Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Berk Akat
Berk Akat
1,699 UP
Üye 22 Ekim 2021
7

Neden iki tane burun deliğimiz var?

Gözlerimiz gördüğümüzün derinliğini anlamak için iki tane. Kulaklar iki yönden duymak için. Peki ya burun delikleri?
2,645 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Ali Zengin
Ali Zengin
180K UP
Öğrenci-Okur 22 Ekim 2021

İki burun deliğimizin olması, “nazal siklus (döngü)”e olanak sağlar. Yaklaşık her 4 saatte bir, burun deliklerimizden biri diğerine göre daha fazla şişer ve bu şişkin olan delikten çok az hava girişi olur. Bu süre sonunda, diğer burun deliği şişer ve daha önce az çok tıkalı halde olan burun deliğinin şişkinliği inerek normal hava akışı tekrar sağlanır. Her 10 kişiden 8’inde görülür. Bu görev değişimi (bir nevi vardiyalı çalışma) sayesinde, burun deliklerimiz iş yükünü paylaşırlar.

Akciğerlere ulaşmaması gereken toz, sümük ve diğer maddeler, “siliya” denen burun kılları tarafından tutulur. Siliyanın bu görev esnasında kurumaması için ara sıra dinlenmesi gerekir. İşte bunun için burun delikleri görev paylaşımı yaparlar. Amaç, burunun görevini başarıyla sürdürmesini sağlayarak akciğerleri korumaktır. İşte bu korumayı sağlayan "nazal siklus"tur. Nazal siklus'un olmasını sağlayan ise iki burun deliğinin olmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

427 görüntülenme

Kaynaklar

  1. -. Ask A Grown-Up: Why Do We Have Two Nostrils?. (22 Ekim 2021). Alındığı Tarih: 22 Ekim 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences 24 Ekim 2021

Simetrik ilkel omurgalılardan ve balıklardan evrimleştiğimiz gözönüne alındığında birçok organımızın çift (simetrik biçimde) olması normal.

Bir ihtimal, tüm organlarımız ilkel atalarımızdan birinde daha simetrik şekilde yerleşmişti; özelleştikçe bu durum bozuldu. Hiç simetrik olmayan bağırsak, ve genel olarak sindirim sistemi, organ yerleşimi ve simetrisinde belirleyici olmuşa benziyor, çünkü türden türe değişen uzunluğu ve hacmi var. Merkez eksende duran organlar yanlara itilmiş, şekil değiştirmiş ve bazı durumlarda bölünmüş olabilir. Dış basınç, bedeni simetriye doğru zorlarken, iç basınç da iç organlarda belli bir asimetrik diziliş sonucu doğurmuş. Göz, kulak ve uzuvlar gibi dış organların simetrisi, bu tarz bir baskı olmadığından, korunmuş. Çift olmaları, basıncı dengelemek ve enerji verimliliğiyle ilgili. İki, simetri için gereken en düşük sayı ve çoğu canlının işini görüyor. "Neden tek değil?" yerine "neden üç veya daha fazla değil?" diye de sorulabilir. Tek, performans açısından zayıf, simetri açısından sakıncalı; üç ve yukarısı da enerji açısından pahalı.

Tüm Reklamları Kapat

201 görüntülenme
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İbrahim Paçalı
Stajyer Diş Hekimi. 23 Ekim 2021

Çoğu zaman, bir burun deliği diğer burun deliğine kıyasla daha az havanın geçmesine izin verir ve burundan hava akışı birkaç saatte bir değişir. Yavaşlayan hava akışı, artan kan akışından kaynaklanan burun içindeki dokunun şişmesinden kaynaklanır. Burundaki özelleşmiş duyu hücrelerini kullanarak koku alırız ve bazı koku kimyasallarının bu reseptörlere bağlanması diğerlerinden daha fazla zamana ihtiyaç duyar. Bu nedenle, hava akımının düşük olan bir burun deliği, yavaş hareket eden kokuların algılanması için zaman kazandırarak bize daha geniş bir koku aralığı sağlar.

186 görüntülenme
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close