Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Cool Fool
Üye 12 Temmuz 2020
2

Neden canımız sıkılır?

Sürekli eğlence veya adrenalin isteğimiz neden kaynaklanır? Hiçbir şey yapmamak neden kötü hissetmemize sebep olur?
920 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Elçin Hüseynov
ÖĞRENCİ 12 Temmuz 2020

fiziki yönden baktığımızda evrende her şey haraket halindedir içinde anlık olarak bilmem kaçkadar hüceyre ölüyo yenisi yaranıyor vs yani evrende duraan kalarsan ölüsün demekdir senin canın sıkılmasının sebebi beyinin ödül mekanizmasının çalıştırmaman yani dopamin olmayınca hazzı hiss etmiyorsun ve canın sıkılıyor ancak bişeyler yaparsan ondan hazz alırsın ve bir daha olsun istersin 2-3 kere denedikden sonra yaptığın şeyden sıkılırsın başka bişey denersin ve bu böyle uzaar gider

193 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wiki. (12 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 12 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ersals Krononot
Ersals Krononot
309K UP
Krononot⁸ 13 Temmuz 2020

Yüzyıllardır yaşamda kalmak için çok çeşitli yollarla doğaya direnen bir türün bütün gün doğadan kopuk bir odada yatmasının onu tatmin etmeyeceği aşikar. Hatta modern psikolojide depresyonun, gelişmiyor olmanın bir yan etkisi olduğuna dair yeni görüşler var.

Temel düzeyde yaşamda kalmayı garantileyen rüşvetler olan dopamin, endorfin, seratonin gibi nörotransmitterler, yaptığınız (yapmamız gereken) faaliyet nedeniyle tatmin - mutlu olmamızı sağlar. Evrimin ilk seviyelerinde üreme, beslenme, avlanma (spor) gibi faaliyetlerden rüşvet alarak yaşam güdümüzü tatmin edebiliyorduk. Ancak kültürel evrimin yaşam koşullarını değiştirmesiyle, yaptığı işte başarılı olmak, yeni bir şey öğrenmek gibi sofistike amaçlara dopamin kaynaklarına ulaşmış olduk. Artık yaşamda kalmak için fiziksel olarak çaba göstermek zorunluluğu kalmadığı için daha çok varoluşsal soruya sahibiz. Ve bunları cevaplamak, bilinç gelişimimiz için çaba göstermek zorundayız. Çünkü yaşamda kalmayı güdüleyen avlanma barınma göç gibi fiziksel zorlu koşullar artık yok. Hiçbir şey yapmamak, yaşamsal güdünün aniden düşerek depresif duyguduruma geçmeye neden olur bu yüzden.

Özellikle evrimsel süreçle taban tabana zıt olan emeklilik sisteminde, birey hiçbirşey yapmamak için çalışır (emekli olmak için), ve aniden faaliyeti bırakır. Bilinçaltı, bu durumu şöyle yorumlar: Faaliyeti biten organizmanın yaşamda rolü kalmamıştır. İşte emeklilik sonrası hızlı yaşlanma, hastalık ve ölüme hızlı yolculuğun nedeni bu bilinçaltı yorumu ve evrimsel süreci hiçe sayan yaşam koşulları.

Tüm Reklamları Kapat

Mutlu olma, yaşamdan tatmin olma gibi konulardan bahsetmek hem egzersize dönüşen fiziksel faaliyet, hem de zihinsel faaliyet - yeni bir şeyler öğrenme, mental olarak zorlanacak alanlarda mesai harcama, bir konuda uzmanlaşma çabası gibi şeyler MUTLAK DÜZEYDE gereklidir.

Hiçbir şey yapmama, yapı olarak insana uyumsuz bir yaşam modeli ve beklentisi. Tatil dahil. Kendi mantığımıza göre temel ihtiyaçlara hızlı ulaşmak, hiçbir şey yapmak zorunda olmamak, çaba göstermeden yaşamak -konfor- gibi görünüyor olsa da, bu insanın bütün bir gelişim geçmişinden kopuk, gelişimin en altındaki bilinç seviyesinin konfor algısını yansıtmakadır.

286 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (13 Temmuz 2020). Alındığı Tarih: 13 Temmuz 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close