"genel anestezi" kavram olarak kişinin topyekün uyutularak ameliyata alınması durumuna verilen bir isimdir. anestezi işlemleri sırasında üzerinde durulan 3 temel mesele vardır. farkındalık, ağrı ve hareket. cerrrahi geçirecek kişinin farkındalığını ortadan kaldırıp, ağrı hissetmemesini sağlarsanız ve cerrahide oluşan ağrılı uyaranlara tepki olarak hareket etmemesini sağlarsanız kişiyi anestetize etmiş olursunuz.
basitçe böyle olmakla beraber tabiki kazın ayağı öyle değil. farkındalığı ortadan kaldırmak için uygulanan hipnotik veya anestezik ajanlar solunum ve dolaşım sistemi üzerinde olumsuz etkiye sahiptir. doz bağımlı olarak solunum ve dolaşım depresyonu yaparlar sadece doz ilişkili olmadan uygulama hızı ile dahi kişinin vereceği yanıt değişebilir. Aynı yaşta ve kiloda 2 farklı kişiye aynı ilacı aynı hızda yaptığınızda dahi farklı yanıt görmek mümkündür (mesleği henüz yapay zekaya kaptırmıyor olmamızın ana sebebi bu sanıyorum)
ağrı hissini ortadan kaldırmak için kullanılan ilaçlar da genellikle solunumu baskılarlar, çok yüksek dozlarda kalp üzerinde de olumsuz etkileri olacaktır.
uygun cerrahi prosedürlerde kişinin spontan solunumunu koruyarak cerrahinin devam edebileceği düzeyde genel anestezi sağlanabilir. yani solunumu da tamamen durdurmadan genel anestezi vermek mümkündür ancak bilinci olmayan kişinin havayolu açıklığını yeterince koruyamayacağını düşünerek entübasyon veya alternatif bir yöntemle hava yolunu güvenlik altına almak hasta güvenliği için yapılmaktadır. [1]
sorunuza çok kısa şekilde cevap vermek gerekirse, kalbi de durdurabilir. ve solunumu da durdurmayabilir diyebilirim.
soruda özellikle olarak ilaç ismi sorulmadığı için cevapta ilaç ismi zikretmeyi doğru bulmuyorum.
Kaynaklar
- J. F. Butterworth. Morgan And Mikhail's Clinical Anesthesiology, Seventh Edition. ISBN: 9781260473803.