şöyle bir durum var ki derece cinsinden tamsayı bir açının köklü ifadelerle açılımını yapabiliyor olman için o sayının 3'ün katı olması lazım. Çünkü 18 derecenin trigonometrik değerleri 36-36-108 veya 72-72-36 gibi altın orana sahip üçgenler yardımıyla hesaplanabiliyor ve 15 derece de 30-60-90 üçgeni üzerinden hesaplanabiliyor. Dolayısıyla 18-15=3 derece de hesaplanabilir, 3 derece yazılabildiği için 3'ün katı tüm açılar yazılabilir.
Eğer 3'ün katı olmayan bir açının trigonometrik değerleri yazılabiliyor ise 1 dereceyi de yazabiliriz. Bunun sebebi 3 ile aralarında asal olan bir A sayısı için Ax+3y=1 denkleminin tamsayılarda sonsuz çözümü olmasıdır. A derecenin değeri bilindiğinden Ax derece de bulunur, 3y de bulunur, dolayısıyla Ax+3y=1 derece de bulunur. Eğer 1 derecenin trigonometrik değerleri yazılabiliyorsa tüm tamsayılar için de trigonometrik değerler yazılabilir.
Yani asıl olay 3'ün katı olmayan bir tamsayıyı köklü ifadelerle yazabilmek. Bunun için sin3x=3sinx-4sin^3x denklemi kullanılabilir. x=10 için sin10=t dersek 8t^3-6t+1=0 denklemi elde edilebilir. 3. dereceden bir denklemin de çözüm yöntemi vardır fakat bu denkleme uyguladığımızda kök içerisinde sanal sayılar ortaya çıkmaktadır (Bunlardan r*cis(x) olarak yazıp kurtulabilirsin ama bunu yapınca bulacağın değer sin10 olacaktır :) ). Dolayısıyla 3'ün katı olamayan bir derece için şimdilik bir köklü sonuç bilmiyoruz. (Belki de sadece ben bilmiyorum, bir yerlerde bulunmuş olabilir.)
O yüzden teorikte 78'in trigonometrik değerini köklü ifadelerle gösterebilirsin -ki göstermişler- fakat tüm tamsayılar için iş biraz zor.
640 görüntülenme