Vardiyalı Çalışan Burun Deliklerimiz ve Burnumuzun Şeklini Belirleyen Genler
Sadece grip ya da nezle olduğumuzda değil, aslında, normal zamanlarda da burnumuz tıkanır ama burun deliklerimiz bunu o kadar kıvrak ve koordineli bir şekilde yapar ki neredeyse hiç farkında olmayız. Bu durum şöyle gerçekleşir: Yaklaşık her 4 saatte bir, burun deliklerimizden biri diğerine göre daha fazla şişer ve bu şişkin olan delikten çok az hava girişi olur. Bu süre sonunda, diğer burun deliği şişer ve daha önce az çok tıkalı halde olan burun deliğinin şişkinliği inerek normal hava akışı tekrar sağlanır. Buna “nazal siklus (döngü)” denir ve her 10 kişiden 8’inde görülür. Bu görev değişimi (bir nevi vardiyalı çalışma) sayesinde, burun deliklerimiz iş yükünü paylaşırlar.
İyi de burun deliklerimiz neden böyle vardiyalı çalışma eğilimindedir? Bunun bir sebebi, burnun akciğerlerin korunması için birincil organ olmasıdır. Akciğerlere ulaşmaması gereken toz, sümük ve diğer maddeler, “siliya” denen burun kılları tarafından tutulur. Siliyanın bu görev esnasında kurumaması için ara sıra dinlenmesi gerekir. İşte bunun için burun delikleri görev paylaşımı yaparlar. Amaç, burunun görevini başarıyla sürdürmesini sağlayarak akciğerleri korumaktır. Bir diğer sebep ise bu döngünün daha iyi koku alabilmemizi sağlamasıdır. Koku alabilmemiz havadaki kimyasallar yoluyla gerçekleşir ve bazı hava kaynaklı kimyasalların, koku almaçlarına (reseptörlerine) tutunarak saptanabilmeleri için biraz zamana ihtiyaçları vardır. İşte, az da olsa hava geçişine izin veren tıkalı burun, bu ihtiyacı karşılayarak yavaş hareket eden bu kimyasalların koku olarak algılanmasını mümkün kılar.
Burun Şeklimizi Ne Belirliyor?
Burun şekli birçok insanın yakından ilgilendiği konulardan birisidir, zira yeni biriyle tanıştığımızda suratlarında ilk olarak gördüğümüz organlardan birisi burun ve bunun şeklidir. Dünya'da genel olarak görülen burun şekilleri farklı kaynaklarda 6, 12, 13 veya 14 farklı kategoride incelenmektedir; ancak elbette ki burun şekli süreğen bir dağılım göstermektedir; yani keskin sınırlarla ayrılan kategoriler yaratmak mümkün değildir.
Ancak modern bilim ve genetik yöntemleri sayesinde biliyoruz ki, DCHS2, RUNX2, GLI3 ve PAX1 genleri burnun genişliğini ve sivriliğini belirlemektedir. Bu genlerin farklı kombinasyonları, insanlarda gördüğümüz farklı burun şekillerini yaratmaktadır.
Nature dergisinde yayınlanan araştırmaya göre, ilginç bir şekilde bu genlerin her biri insan türünün yakın tarihinde güçlü seçilim baskısı altında kalmış, hatta GLI3 geni "hızlı evrim" denen bir süreçten geçerek ortalamanın üstü bir hızla farklılaşmıştır. Bu durum, Neandertaller ve Denisovalılar gibi diğer yakın akraba (ama soyu tükenmiş) insan kuzenlerimizle aramızdaki yüz görünümü açısından olan farkları açıklamaktadır.
İçeriklerimizin bilimsel gerçekleri doğru bir şekilde yansıtması için en üst düzey çabayı gösteriyoruz. Gözünüze doğru gelmeyen bir şey varsa, mümkünse güvenilir kaynaklarınızla birlikte bize ulaşın!
Bu içeriğimizle ilgili bir sorunuz mu var? Buraya tıklayarak sorabilirsiniz.
Soru & Cevap Platformuna Git- 17
- 8
- 7
- 6
- 5
- 4
- 3
- 3
- 3
- 0
- 0
- 0
- S. Knowledge. The Nasal Cycle. (23 Ağustos 2010). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Science Mags | Arşiv Bağlantısı
- UCL. Genes For Nose Shape Found. (19 Mayıs 2016). Alındığı Tarih: 17 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Science Daily | Arşiv Bağlantısı
Evrim Ağacı'na her ay sadece 1 kahve ısmarlayarak destek olmak ister misiniz?
Şu iki siteden birini kullanarak şimdi destek olabilirsiniz:
kreosus.com/evrimagaci | patreon.com/evrimagaci
Çıktı Bilgisi: Bu sayfa, Evrim Ağacı yazdırma aracı kullanılarak 21/11/2024 17:20:09 tarihinde oluşturulmuştur. Evrim Ağacı'ndaki içeriklerin tamamı, birden fazla editör tarafından, durmaksızın elden geçirilmekte, güncellenmekte ve geliştirilmektedir. Dolayısıyla bu çıktının alındığı tarihten sonra yapılan güncellemeleri görmek ve bu içeriğin en güncel halini okumak için lütfen şu adrese gidiniz: https://evrimagaci.org/s/4555
İçerik Kullanım İzinleri: Evrim Ağacı'ndaki yazılı içerikler orijinallerine hiçbir şekilde dokunulmadığı müddetçe izin alınmaksızın paylaşılabilir, kopyalanabilir, yapıştırılabilir, çoğaltılabilir, basılabilir, dağıtılabilir, yayılabilir, alıntılanabilir. Ancak bu içeriklerin hiçbiri izin alınmaksızın değiştirilemez ve değiştirilmiş halleri Evrim Ağacı'na aitmiş gibi sunulamaz. Benzer şekilde, içeriklerin hiçbiri, söz konusu içeriğin açıkça belirtilmiş yazarlarından ve Evrim Ağacı'ndan başkasına aitmiş gibi sunulamaz. Bu sayfa izin alınmaksızın düzenlenemez, Evrim Ağacı logosu, yazar/editör bilgileri ve içeriğin diğer kısımları izin alınmaksızın değiştirilemez veya kaldırılamaz.