bu çarşafı köşelerinden tutup gerdiğimizde üstüne koyacağımız nesneler çarşafı büker, etraflarında eğimli bir bölge oluşur. İşte bu uzay-zaman düzleminde de olur. Kütle arttıkça eğim de artar, bir noktadan sonra ise çarşaf ya da uzay-zaman delinir. İşte bu karadeliktir. Nasıl çarşafın delinmesi çarşafın dayanıklığına bağlıysa uzay-zaman düzleminin de delinmeden esneyebileceği bir sınır vardır. Bu sınır Schwarzschild yarıçapı olarak bilinir. Bu sınırın üstünde kalan nesneler karadelik olamaz.
Herhangi bir şekilde karadelik oluşturmak ise şu an mümkün değil. Bazı tezlere göre kuantum düzeyinde küçük karadelikler sürekli oluşup yok oluyor. Ayrıca kugelblitz diye bir tez de var, belli bir noktaya yeterince yoğun ışık tutulduğunda karadelik oluşması gerektiğini öngörüyor. Ancak dediğim gibi bunlar birer tez ve gerçekte bu yöntemleri kullanarak karadelik oluşturmak mümkün müdür o da belli değil. Ki oluşturduğumuz anda etrafındaki her şeyi yutup kontrolsüz bir şekilde büyümesi kaçınılmaz.
Schwarzschild yarıçapı hakkındaki bir yazımızı kaynakcçaya ekledim, orada arkadaşlar ayrıntısı ile bahsetmişler.
Son olarak çarşaf örneği anlamanıza yardımcı olsa da sadece bir örnek olduğunu unutmamak lazım, en bariz fark olarak uzay-zaman iki boyutlu değil sonuçta.
Kaynaklar
- Mehmet Demiryay. Schwarzschild Yarıçapı Nedir? Bütün Karadelikler "Aşırı Yoğun" Olmak Zorunda Mı?. (20 Kasım 2021). Alındığı Tarih: 20 Kasım 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı