Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Mehmet Levent Eryılmaz
Üye
2

Neden ergenlik döneminde intihar eğilimi veya hayattan bıkkınlık hissi yaşanır?

1,207 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Mehmet Ali
Mehmet Ali
18K UP
bilimsever

Ergenlik döneminde bireyde fiziksel ve psikolojik olarak fazlaca değişiklik gözlenir. Bu dönemde beyinde duygu işlem ve motor görevlerden sorumlu limbik sistem, dürtülerimizi kontrol eden, planlama yapan, mantıksal davranış dediğimiz örüntüleri oluşturan prefrontal alanlardan daha hızlı bir şekilde gelişme gerçekleştirir bu da ergen bireylerde rasyonel düşünmeyi yavaşlatır, risk alma davranışını arttırır ve daha duygusal kararlar vermeye neden olur. Ayrıca ergenlik döneminde ruh hali ve davranışın düzenlenmesinde görev alan önemli nörotransmitterlerde değişim gözlenir limbik sistemdeki dopamin ve seratonin değişimi , ergenleri daha duygusal, strese karşı daha duyarlı ve risk almaya meyilli hale getirir. Bazı intihar araştırmalarında ölen kişilerde yapılan deneyler sonucu kişilerin serotonin düzeyinde azalma olduğu görülmüştür. Ayrıca intiharın doğrudan sebebi olarak gösterilebilen bazı psikolojik hastalıkların çoğu ergenlik aşamasında tezahür eder. Ergenlik döneminde beynin senkronizasyonun geçici olarak bozulması ve nörotransmitter dengesizliği kişiyi çeşitli maddelere yakınlaştırabilir. Çoğu intihar vakalarında kişi intihar etmeden önce madde aldığı gözlenir.

Kaynaklar

  1. Kerstin Konrad, et al. (2013). Brain Development During Adolescence. PMC3705203. | Arşiv Bağlantısı
  2. RachelYanowitch, et al. (2011). Chapter 7 - The Neurochemistry Of Human Aggression. Chapter 7 - The Neurochemistry of Human Aggression. doi: 10.1016/B978-0-12-380858-5.00005-8. | Arşiv Bağlantısı
  3. GalShoval, et al. (2013). Transitions In The Transcriptome Of The Serotonergic And Dopaminergic Systems In The Human Brain During Adolescence. Transitions in the transcriptome of the serotonergic and dopaminergic systems in the human brain during adolescence. | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Kutay Akkoyun
Kutay Akkoyun
3,629 UP
Mantık

Bu durum bu çağla ilgilidir öncelikle, geçmişte böyle bir duruma girecek bir hayat yoktu hemen hiçbir çocuk için; birinin yanında çıraklığa veriliyor, sağlık adına birçok şey olmadığı için etrafında bebeğinden orta yaşlısına sürekli ölümler, ne bulursan onu yemek, şanslıysan aile işine çekilmek, daha şanslıysan okul ama kalan "boş" zamanı yine aile/ev geçimi için bir şeylerle doldurmaya çalışmak, vb.

Yani hiç kimse "çocuk" değildi bu zamandaki gibi, bundan sadece 50 yıl önce bile 20li yaşlarında nice insan bu zamanın bırakın 20li yaşları 30lu 40lı yaşlarının dertlenmediği şeylerle dertlenip kolluk kuvvetlerince dövülüp tartaklanıp hatta asılmadı mı? Hatta 15-20 yıl önce bile "çocuklar" için ayıplanılan ve hatta dayak atılan konular (bacak bacak üstüne atmak, ses yükseltmek, vb) şuan konuşulsa bile "köylülük" sayılıyor, bu ne demek?

Çocukları çocukluklarına bırakmak, hayatı tanımaya anlamlandırmaya başladıkları dönemde çocukluk algısıyla bir dünya inşa etmelerini sağlıyor, ortalama olarak ilkokul bitene kadar sadece oyun oynayıp pohpohlanan çığlık çığlığa ağlamasın diye her türlü imtiyaz tanınan çocuk hormonlarının etkisine ve ufak ufak hayata girmeye başlayınca o kafasında inşa ettiği dünya ile yüzleşmeye başladığı dünya uyuşmuyor, temelde benim gözlemimce yaşanan bu. Çünkü ben dahil intihar meyili olmayan binlerce ergen tanıdım ve tanımaya devam ediyorum, biraz irdeleyince derdi gerçekten "insan yetiştirmek" olan bir aile çıkıyor altından.

Tüm Reklamları Kapat

Ailesince en ufak bir sorumluluk verilmeye alıştırılmamış hatta ilkokul ödevlerini bile anne babası yapan çocuklar okul ve hatta aileden gelen anlık gereken sorumluluklarla yüzyüze geldikçe de bunun inşa ettiği dünyayla uyuşmadığı dürtüsüyle sorumluluk kaynaklarıyla çatışıyor, bu uyuşmazlığın derecesi yükseldikçe de bu durumun çekilmezliği arttığı için intihar düşüncesine kadar götürüyor.

Tabi durumun birkaç başka değişkeni de var ama aslan payı genelde bu şekilde benim penceremde.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hamit Türkmen
Hamit Türkmen
1,323 UP
Lise talebesiyim

benim kendi fikrim, dişi bireylerde ergenlik döneminde östrojen hormonu salgılanmasının artması ve bundan dolayı kişinin biraz daha duygusal olabilmesi olabilir ancak bir yazı[1] bıraktım, belki faydası dokunabilir.

Kaynaklar

  1. Veysel Çeri. Çocuklar, Intiharı Neden Düşünür, Nasıl Engellenir?. Alındığı Tarih: 25 Aralık 2022. Alındığı Yer: media4democracy | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close