Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
4

Neden geçmişte daha mutlu anılarımız olduğunu düşünürüz?

1,938 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ufuk Derin
Öğrenci-Okur

Bunu anlamak için nostaljiyi anlamak gerek. Evrim Ağacı'nın bu konuda bir videosu var, özetlemeye çalışacağım.[1]

Aslında ortalama bir zamanda pozitif ve negatif olaylara kabaca eş zamanlı olarak maruz kalıyoruz. Gün içinde iyi şeyler de kötü şeyler de oluyor. Kötü şeylerin psikolojik yükü ağır olabilse de beynimiz psikolojik sağlığımızı korumak için unutmakta çok iyi.

Tüm Reklamları Kapat

Çoğu durumda insanlar üzerinden biraz süre geçtikten sonra yaşadıkları sorunları atlatıp o anda içinde bulundukları sorunlara odaklanmak konusunda da çok iyi. Bu da geçmişte baktığımızda her şeyin şu andan daha pozitif olduğunu sanmamıza neden oluyor. Buna Hayatta Kalma Yanılgısı diyoruz. Tabii ki bunun evrimsel avantajları da var.

Bugün ve geleceğin belirsizliğine karşı, daha önceden test edilmiş ve deneyimlenmiş nostaljik duygulara sığınmak kendimizi daha güvende ve kontrolde hissetmemizi sağlıyor. Başka bir deyişle nostalji, geçmişte zaten ne olacağı bilindiği için belirsizlik durumunda kişilerin moralini yükseltip sağlıklarını pekiştiriyor. Bunların yanında nostaljik hisler, kendimizi ait hissettiğimiz kişi ve gruplara yönelik hislerden oluştuğu için bizi kendi grubumuza daha güçlü bir şekilde bağlıyor. Bu da sosyal bir hayvan türü olan insan için hayati bir öneme sahip.

Tüm Reklamları Kapat

Nostaljinin bir diğer faydası hayatımız boyunca karşılaştığımız kritik eşik noktalarında bizi destekliyor olması. Ait olduğumuz gruptan belli bir sebep yüzünden ayrı kaldığımızda nostaljinin yarattığı güzel duygular o an için mutlu hissettiriyor ve koyduğumuz hayat amacını hatırlamamızı sağlayarak motivasyon kaynağı oluyor. Geçmişimizdeki güzel anılar, gelecekte benzer anılar yaşama arzumuzu tetikliyor ve bu yönde çalışmamızı teşvik ediyor.

Tabii ki bu hisse kapılırken dikkatli olmak gerek. Yukarıda bahsettiğim gibi nostaljik hisler, Hayatta Kalma Yanılgısı oluşturduğunda bu durum siyaset gibi araçlarla kötüye kullanabilir. Duygularınızı anlamak böyle hatalara düşmemeniz için çok önemli.

287 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Evrim Ağacı. Nostalji: Eskileri Düşünmek Sizi Öldürebilir Mi?. (14 Ağustos 2022). Alındığı Tarih: 13 Eylül 2022. Alındığı Yer: YouTube | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ceren Gümürcü
Öğrenci

Genel olarak, çoğumuz geçmişe genel olarak olumlu bir şekilde bakma eğilimindeyizdir. Üniversite hatıraları, anneannenizin bahçesi, doğum günü partileri ve aile yemekleri odaklanılan iyi anılardır; aynı dönemde yaşadığınız, sınav stresi, ödevinizi yapmamanızdan kaynaklanan öğretmene ne cevap vereceğim gerginliği, dışarı çıkmak için babanızla kavga etmeniz ise çoğu zaman hatırlanmaz. İlk aşkınızı öptüğünüz anı hatırlarsınız ama sizi terk ettiği gün çoğu zaman aklınıza gelmez.

Peki neden genelde negatif olanlardan ziyade pozitif anılara odaklanıyoruz?

Tüm Reklamları Kapat

Bu soru Benjamin Storm ve Tara Jobe tarafından Psychology Science Dergisinin Kasım, 2012 sayısında yayınlanan bir makalede araştırılmış. Araştırmada insanların sahip olduğu imajı olumlu şekilde ayakta tutabilmek için hayatına ilişkin olumlu anılara odaklanma eğilimi olduğuna dikkat çekiliyor. Bu yüzden güncel olumlu imajınızı desteklemek için pozitif hatıralara odaklanarak, pozitif bilgi edindiğimizi, bu yöntemle aynı zamanda negatif anıları azaltma veya engelleme yeteneğinizi de geliştirdiğimizi ifade ediyor. Kısacası, hafıza üzerine yapılan bu araştırma, bilginin hafızadan alınmasının hem elde etmek istediğiniz bilgileri hem de rakip anıları engelleme süreçlerini aynı anda yürüttüğünü gösteriyor. İnsanların anıları engelleme konusunda ne kadar etkili olduklarını, geçmişin olumlu hatıralarına karşı olumsuz hatıralıklardan uzaklaştıklarını öne sürüyor. Sonuç olarak, bu araştırma, geçmişin olumlu hatıralarına odaklanmaya çalışarak olumlu benlik kavramımızı sürdürdüğümüzü gösteriyor.[1]

Kaynaklar

  1. www.bursahayat.com.tr. Neden Geçmişi Hep Güzel Hatırlarız? - Selin Özcan - Bursa Hayat Gazetesi. Alındığı Tarih: 7 Eylül 2022. Alındığı Yer: www.bursahayat.com.tr | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close