Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Çağanalp Sarıkaya
Üye
5

Neden insanlar savaşır?

228 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Hatice Yetişkin
Psikoloji meraklısı

Kendi halinde sıradan insanların savaş istediklerini pek sanmıyorum.

Savaşı çıkaranlar Tanrılardır. (iktidar sahipleri) İktidar zenginliği getirir dolayısıyla tanrılar zenginliğe susamışlardır. Bedeli ne olursa olsun onlar için bir önemi yoktur. Kimi iktidar için kardeşini boğazlar, kimi sözde din uğruna topraklarını genişletir. Kimi terör riski adı altında savaş başlatır. Kimi ari ırk saplantısı yüzünden kendi halkının engelli vatandaşlarını bile yok etmekten geri durmaz. Yani liderlerin bizim barış isteğimizle zerre ilgilendiklerini sanmıyorum. Yine de bir araştırmaya göre;[1]

İlkel / Törensel Savaş

Tüm Reklamları Kapat

İlkel ya da Neolitik savaş, törensel bir savaş haliydi. Bu, bir tür pusu anlayışının kilit rol oynadığı veya da yüz yüze yapılan bir savaş türünden ibaretti. Çoğu zaman yılda bir ya da iki kez, ekme veya hasat hariç, sıcak ya da soğuk dönemlerde gerçekleşirdi. Rakipler arasındaki toplumsal gösteri sıklıkla törenden önce, sonra ve törenin ortasında gerçekleştirilirdi. Bu ilkel savaşların çoğu kanın ilk döküldüğü ya da ölüm gerçekleştiği zaman sonlanırdı. Kaybeden kabile yas ayini yapardı. Kazanan ise verimlilik ve arındırma ayinlerini müteakip bir kutlama yapardı. Özetle sembolik düşman diyebiliriz.

Siyasi / İhtiraslı Savaşlar

Neolitik dönem savaşlarının tersine, siyasi / ihtiraslı savaşlar, diğer halkların ve kaynakların ( su, hammadde, para, güç) üzerinde siyasi hâkimiyet kurmanın uzantısıdır. Bu tarz savaşlar dördüncü bin yılda başlayıp bir süre devam etti. 18. yüzyılın sonuna kadar ara sıra diğer savaş tarzlarıyla aynı zamanda sürdü. Bu ulus devlet savaşları, savaş betimlemelerimizin yanı sıra tarihimizin büyük bir kısmına da hükmeder. Köylü tabanlı kültürler son derece merkezileşmiş, hiyerarşik olarak organize olmuş ve düzenli ordulara sahip olmuştur. Savaş beraberinde yeni teşvikler getirmişti: güç ve meta, toprak ve altın.

Epik / Yüceltici Savaşlar

Tüm Reklamları Kapat

Savaşın üçüncü türü, savaşın ikinci türüyle var olan ve onunla gelişen epik savaştır. Bu savaşlar, eğitilmiş profesyonel askerlerin hiyerarşik ve karmaşık bir düzende olmasından dolayı öncekilerden farklıydı. İlyada ve Mahabharata gibi şiir ve edebiyat, savaşın dramatik durumunu ve savaşçının değerini yüceltmiştir.

Kutsal Savaşlar: Tanrı Adına

Savaşın dördüncü türü Tanrı adına yapılan veya böyle bir görünüm verilen Kutsal Savaştır. Savaşçının düşmanı Tanrının düşmanıdır.

Savunma Savaşları: Bir Grup Veya Ülkeyi Korumak

Savaşın beşinci türü yirminci yüzyılın savunma savaşıdır. Bu savaş yöntemi günümüzdeki son derece etkili teknolojik kullanımının yanı sıra kutsal savaşlardaki gibi altında yatan benzer amaçların bazılarını da barındırır. Bu mekanize olmuş günümüzdeki savaşı eşsiz kılan özelliği, onun savunma konusundaki bakış açılarıdır. Son yüzyıldaki tüm savaşlar, savaşa katılanlarca, saldırgan bir dış düşmana karşı savunmada olmak olarak algılanmıştır. Birinci Dünya Savaşı, İkinci Dünya Savaşı, Kore, Vietnam, Grenada ve Orta Amerika’daki yakın zamanlardaki diğer savaşlara katılan Amerika, bir müttefike yardım etmek, özgür dünyada barışı muhafaza etmek ya da kendisini dinsiz komünist yayılımından korumak için savaşmıştır.

Terörist ve Gerillacı Savaşlar: Görünmeyen Bir İç Düşmana Karşı Savunmacı

Bu düşman, avı için,saldırı olarak tanımlanamayan sinsi, adeta görünmez bir tehdittir. Bir üniforma giymez ya da alenen yaklaşmaz, ormanda yaprakları kullanarak gizlenir ve şehirde veya ulaşımın işlek olduğu büyük merkezlerde kılık değiştirerek masum bir görünüşe bürünür. Saldırıya geçmeden önce, avı olarak seçtiklerini çoğu zaman canı istediği şekilde bir araya toplayarak terörü ve nefreti niçin yaydığını açıklar.[1][1][1][1]

Kaynaklar

  1. OFER ZUR. Savaşin Psiko-Tarihi: Kültür, Ruh Ve Düşmanin Birlikte Evrimi. Alındığı Tarih: 11 Mart 2024. Alındığı Yer: Dergipark | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close