Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehdi Hüseynzadə
Üye 18 Haziran 2022 4 Cevap
2

Neden hayat yaşamak ve üremek üzerine kurulu bir sistemdir?

Tüm videolarınızda canlılığın temel içgüdüsünün yaşama ve üreme olduğu söylenilir. Yaşama ve üremenin içinde barındırdığı tüm enerji devri yorucu değil mi? Yaşamak için savaşmak, enerji tüketimi, diğer var oluşlardan gelen tehditler ve oluşturduğun tehdit gibi şeyleri göz önüne alarak aslında hiç var olmamak daha basit ve kolayı değil mi?
898 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Yusuf Akyıldız
Lise Öğrencisi 18 Haziran 2022

Hiç var olmamak daha kolaydır ama seçilebilecek bir özellik değildir. Canlılarda çeşitlilik rastgeledir bu yüzden bazı canlıların yaşama ve üreme gibi içgüdüleri daha kuvvetli veya daha zayıf olabilir. Fakat bu içgüdüleri zayıf olan canlılar zaten çok kısa bir süre içerisinde elenecektir çünkü yaşama ve üreme içgüdüsü olmayan bir canlıdan yaşamasını, üremesini ve sahip olduğu bu özellikleri gelecek nesillere aktarmasını bekleyemeyiz. Ancak hayatta kalma ve üreme içgüdüsü kuvvetli olan canlılar nesiller boyu devamlılık sağlayabilirler. Yani kısaca bu içgüdülere sahip olmayan bireyler nesillerini sürdürmeyecekleri için yok olurken bu içgüdülere sahip bireyler nesillerini devam ettirirler ve baskın konumda olurlar.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye Leopar Sever 18 Haziran 2022

Doğa ölen ölür kalan sağlar bizimdir mantığıyla çalışır. Var olan tüm canlılar 4 milyar yıldır kesintisiz üremeyi başarmış bir soy hattının evladıdır. Bu soy hattı boyunca sözüm ona bahsettiğiniz türden bir ''zahmete, zorluğa'' dayanamayıp ölen veya üreyemeyen her canlı türü yok olmuştur. Bu yüzden üreme iç güdüsü çok önemlidir.

Bir kabile düşün 10 yaşına gelince her çocuğunu bir tanrıçaya kurban etsin. Evet düşünemedin çünkü öyle bir kabile olamaz :D Diğer bir kabilemiz ise insan kurban etmeyi yasaklasın, intiharı yasaklasın ve devamlı üremeyi teşvik etsin. Düşünebildin mi? Evet düşünebildin tarihte sürüsüyle var.

Yani yaşama ve üreme mecburen ortada kalacaktır. Neden savaşlar yapılıyor? Çünkü savaşlarla elde edilecek ve korunacak değerler var. Savaşla elde edilebilecek değerler olduğu sürece mutlaka savaşlar olacaktır. Bu bir sürüklenmedir. Kavramlara gelirsek...

Tüm Reklamları Kapat

Zorluk ve kolaylık zaten bir şeyleri yapmaya başladıktan sonra var olan anlam kazanan kavramlar. Yani mücadele olacak, mücadele için amaç olacak amaç için yaşam olacak. Sonra kolaylık, zorluk, tehdit güven vs. gibi kavramlar ortaya çıkacak.Uçak balon vs. yokken uçma korkusu diye bir şeyden bahsedebilir misin? Kolaylık zorluk tehlike vs. amaçlarımızı belirleme ve ulaşma konusunda karşımıza çıkan seçenekleri değerlendirmeye yararlar etkileri dolaylıdır. Yaşamımızın temel yönlendiricisi zorluk ve kolaylık değil, tatmindir.

127 görüntülenme
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Oğuz Doğan
Oğuz Doğan
21K UP
Hayatta kalıcı ve üreyici birey 21 Haziran 2022

Bu soruyu biyoloji kategorisinde sorsaydın, “Zaten hayatta kalıp üreyebilen nesillerin çocuklarıyız” gibi bir cevap verebilirdim ama madem felsefe çatısı altında sordun, konuyu farklı bir açıdan ele alalım.

Bilimsel gelişmelerle insan hayatının uzaması, hayatın sadece yaşamak ve üremek üzere kurulu bir sistem olmayabileceğini gösteriyor. İnsanıın doğal ölümünün üreme çağından çok sonra gerçekleşmesi yapay sisteminlerin doğal sistemlere olan tahakkümüne işaret ediyor olabilir.

Günümüz insanının doğal amaçlarının üzerinde bir ömür sürmesi toplumsal bir boşluğa yol açarak toplumsal pratiğin “yeniden örgütlendirilme” yolunda ilerlemesinin önünü açıyor. Doğal sistemlerin insan hareketleriyle erozyona uğraması, doğal nitelik taşıyan özgünlükler yerine metodik ve sistematik olarak empoze edilen bir homojenlik izlememize yol açabilir. Uyumlu gözüken kalabalıkların kendi içerisine işleyen bir rasyonalite gibi yansıması da pekala bunu kanıtlar niteliktedir. Fakat parçalanmış durum-insan ve mekan-zaman faaliyetleri ve defalarca kez yeniden oluşturulan anlamın köküne hiçbir zaman ulaşamamamızın sebebi de budur.

Tüm Reklamları Kapat

Yani demem o ki belki de bundan gocunmayıp hayatta kalma ve üreme temelli içgüdülerimizi dışlamamalıyız. Farklı varoluşsal anlamlar arayarak benliğimizden uzaklaşmak bizi postmodern çağın anlamsızlığına doğru sürükleyebilir.

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Doğuş Altınok
Öğrenci 18 Haziran 2022

Ölüm Varken Neden Yaşam?

Hayat bazen sadece sıkıcı, stresli bir şey! Çekilir mi böylesi, ölelim gitsin! Demesi kolay tabii! İnsan ölünce anlarmış sıkıntılar silsilesinin ardındakini… Her zaman olmasa da huzur, saadet; olsa ne yapacaktı bu fâni insan? Alabilecek miydi zevk artık? Sıradanlaşmayacak mıydı yaşantılar? Lüks içinden kusur bulan bu insanın ölümde bir kusur bulamaması ne komik! Hem de daha ölümün ardındakini bilemezken… Bir benliğe, bir vücuda sahip olmanın ne büyük armağan olduğunu bilmeli insan! Elbet bilemesek de hayatımızdaki zorlukların ardını denemeliyiz şansımızı! Ölüm her canlıya ait bir nitelik! Bu kalbin atması, bu damarların içinden kan akması ise bir yüceliktir!

3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close