Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 5 Haziran 2023
1

Neden gezegenler bir noktada toplanmıyor?

Kütle çekim anlatılırken hep bir örtüye benzetiliyor. Ve gezegenlerin yörüngesi de gösterilirken örtünün üzerinde yuvarlanıyor ve sonunda aynı yere toplanıyorlar. Bu neden pratikte de olmuyor?
315 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 5 Haziran 2023

Genel Göreliliği aklımızda şekillendirmek için gerdirilmiş örtü veya çarşaf örneği çok anlatılır. Ama evren örtüdeki gibi işlemiyor. Birincisi, uzay zamanın bükülmesini sadece tek bir düzlemde gözlemliyorsunuz. İkincisi, örtüde ciddi bir sürtünme ve cisme uygulanan yer çekimi etkisi var, örtüdeki cisim bir iki tur attıktan sonra yer çekiminin de etkisi ile hızlanmasına rağmen merkeze doğru yuvarlanıyor.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
Astronomi meraklısı 5 Haziran 2023

Bu sorunun cevabı için kütle çekimi ve yörünge kavramlarını anlamak gerekir. Kütle çekimi, birbirine yakın olan iki cismin birbirlerini çekmesine neden olan bir kuvvettir. Bu kuvvet, cisimlerin kütleleri arttıkça ve aralarındaki mesafe azaldıkça artar. Yörünge ise, bir cismin başka bir cismin etrafında dairesel veya elips şeklinde döndüğü yoldur. Yörüngede olan bir cisim, hem merkezdeki cisme doğru çekilen hem de yatay yönde hareket eden bir ivmeye sahiptir. Bu iki ivme, cismin yörüngede kalmasını sağlar.

Örtüye benzetme, kütle çekiminin uzay-zamanı nasıl eğdiğini göstermek için kullanılan bir modeldir. Uzay-zaman, uzayın ve zamanın birleştiği dört boyutlu bir kavramdır. Uzay-zamanı eğen her şey kütle çekimi yaratır. Örtü üzerine konan ağır bir cisim (örneğin Güneş), örtüyü aşağı doğru çeker ve örtü üzerinde bir çukur oluşturur. Örtü üzerinde hareket eden daha hafif bir cisim (örneğin gezegen), bu çukura doğru yuvarlanır. Ancak gezegenin yatay hızı da vardır, bu yüzden çukurun içine düşmez, ancak çukurun etrafında döner.

Bu model, kütle çekiminin temel prensibini anlamak için faydalıdır, ancak gerçeği tam olarak yansıtmaz. Çünkü örtü üzerindeki cisimler sadece iki boyutlu hareket ederler ve örtünün esnekliği ve sürtünmesi gibi faktörler de vardır. Gerçekte ise gezegenler üç boyutlu hareket ederler ve uzay-zamanın esnekliği ve sürtünmesi yoktur. Bu nedenle gezegenler, örtü üzerinde olduğu gibi bir noktada toplanmazlar, ancak Güneş’in etrafında sabit bir yörüngede kalırlar.

Tüm Reklamları Kapat

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close