Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
0

Neden bir yörünge var? Eğer bir kütle başka kütleleri kendini doğru çekiyor ise neden bir yörünge mevcut?

Yerçekimi Eğer doğrusal olsaydı diğer nesneleri yörünge olmaksızın kendine çekmez miydi?
170 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Muhammed Taha Çelik
Bilim meraklısı biri

İki durağan cisim için dediğiniz şey kaçınılmazdır, kendi kendilerine doğru çekilip çarpışırlar. Fakat hiç bir şey durağan değildir; Eğer bir cismin hızı ve gittiği yönü, diğer bir cismin kütle çekimiyle dengeliyse yörünge dediğimiz olay ortaya çıkar. Detaylandırırsam olay şöyle işliyor: Bir cisim düşünelim (belirli bir hıza sahip) bu cismin gittiği yön, diğer cismin kütle çekiminden etkilenecektir öyle değil mi? Doğal olarak diğer cismin kütle çekimi, cismimizin gittiği yönünü kendisine doğru çekecektir. İşte burada cismin hızı eğer yeteri kadar fazlaysa, her seferinde değişen yönüne karşılık olarak kendisi de bu yönde ilerleyeceğinden dolayı, gittiği yön diğer cismimizin etrafında daire olacak şekilde karşılık gelmeye başlar, buda zaten yörünge dediğimiz olayı oluşturur. Eğer hızı çok fazla gelirse doğal olarak gittiği yön değişir ancak bir yörünge oluşmaksızın tekrar uzay boşluğunda yolculuğuna devam eder. Eğer burada hız çok az gelirse veya cismimizin baktığı yön direkt olarak diğer cismimize bakıyorsa, ilk başta dediğimiz olay gerçekleşir ve çarpışırlar. Yani buradaki olayı anlamak için, hız ve yön parametrelerini eklememiz yeterli olacaktır. Tabii burada işin matematiğine de değinmek isterdim ancak o kadarını bilmediğimden, size sadece kabataslak nasıl işlediğini anlattım, umarım anlaşılabilir olmuştur. Birde soruyu tam anladığımdan emin miyim bilmiyorum, bu cevap beklediğiniz bir cevap değilse kusura bakmayın.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Yörünge. (12 Mart 2021). Alındığı Tarih: 25 Haziran 2021. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
İlgili Yazılarımız
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close