Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mustafa Direk
Üye
5

Neden hırslı bir insan oluruz?

Hırslı olmanın altında yatan sebep nedir? Kimileri daha hırslı olurken diğerleri neden hırslı değildir?
4,412 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tugberk Kaynak
Araştırmacı

Merhabalar

Hırs, herhangi bir somut veya soyut olaya, kişiye veya nesneye duyduğumuz güçlü bir avantaj kazanma ve başarma isteğidir. Hırs, çoğu zaman karıştırıldığı gibi rekabet anlamına gelmez. Hırs, rekabeti tetikler ancak belirtmekte yarar hırs rekabet demek değildir.

Peki neden hırslı oluruz? Aslında bunun sebebi evrimsel açıdan açıklanabilir. İster doğal seçilim, ister cinsel seçilim olsun zor şartlarda gelişen mutualist ilişkiler haricinde daima ortam koşullarına avantaj kazanabilmiş canlı hayatta kalmıştır, verimli döller verebilmiştir, bulunduğu popülasyonda belli bir otorite kazanmıştır. Dolayısıyla diğer canlılarda da avantaj kazanabilme isteği kendini göstermiştir yani canlılar hayatta kalma ve verimli döller üretebilme adına hırs kazanmıştır. Hırsın altında yatan en temel sebep budur avantaj kazanmaktır.

Tüm Reklamları Kapat

Kimileriz daha hırslıyken neden kimileri hırslı değildir? Öncelikle şunu demekte yarar var. Her canlıda doğal olarak hırs vardır. Hırs, yukarıda bahsettiğimiz gibi çevredekilerle yarışma durumu değil, avantaj kazanma isteğidir. Dolayısıyla bu duygu doğal bir duygudur, canlılarda yer etmesi kaçınılmazdır. Hiç hırs duymadığını iddia eden kişiler bir anlam karmaşası yaşıyor olabilirler. Mesela rekabetçi olmayan ancak hırsı, çevredekilerle rekabet olarak algılayan kisiler elbetteki hırslı olmadıklarını iddia edeceklerdir.

645 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close