Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Serhat Direk
Serhat Direk
1,464 UP
Üye
7

Neden donmanın geri dönüşü var da yanmanın yok?

585 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Umut Karip
Umut Karip
123K UP
Öğrenci - Okur

Bu sorunun cevabını düşünürken donma olayının ve yanma tepkimesinin birbirlerinin zıddı olduğunu düşünmemeliyiz. Bu tür bir bakış açısı yanlıştır.

Öncelikle donma olayını ele alalım: bir maddenin donması için dışarıya ısı vermesi gerekir, mesela su 0 santigrat derece donar ve bu donma sıcaklığına donma noktası deriz. Ve en önemlisi donmanın belirli bir tepkime formülü yoktur çünkü madde sadece ısı verir ve taneciklerinin birbiriyle olan uzaklıkları değişir, bu sayede maddeler kimyasal yapıları bozulmadan sadece hal değişimi geçirirler.

Tüm Reklamları Kapat

Fakat yanma tepkimelerinde olay biraz daha değişik. Özetle bu olayda maddenin sadece taneciklerinin uzaklıkları arasında bir değişim gözlenmez, yanma tepkimesi tamamen kimyasal bir olay olduğu için maddenin kimyasal özellikleri değişir.

Ayrıca burada bilmemiz gereken bir şey daha var: bazı kimyasal olaylar tersinir (çift yönlü) iken bazıları tersinmezdir (tek yönlü). Bunun anlamı şu: mesela suyu buzluğa koyarsak su donacaktır ardından buzluktan çıkardığımızda da tekrar eriyip sıvılaşacaktır. Bu durumda bu hal değişimi olayı tersinirdir. Fakat bir yanma tepkimesinin sonucunda ısı ve karbondioksit ortaya çıkar ve bu ürünlerin tekrar yanan maddeye dönüştüğü hiçbir zaman gözlenmemiştir.

Kısacası, hal değişimleri tersinir bir kimyasal olaydır ve donma olayının geri dönüşümü vardır fakat yanma tersinmezdir ve geri dönüşümü yoktur. Donmada kimyasal özellik korunurken tanecikler arası uzaklık değişir fakat yanma tepkimesinde kimyasal özellik tamamen değişir.[1]

260 görüntülenme

Kaynaklar

  1. avys.omu.edu.tr. Kimyasal Denge. Alındığı Yer: avys.omu.edu.tr | Arşiv Bağlantısı
8
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Kurt
Barış Kurt
50K UP
Bilim meraklısı

Fiziksel ve kimyasal olayların ayrımı tam da bu nedenle yapılır: Donmada olan tek şey moleküllerin koşuyorken yerlerinde durmaya başlamalarıdır, yanmada ise moleküller oksijen atomuyla bağ kurarlar[1] ve yeni bağlar kurulurken eski bağlar da yıkılır böylece artık ortamda aynı moleküller dolaşmaz. Peki neden tersinmezdir? Aslında mutlak anlamda tersinmez değildir: Solunum bir yanma olayı iken fotosentez onun tam tersidir ancak tersinebilmesi için dışarıdan enerjiye ve doğru atomların birbirine takılmaları için de enzimlere -hatta elektron transfer sistemine de- ihtiyacı vardır. Yani sıcaklık düştü diye tersinmez, tam tersine eski hale getirmek için yanma sırasında bağlardan çıkan enerjiyi ve artı entropi için giden enerjiyi vermek zorundasınızdır ve bu enerjiyi verirken de doğru atomları doğru yerden çıkarıp takmak zorundasınız bir çeşit işçilik gibi, bunu da kroloplast yapabiliyor ancak. Donmada ise molekül içi bağlar kopmadığından ısıtıldığında herşey eski haline gelir.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Bir Wikimedia Projesinin Anasayfası (Vikipedi, Vikisözlük Vb. Diğer Projeler Için Ortak Isim). (5 Aralık 2002). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close