İki grafik farklı istatistik verilerinin farklı ölçeklerle gösterimleridir aslında. İfade ettikleri arasında bir fark yoktur. Okuyucunun tercihine göre tercih edilebilir.
Lineer olan grafikte, y ekseni (koronaya yakalananlar ve ölenler için kullanılan) değerleri eşit aralıklarla dağılmıştır: aralık tercihi olarak ilk grafikte 200 bin insan, ikincisinde ise 10 bin insan tercih edilmiş. Eşit aralıklar (200k, 400k, 600k...; 10k, 20k, 30k...).
Logaritmik grafikte ise, y eksenindeki her bir eşit aralık belirlenmiş olan ölçekte katlanmayı ifade eder: İlk grafikte de ikinci grafikte de bu oran 10 olarak belirlenmiş (ancak ilk y değerleri 100'den ikinciler 10'dan başlamış dolayısıyla tam olarak aynı değiller). Eşit aralık değerleri şu şekilde gidiyor: 10, 100, 1000, 10k...
Tercihin sebepleri arasında logaritmik grafikteki verilerin oluşturduğu eğim, bulaşma miktarıyla ilgili yorum yapabilmemize de imkan veriyor.
Örnek olarak iki veri setim olsun. Veri Seti 1:

Bu veriler doğrultusunda ilk veri setinde her hasta her gün ortalama bir yeni hasta oluşturmuş. Hastalık günde 1 kişiye geçmiş. İkinci sette ise her hasta her gün ortalama 3er kişiyi daha hasta etmiş. Bu farkı gözlemlemek lineer ölçekten pek de rahat olmayacaktır:

Verilere bakarak yorum yapılabilir ancak grafik kullanmanın amacına ters.
Oysaki logaritmik ölçek kullanıldığında:

İkinci gruptaki verilerin oluşturduğu çizginin daha dik olmasına dikkat ederek, hastalığın daha hızlı bulaştığı kısa bir bakışla anlaşılabilir.
İlginizi çekerse logartimkik ölçeğin deprem şiddeti ölçeklendirirken kullanılan Richter Ölçeği ve ses şiddeti ölçerken kullanılan desibel sistemi gibi de uygulama alanları vardır.
Kaynaklar
- Yazar Yok. Ses Şiddeti Ölçüm Sistemi. (31 Mart 2020). Alındığı Tarih: 31 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Richter Ölçeklendirmesi Hakkında Evrim Ağacı Yazısı. (31 Mart 2020). Alındığı Tarih: 31 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
- Yazar Yok. Richter Ölçeklendirilmesi Tübitak Yazısı. (31 Mart 2020). Alındığı Tarih: 31 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı