Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Aslı Coşgun
Üye
1

Neden hiçliği düşünemeyiz ?

1,274 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Berat Mutluhan Seferoğlu
Felsefe Genel Editörü

Merhaba.

İnsanlar olarak düşünme yeteneğimiz üzerinde, gerek evrim kaynaklı gerekse bireysel kaynaklı kısıtlamalar mevcut. Mesela muhtemelen hemen hemen hiçbirimiz üç boyuttan fazla boyutu gerçekten olduğu gibi düşünemiyoruz. Bunun nedeni, üç boyuttan daha fazlasını düşünmemiz yönünde evrimsel bir gerekliliğin olmaması. Bizler üç boyutlu uzayda yaşayan varlıklarız. O yüzden dördüncü bir uzay boyutunu düşünebilmenin evrimsel açıdan bizler için faydası yoktu.

Hiçliğe gelirsek, hiçliğin düşünülemediği tartışmalı olabilir. Mesela boş uzay bir şey midir? Eğer bir şey ise, boş uzayın da olmadığı bir durumu düşünemiyoruz gibi görünüyor. Ama boş uzay kendi başına bir varlık değilse onun yokluğunu düşünemiyor olmamız, hiçliği düşünemediğimiz anlamına gelmezdi. Bu yüzden hiçliği düşünemediğimizi söylememiz için önce boşluğun bir şey olup olmadığı sorusuna cevap vermemiz gerek.

Tüm Reklamları Kapat

Ancak hiçliği düşünmemizin önündeki bir engel şuymuş gibi görünüyor: Kastedilen şey hiçliği hayal etmekse, bu mantıken imkansız olabilir. Çünkü bir şeyi hayal etmek zihninize onun resmini getirmeyi gerektiriyor bir anlamda. Bu durumda hiçlik hayal edilemez çünkü bir resmi yok. Hiçliğin ne hakkında düşünülebilecek özellikleri var, ne de zihnimizde uyandırabileceğimiz bir görüntüsü. Haliyle, hiçlik hakkında düşünmek imkansız görünüyor. Çünkü düşüncelerimiz bir şeyler 'hakkında' olma özelliğine sahipler. Hiçlik hakkında düşünmek, düşünürken herhangi bir şey hakkında düşünmemek gibi bir şey olurdu. Bunda tuhaf, çelişkili bir taraf var gibi sanki.

338 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Philosophy Stack Exchange'Deki Soru-Cevap. (18 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 18 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
252K UP
Krononot⁸

İnsan genel anlamda, fizik evren temelli bir deneyim içinde olduğu için, varlık temelli düşünmeye ayarlanmıştır. Hiçliği kavramsal olarak tanımlar, ancak somutlaştıramaz. Teorik anlamda hiçlik, bir şeylerin var olmaması gibi algılanır. Oysa hiçlik, varlık dışılık demektir. Varlık temelli oluşmuş kavramsal zemin için bu tanımı somutlaştırmak, imkansızlaşmaktadır.

Varlık tanımı da bizim yaptığımız, kendi deneyim gözlemimizi merkeze alarak oluşturduğumuz bir tanım. Belki de bize göre varlık olan fizik evren, başka bir varlık düzeyine göre yok hükmündedir. Yani bizimkinden tamamen farklı varoluş düzeyleri de olabilir. Bunu varoluş diyerek tanımlarken yine kendi varlık referanslarımızı kullanıyoruz, yani anlatılmak istenenle çelişen bir ifade, ancak ne demek istediğimin anlaşıldığını düşünüyorum. :)

Tüm Reklamları Kapat

454 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (13 Nisan 2020). Alındığı Tarih: 13 Nisan 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close