Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nihad Fire
Üye 25 Mayıs 2022 1 Cevap
2

Neden güvercinler her seferinde iki yumurta yumurtlar ve hep yumurtadan çıkan yavruların biri dişi diyeri ise erkek olur?

5,253 görüntülenme
Neden güvercinler her seferinde iki yumurta yumurtlar ve hep yumurtadan çıkan yavruların biri dişi diyeri ise erkek olur?
Neden güvercinler her seferinde iki yumurta yumurtlar ve hep yumurtadan çıkan yavruların biri dişi diyeri ise erkek olur?
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Eren Batu Güzel
Evrimsel Zooloji departmanında kuşlar üstüne çalışmaktayım. 28 Mayıs 2022

Güvercinler aynen sizin dediğiniz gibi genellikle tek seferde iki kez yumurtlarlar, ancak bazı durumlarda 1 veya 3 kere yumurtladıkları gözlemlenebilir.[1][2] Neden genellikle 2 sorusunun cevabını özet olarak verecek olursak, kuşlar genel olarak, maksimum sayıda yavru üretmelerine izin verecek sayıda yumurta bırakırlar.[3] Kuşlarda, yumurta sayısı en önemli yaşam öyküsü kuramı özelliklerinden birisidir.[4] Ötücü kuşlar dışındaki (Tavuklar, Ördekler, Güvercinler v.s) Nidicolous(Yuvada yavru bakımı uzun olan) kuş türlerinde yumurtlama sayısı genel olarak az görülmektedir.[4] Yumurta üretiminin, yavru bakımının enerji açısından pahalı olması, kuşun büyüklüğü gibi özellikler kuşlardaki yumurta sayısını etkiler.[4] Yaşam öyküsü kuramı hakkında daha fazla bilgi almak isterseniz, buraya bakabilirsiniz.

https://evrimagaci.org/yasam-oykusu-kurami-canlilarin-ureme-basarisini-arttiracak-tasarimlar-dogal-secilim-ile-nasil-evrimlesiyor-7206

İkinci sorunuz ise, genel olarak yanlış. Biraz araştırma yapmama rağmen böyle bir şey olduğu ile ilgili bir bilgi ile karşılaşmadım. Ancak, bulduğum bir makalede, dişi güvercinlerin erkeklerden daha erken olgunlaştığı için, yılın hangi zamanında yumurtlandığı (baharda daha fazla erkek eğiliminden yılın sonuna kadar yavaşça dişiye kayan eğilim), yavrunun cinsiyeti üstünde bir etkisinin görüldüğü not edilmiş.[5]

Tüm Reklamları Kapat

218 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Cornell University. Rock Pigeon Life History. Alındığı Tarih: 28 Mayıs 2022. Alındığı Yer: All about birds | Arşiv Bağlantısı
  2. H. A. Robertson. (1988). Relationships Between Body Weight, Egg Weight, And Clutch Size In Pigeons And Doves (Aves: Columbiformes). Journal of Zoology. doi: 10.1111/j.1469-7998.1988.tb04896.x. | Arşiv Bağlantısı
  3. P. R. Ehrlich, et al. Variation In Clutch Sizes. Alındığı Tarih: 28 Mayıs 2022. Alındığı Yer: Stanford University | Arşiv Bağlantısı
  4. I. J. Lovette, et al. Handbook Of Bird Biology. ISBN: 978-1-118-29105-4. Yayınevi: Cornell Lab of Ornithology.
  5. C. Dijkstra, et al. (2010). An Adaptive Annual Rhythm In The Sex Of First Pigeon Eggs. Behavioral Ecology and Sociobiology, sf: 1393-1402. doi: 10.1007/s00265-010-0954-8. | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close