Genel anestezi sırasında kalbin durmaması ama solunumun durması, bu iki işlevinin farklı şekilde kontrol edilmesinden kaynaklıdır.
Beynimizin solunum merkezi, nefes alıp vermemizi kontrol eder. Anestezi, bu merkezi geçici olarak etkileyebilir ve nefes alma yeteneğimizi durdurabilir. Bu yüzden ameliyat sırasında anestezi uygulanırken hastanın nefes alıp vermesi için hasta makineye bağlanır.
Kalp ise kendi elektriksel sistemiyle çalışır ve anestezi bu sistemi genellikle durdurmaz. Anestezik maddeler kalp hızını biraz yavaşlatabilir ama kalbin durmasına sebep olmaz. Kalp, vücudumuzda solunuma göre daha bağımsız bir şekilde çalışır. Normal zamanda da istediğimiz zaman solunumu durdurabiliyoruz fakat kalbi tabiki durduramıyoruz.
Yani özetle, anestezi beynin solunum merkezini baskılayarak nefes almayı durdurabilir ama kalbin kendi düzeni anesteziden çok daha az etkilenir, bu yüzden durmaz.
Kaynaklar
- M. A. Gropper, et al. (2019). Miller's Anesthesia. ISBN: 978-0323596046. Yayınevi: Elsevier.
- P. Flood, et al. (2021). Stoelting's Pharmacology & Physiology In Anesthetic Practice. ISBN: 978-1975126896. Yayınevi: LWW.