Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Neden koronavirüs grafikleri verileri lineer ve logaritmik olarak ikiye ayrılıyor?

Aradaki fark nedir ne anlamalıyız? örneğin bu sitedeki grafiklere bakın aynı verileri 2 farklı (lineer ve ogaritmik) göstermiş : https://www.worldometers.info/coronavirus/
2,132 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Dila Öztürk
Makina mühendisliği 3. sınıf öğrencisi

İki grafik farklı istatistik verilerinin farklı ölçeklerle gösterimleridir aslında. İfade ettikleri arasında bir fark yoktur. Okuyucunun tercihine göre tercih edilebilir.

Lineer olan grafikte, y ekseni (koronaya yakalananlar ve ölenler için kullanılan) değerleri eşit aralıklarla dağılmıştır: aralık tercihi olarak ilk grafikte 200 bin insan, ikincisinde ise 10 bin insan tercih edilmiş. Eşit aralıklar (200k, 400k, 600k...; 10k, 20k, 30k...).

Tüm Reklamları Kapat

Logaritmik grafikte ise, y eksenindeki her bir eşit aralık belirlenmiş olan ölçekte katlanmayı ifade eder: İlk grafikte de ikinci grafikte de bu oran 10 olarak belirlenmiş (ancak ilk y değerleri 100'den ikinciler 10'dan başlamış dolayısıyla tam olarak aynı değiller). Eşit aralık değerleri şu şekilde gidiyor: 10, 100, 1000, 10k...

Tercihin sebepleri arasında logaritmik grafikteki verilerin oluşturduğu eğim, bulaşma miktarıyla ilgili yorum yapabilmemize de imkan veriyor.

Tüm Reklamları Kapat

Örnek olarak iki veri setim olsun. Veri Seti 1:

Veri seti 1 ve 2
Veri seti 1 ve 2
Dila Öztürk

Bu veriler doğrultusunda ilk veri setinde her hasta her gün ortalama bir yeni hasta oluşturmuş. Hastalık günde 1 kişiye geçmiş. İkinci sette ise her hasta her gün ortalama 3er kişiyi daha hasta etmiş. Bu farkı gözlemlemek lineer ölçekten pek de rahat olmayacaktır:

Lineer Ölçek
Lineer Ölçek
Excel

Verilere bakarak yorum yapılabilir ancak grafik kullanmanın amacına ters.

Oysaki logaritmik ölçek kullanıldığında:

Logaritmik ölçek
Logaritmik ölçek
Excel

İkinci gruptaki verilerin oluşturduğu çizginin daha dik olmasına dikkat ederek, hastalığın daha hızlı bulaştığı kısa bir bakışla anlaşılabilir.

İlginizi çekerse logartimkik ölçeğin deprem şiddeti ölçeklendirirken kullanılan Richter Ölçeği ve ses şiddeti ölçerken kullanılan desibel sistemi gibi de uygulama alanları vardır.

1,085 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Ses Şiddeti Ölçüm Sistemi. (31 Mart 2020). Alındığı Tarih: 31 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Richter Ölçeklendirmesi Hakkında Evrim Ağacı Yazısı. (31 Mart 2020). Alındığı Tarih: 31 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Richter Ölçeklendirilmesi Tübitak Yazısı. (31 Mart 2020). Alındığı Tarih: 31 Mart 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close