Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Neden bir şeyi seviyoruz?

Mesela ben neden phonk müzikleri diğer müziklere nazaran daha çok seviyorum sonra neden ben balığı sevmiyorumda patlıcanı seviyorum.Neden dünyada çokca güzel kız varken gidip bir tanesine vuruluyoruz.Bu sevmek denilen şeyin merkezi hattı bedende nerede yerleşiyor?
439 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
179K UP
Bilim ve felsefe okuru

Beyin bilgiyi o şeye dair daha önceki nöron bağlantılara sahip olarak çözümler, işler, bu konuda mevcut olan kendi nöron yolaklarını kullanır. Bir konuya nasıl yaklaştığınız, düşünme ve algılama biçiminiz bu daha önceki nöron ağ tabanına ve bağlantılarına bağlıdır. Dolayısıyla size daha önce hoş gelen şeylere dair unsurları , benzeşimleri taşıyan şeyler size hoş, güzel gelecektir. Beyniniz deneyimlerinize göre şekillenir. (Nöroplastisite). Çok güçlü nöron bağlantıları oluşturan deneyimler genellikle bilinç altı denilen olguyu yaratır.

Dinlediğiniz bir müzik türündeki bazı unsurlar geçmişte sizin o müziği dinlediğiniz dönemlerdeki bazı görsel imgelerle veya hislerle veya anlamlarla zihninizde ilişkilendirilir ve siz benzeşim içeren enstrüman sesleri veya benzeri melodiler duyduğunuzda beyniniz eski deneyimlerinize bağlı anlamı, hissi veya hoş duygunuzu tetikler, tekrar yaşatır ve sizde o meşhur 'bu müzik eskilere beni aldı götürdü' diye dile vurulan deneyimi yaşatır. Bunun bir başka örneğini kokularla geçmiş deneyimler arasında beynin nasıl ilişki kurduğunda görmek mümkün..

Kısacası bize güzel veya hoş gelen herşeyin geçmiş deneyimlere dayalı izini beyinde sürmek mümkündür. Bir kızın size özel olarak güzel gelmesi göz rengiyle göz biçimiyle diğer yüz hatlarıyla daha önce güzel anlamını sizde taşıyan unsurlarla bağlantıları vardır.

Tüm Reklamları Kapat

Bazen bir şarkıyı ilk dinlediğinizde güzel bulmazsınız ama dinledikçe yani beyninizde o şarkının melodisine dair ses yolaklarını ve desenlerini içeren nöron bağlantıları oluştukça sevmeye başlar seversiniz. Bu da beyninizin aşinalık kazandığı daha önce deneyimlediği şeylere dair ilgisine/sevgisine bir diğer örnektir.

Söz konusu beyin olunca 'görsel imgeler','sessel imgeler', 'kokusal imgeler', 'sözsel imgeler'le (bu imgelere zihinsel desenler de diyebilriz) hisler, anlamlar, deneyimler arasında öylesine derin bağlantılar kurulabilir ki, bunlar öylesine iç içe geçebilir ki, öylesine bunlar birbirine dönüşebilecek şekilde eşleşebilir ki (biri diğerini direk tetikleyecek biçimde eşleşebilir ki) bazen ve hatta çoğu zaman biz zihnimizde neyin neye göre olduğunu, tetiklediğini fark edemeyiz. O şeydeki birşey bizi etkiler, bir şeyi tetikler ama biz bunun farkında değilizdir. Zaten işte bunun adına da bilinçaltı diyorlar.

Biraz daha 'derine' inelim. Beyin için o halde anlamlar hisler vardır ve bunlar belli unsurlarla eşleşmektedir. Sizinle benim 'güzel' dediğimiz şeylerin unsurları farklıdır ama bünyenizdeki etkisi benzer veya aynıdır. Bizi farklı kılan şey o halde temel anlamda değil unsurlardadır. Tıpkı birimizin 'elma' adlı nesneye 'elma' diğerinin 'Apple' demesi gibi. Çünkü dile dair ses/nesne eşleşmeleri de beyinde esasen yukarıdaki aynı mekanizmalarla kurulur. Bu anlamda ana dil şebekesinin beyinde oluşması ve kurulması ile diğer anlamsal eşleşmelerin beyinde 'anlam şebekesinin' kurulması aynı mekanizma ile gerçekleşiyor demektir.

Peki iyi ve kötü dediğimiz şeylerdeki benliksel hislerimiz veya anlam neye göre oluşuyor. İyi dediğimiz şeydeki pozitif ve hoş gelen anlam iç sıcaklığı ile kötü dediğimiz şeylerde tiksindirici bulduğumuz anlamlar nereden nasıl geliyor. Bunların temel anlamı doğuştan mı geliyor???. Yada kötü çirkin tiksindirici şeylerle beynimiz ahlaken kötü bulduğumuz şeyler arasında bir ilişki eşleşme mi kuruyor. Yoksa ahlaki tiksindiricilik beyinde yeme/içme tiksindiriciliğine kadar uzanan bir anlam bağlantısı/eşleşmesi mı taşıyor.??? Benlikte bunların hissi duygusu ortaklaşıyor mu .??? Ötesini sorgulamayı ve fark etmeyi size bırakıyorum.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close