Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
3

Neden insanların çoğu başkası bir şey öğretmeden yeni bilgi keşfedemiyor?

Mesela bundan 20 yıl öncesine kadar akıllı telefon yokken kimse hayatımıza böyle bir teknolojinin gireceğini bilmiyordu göstersek bile kimse ne olduğunu anlayamazdı. Ama şimdi günümüze baksak 7'den 70'e herkes telefon uzmanı. Bu bilgileri keşfeden ve bizlere öğreten kişiler bizlerden üstün veya daha zeki kişiler değil. Peki biz neden gözümüzün önünde olan şeyleri göremiyor veya birileri öğretmeden öğrenemiyoruz?
886 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Lucifer M
Lucifer M
2,413 UP
Meraklı bir öğrenciyim

Fikrimce sırr farklı bakış açısında yatıyor. Gördüğümüz ve etrafımızda olan her türlü şeye farklı bakarak yeni bir şeyler öğrenip, yapabiliriz. Mesela örnek olarak en basitinden Newton'u örnek gösterelim. Elmanın ağaçtan düşmesini ondan önce gören birisi yok muydu meğer? Ama Newton diğer insanlardan farklı yanaştı bu olaya ve herkes için normal olan bu olayın sebebini merak etti. Ve ya diğer keşif ve icatlara bakabiliriz. O yeni şeyleri keşfeden insanlarda olan bilgiden daha çok bilgiye sahip insanlar vardı. Ama onlar keşfetmediler. Ama onlar da bildiklerine, gördüklerine farklı açıdan baksaydılar yeni şeyler keşfedip öğrenebilirlerdi. Bu benim kendime özgü fikrim. Yani bunu doğru kabul etmemeniz de mümkün. Söylemek istediğim önemli olan büyük deha olmak değil, dünyaya diğerlerinden farklı bakmaktır. Yazım yanlışım varsa, özür dilerim.

239 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
183K UP
Bilim ve felsefe okuru

Herşey bakış açısını değiştirip yerleşmiş kabulleri sorgulamaya bağlı. Örneğin siyahı bir renk olarak tanımlarız. Oysa siyah bir renk değil 'renksizlik' halidir. Çünkü siyah nesneler ışığı yansıtmaz ve dolayısıyla renk oluşmaz ve bu nedenle onları siyah olarak görürüz.

Başka bir örnek insanlar zebraları siyah çizgili olarak tanımlarlar veya kabul ederler. Oysa gerçekte zebralar beyaz çizgilidir.

kısacası bu insanlar, dahiler diğer insanlardaki bakış açısını ve kendi bakış açısını değistirip birşeyi sorgulayarak o şeye dair zihinlerinde yerleşmiş kabulleri değiştirirler.

Tüm Reklamları Kapat

örneğin Newton kimsenin sorgulamadıgı elmanın neden düştüğünü sorguladı ve çekim gücü olduğunu düşündü.

Einstein ise olayı daha da ileri götürerek elmanın düşmesi ile dünyanın elmaya doğru gitmesinin evrende aynı şey olduğunu keşfetti. Çünkü hareketin göreli olduğunu keşfetti ki Einstein dünyanın en büyük dahisi sayılabilecek kadar ışığın hızını hayal etmek gibi sıradışı bir çok düşünce keşfi yaptı. (Not: dünya uzerindeki nesneler için dünya referans noktası olduğu için elma dünyanın yer çekimi nedeniyle dünyaya doğru düşer. Einstein keşfinin ne kadar sıradışı olduğunu anlatmak bakımından bu çarpıcı örnekleme yapılmıştır. )

Bütün bunlar gösteriyor ki insan için en önemli şey yerleşmiş kabulleri sorgulamak ve yerine göre değiştirmek zihnin düşünce biçimi açısından en önemli şey.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Asım Ertugral
Öğrenci

İlk olarak akıllı telefonun hayatımıza girmesini kimse bilmiyordu kısmından başlamak istiyorum. Teknoloji gerçekten hızlı gelişiyor. Bu gelişim doğrusal da değil ; eksponansiyel. Gerçekten de geleceği tahmin konusunda bizler de yönetmenler kadar berbatız. Kimse kripto paraları da tahmin etmezdi ancak 2 trilyon dolar hacme ulaştı bu paralar.

Diğer kısma gelirsek bana kalırsa bu teknolojilerin bizden çıkmama sebebi ar-ge yatırımlarının yetersizliği. Youtube'daki mucit kanalları dahi (destek verilmemesinden dolayı) yurtdışındaki rakiplerinin icatlarını piyasaya onlardan önce sürmesinden yakınıyor. Yani para para para. Eğitim kısmını söylemiyorum bile. Hala işe yaramayan bilgileri okutuyorlar ne denir ki?

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Enes Zxs
Enes Zxs
42K UP
Fikir sahibi

Merak birçoğumuzun burada olma nedeni merak hepsinin ki farklı şekilde ortaya çıktı ama hepsinin amaçları aynı. Benim amacımda bilgiye olan açlığı gidermek bir birkaç istisna dışında çoğu aynı şeyi söyler. Örneğin benim merakımı körükleyen şey liseye geçtiğimde kız düşürmek oldu bunlarla onların ilgisini çekebilirdim. Kendimi bulmami sağladılar neye ihtiyacım olduğunu. Onlar olduğu yerde duruyorlar ama benim gibi merakları yok bilgiye açlıkları yok. Belki aynı şeyleri onlar yapmayı deneseydi yerlerimiz farklı olabilirdi.

İcat kısmına gelirsek bilgi havuzu hepimizin bildikleri farklı ve bakış açımız ilk bilgisayarı icat eden kişi önce daktilo ya baktı sonra radyo daha sonra birşeyler arıyordu televizyon çıktı. Ben bunları birleştirebilir miyim acaba muhteşem birşey olmaz mı hadi deneyelim. Bunları fark edecek kadar zeki ve deneyecek kadar meraklı ve cesurdu. Oysaki hepsi aynısına baktı tek fark bakış açıları. Telefon a geldi sıra bunu cebe sığdırabilir miyim muhtemelen binlerce kişi bunu düşündü. Belki nasıl yapacaklarını bilmiyorlardı. Burasıda bilgi kısmı.

Örneğin çalıntı mucitler den birisi Graham Bell telefonu ilk bulan kişi değildir. Ondan önceki icat eden kişi hasta karısına ilaç alabilmek için satmak zorunda kaldı patent basacak 10 doları bile yoktu burasıda şans.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close