Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Nisanur Dırama
Üye 5 Eylül
2

Neden genel anestezi kalbi durdurmazken solunumu durdurur?

Neden solunum dururken kalbi durdurmaz?
347 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Üzeyir Yazıcı
7 yıl sağlık sektöründe çalıştım. 5 Eylül

Genel anestezi sırasında kalbin durmaması ama solunumun durması, bu iki işlevinin farklı şekilde kontrol edilmesinden kaynaklıdır.

Beynimizin solunum merkezi, nefes alıp vermemizi kontrol eder. Anestezi, bu merkezi geçici olarak etkileyebilir ve nefes alma yeteneğimizi durdurabilir. Bu yüzden ameliyat sırasında anestezi uygulanırken hastanın nefes alıp vermesi için hasta makineye bağlanır.

Kalp ise kendi elektriksel sistemiyle çalışır ve anestezi bu sistemi genellikle durdurmaz. Anestezik maddeler kalp hızını biraz yavaşlatabilir ama kalbin durmasına sebep olmaz. Kalp, vücudumuzda solunuma göre daha bağımsız bir şekilde çalışır. Normal zamanda da istediğimiz zaman solunumu durdurabiliyoruz fakat kalbi tabiki durduramıyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Yani özetle, anestezi beynin solunum merkezini baskılayarak nefes almayı durdurabilir ama kalbin kendi düzeni anesteziden çok daha az etkilenir, bu yüzden durmaz.

Kaynaklar

  1. M. A. Gropper, et al. (2019). Miller's Anesthesia. ISBN: 978-0323596046. Yayınevi: Elsevier.
  2. P. Flood, et al. (2021). Stoelting's Pharmacology & Physiology In Anesthetic Practice. ISBN: 978-1975126896. Yayınevi: LWW.
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Cengiz Atabey
Anestezi Teknikeri 6 Ekim

Anestezik ilaçlar kalbi durdurabilir mi? Bu, nadir de olsa karşılaşılabilen bir komplikasyondur. Her bireyin boyu, kilosu, yaşı ve hastalıkları, genel anestezi için kullanılacak ilaçların dozunu belirleyen temel değişkenlerdir. Anestezi tek bir ilaçtan oluşmaz; sakinleştiriciler, bilinci kapatan propofol veya pentotal, güçlü bir ağrı kesici olan fentanil, antiaritmik ilaçlar ve kas gevşetici olan esmeronla anesteziye başlanır. Bu ilaçlar tek başına yeterli olmadığından, operasyon süresince inhalasyon anestezisi ve narkotik ağrı kesiciler kullanılmaya devam eder.

Kas gevşeticiler çizgili kasları bloke eder; kalp de bir çizgili kastır ama otonom çalışır, yani bilinçli olarak kontrol edilemez. Anestezi sırasında kullanılan ilaçlar, uygun dozlar verilmediğinde kalbi durdurabilir. Ancak her hastaya özel bir anestezi planı ve dozajı belirlendiği için bu tür komplikasyonlar nadiren görülür.

[1][2]Ancak burada kritik olan, dozların doğru ayarlanmasıdır. Örneğin, 75 kg ağırlığındaki bir hastaya anestezi başlarken propofol 200 mg, midazolam 3 mg, fentanil 100mcg kullanılır ve operasyon süresince inhalasyon ajanının değeri 2 MAC olacak şekilde ayarlanır. Ancak, bu dozlar aşılırsa veya yanlışlıkla fazla verilirse kalp durabilir. Örneğin, fentanilin 450-500 mcg’lik dozu bir anda uygulanırsa kalbi durdurabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Örneğin, yetişkin bir hastada kullanılan anestezi ilaçları ve dozları, küçük bir çocuk için kullanılamaz. Farklı fizyolojik yapılar nedeniyle yanlış doz uygulamaları kalbi durdurabilir. Yetişkin bir hasta için uygun bir doz olan anestezi, bir çocuğa verilirse bu durum kalp durmasına yol açabilir.

Narkotik ajanlar kullanmak zorunludur, bu nedenle dozlara çok dikkat edilir ve sürekli kontrol altında tutulur. Fentanil gibi ilaçlar, doğru kullanılmadığında kalbi durdurabilecek güce sahiptir. Anestezi ekibi ve ilaçların uygun dozları, bu riski minimize eden en önemli unsurlardır

Kaynaklar

  1. Ralph Gertler. (). Handbook Of Ambulatory Of Anesthesia.
  2. K. Özge, et al. (2020). Genel Anesteziklerin Moleküler Mekanizması. Experimed, sf: 140-143. doi: 10.26650/experimed.2020.824840. | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close