Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Meryem Nur Çam
Meryem Nur Çam
1,240 UP
Üye
0

Neden inandıklarımızı/düşüncelerimizi başkalarına kabul ettirmeye çalışırız?

Tanıdığım dindar ve ateistlerde gördüğüm bir durum ama sadece din konusunda değil tüm konularda böyle.
901 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yunus Emre Çelik
Öğrenci, Okur

Bir kaç saat önce verdiğim bir yanıtta topluluk liderlerinden bahsetmiştim. Topluluk liderleri topluluğun yöneticisi olan ve topluluktaki diğer bireylerin davranışları için onay bekledikleri kişilerdir. Bir sürüdeki (kurt, maymun) alfa birey topluluk lideridir. Buna göre onun onayını almak toplumdaki bireyler arasında istenilen bir olaydır. Liderin onayı bireyin konumunu etkileyebilir. Bu yüzden topluluk liderinin onayını almak önemlidir. Liderin onayı almaktan daha önemli olan şeyse liderin kendisi olmaktır. Onay vermektir. Topluluk liderinin onay vermesi olayı düşüncülerini başkalarına kabul ettirmesi ve bu düşüncelerin doğruluğundan emin olunmasını sağlamasıdır. Dolayısıyla topluluk liderinin onayından daha önemli olan şey kendi onayladığımız kurallar yaratmaktır. Eğer bizim onayladığımız bir şey, biz onayladığımız için toplulukta uygun karşılanıyorsa toplulukta en azından o konu için liderlik gösteriyoruz demektir. Anlaşılacağı üzere bugün de kendi düşüncelerimizi başkalarına kabul ettirmek istememizin nedeni o onayı veren lider olmak istememizdir. Lider olmak kendi istediğini yapmak, istediği bireyle üremek, dilediği kaynağa hızlıca erişebilmek demektir. Kısaca evrimsel süreçte tüm bireyler lider olmak ister ve liderlerin genleri gelecek nesle daha kesin aktarılır. Lider olmak için düşüncelerimizin başkaları tarafından kabul ediliyor olması gerekir.

Sorunun kısa yanıtı: Kendi düşüncelerimizi başkalarına kabul ettirmeye çalışırız çünkü lider olmak istiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

322 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zühtü Mete Dinler
Bence

Bence bu durumun sebebi beğenilme ve onaylanma arzusu. Bir noktada düşünceleri ile insan yalnız kalabilir. Yalnızlaşabilir.

İnsanın kendi düşüncelerinin başkaları tarafından sevilmesi, onaylanması anlamını taşıdığından o insan aslında düşünce olarak kendisine benzer birini bulmuş olur. Bu durumda daha çok beğenilmek için düşüncelerini başkalarına empoze etmek güdüsü ile harekete geçebilir. Böyle durumların sonucunla çoğunlukla insan gaddarca kendini düşünür ve düşüncelerinin tek doğru olduğuna inanır. Sonuç zoraki düşünce kabul ettirme, bunun için güç kullanma, tehdit etmeye varabilmektedir. Aslında zorla bir düşünceyi kabul eden de bunu kabul etmiş sayılmasa da, ortamda bir süper güçlü varsa mecburi olarak sana inandım diyerek gezinmeye başlamakta. Bu nedenle bazıları insanın güce tapan bir varlık olarak görmekteler.

Tüm Reklamları Kapat

Samimiyetle inanıyorum ki süper güçlü, düşüncelerini empoze etmeyi bıraktığında dahi, veya süper güçlü ortamdan yok olduğunda onun düşüncelerini devam ettiren "zorla kabul etmişler" bulunmakta. İnsanın karmaşık psikolojisini açıklamak bana düşmez ama şu yaşa kadar daima bu tip oluşumları gözledim.

Başlangıçta sadece beğenilme arzusu, onaylanma duygusu yatıyor. Sonra fasık bir döngü oluşuyor.

156 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close