Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
bilinçli insanlar
Üye
0

Neden bazı şeyler "tahmin"ken bazı şeyler "inanç"?

Kimi şeylerin olabilirliğine kimi şeylerin de olurluğuna nasıl oluyor da inanıyoruz. Bence evrimsel olarak hangisi hakkında işlevsel bir ilişkimiz varsa ve hangisi bizi daha güçlü yapıyorsa onu diğerlerinden daha çok kulanıyoruz, işliyoruz. Sizler ne düşünüyorsunuz?
369 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Nursima Doğan
Nursima Doğan
1,309 UP
öğrenciyim ve düşünüyorum

ben öyle düşünmüyorum. inanç dediğimiz şey deneysel ve gözlemsel hiçbir şeye dayanmamış ve hatta bazı inançlar var ki mantığa aykırı gelen... ihtimal dediğimiz şey ise korkusuzca düşünüp , mantık[1] serpiştirip üzerine derin düşüncelerde bulunduğumuz olgudur. (öylesine ortaya atılan ihtimalleri saymıyorum, eğer ki öylesine ihtimal bir ihtimal ise her şey yani inançlar bile ihtimal olur) . ve hangisi bizi güçlü kılar konusuna gelirsek, ihtimal dediğimiz şey, her zaman istediğimiz şey olmayabilir ve istediğimiz şeyleri sallamasyon ihtimal diyip sonra ihtimalin bizi güçlü kılabildiğini gösterirsek hata yapmış oluruz. çünkü ihtimal ve inanç birbirinden ayrı şeylerdir. umut bir inançtır ve ihtimali etkilemez etkilediği tek şey bizizdir. ve umut da inanca giriyorsa bizi güçlü kılan şey de inançtır. fakat doğru mudur yanlış mıdır ona kendimiz karar veririz. ve inançlara karşı benim anti duygularım var.

Kaynaklar

  1. G. W. F. Hegel. (2008). Mantık Bilimi. ISBN: 9789753970532.
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
ALİ SERT
ALİ SERT
58K UP
Düşünür çok Düşünür

[1] Bilmek bilgi sahibi olmak esasen 'tahmin' değildir bilmek mutlak doğruyu aramaktır. Mutlak doğru var mıdır? Felsefi açıdan bu imkansızdır. İnsan sınırlı bir varlık olduğu her şeyi göremediği, duyamadı için her konuda tam olarak bilgi sahibi olamaz. Felsefe de bu sebepten her bilgiye şüpheci yaklaşır.

Bilimde ise kesin bilgiler vardır fakat bu bilgiler 'mutlak bilgi' midir? Mesela dünya geoid denen yuvarlak bir şekildedir güneş etrafında döner vs bunlar bilimsel olarak kanıtlanmış bilgilerdir. Ya birileri çıkıp bilim insanları paralel evrenlerden bahsediyorlar dünyanın şekli bildiğimiz şeklinden tamamen farklıdır paralel evrendeki yansıması şöyledir dese ve buna kanıtlar sunsa buradan bir kuram çıkarsa ne olur. Buna benzer iddialar çok var. Ama tabi bilimsel bilgi olması tartışılır değil mi?

Tüm Reklamları Kapat

Şöyle bir örnek vereyim: 'Dark energy' yani karanlık enerjiden bahsediliyor. Şöyle bir iddiada bulunsam ve bunu bugünkü verilerle desteklesem, karanlık enerji maddenin özüdür ve evren ilk meydana geldiğinde madde yokken galaksiler meydana gelmemişken bile vardı. Karanlık enerji atomları oluşturdu ama sadede atom yok evrende karanlık enerjiden oluşan ve gözle görünmeyen başka formlar da var. Bunlarla oluşan bizim yıldız gezegen vs diyebileceğimiz galaktik yapıları oluşturuyor. Ama biz bunları göremiyoruz. Yani dünyamızın yanı başında bizim göremediğimiz gezegenler var bunlar atomik yapılardan milyarlarca yıl önce var olduğu için de buralarda evrim çok önceleri başladı. Evet bu göremediğimiz gezegenlerde bizim göremediğimiz yapıda canlılar da var ve bunlar bizden çok çok daha gelişmiş yaratıklar sadece bizim gibi atomlardan değil başka bir maddede göremediğimiz maddelerden evrimleşmişler. Bu teoriyi bugünkü bilimsel verilerle ve çeşitli teorilerle destekleyebiliceğime eminim.

Merak ettiğim bir bilim insanı çıkıp bu örnekteki teorimi hayır olamaz böyle bir şey imkansız diyebilecek mi?

Tüm Reklamları Kapat

Yani bilgi özellikle de bilimsel bilgi böyle bir şey bugün kesinlikle böyledir dediğimiz bilgiler bile yarın çok farklı bir hal alabilir. O zaman bugün bunun böyle olduğunu tam olarak kabul etmek bir yanlışı kabul etmek olmaz mı?

Dolayısıyla insanoğlunun tecrübe ve deneyimleriyle oluşmuş mutlak bilgi imkansız bir olgudur. Tahmin ve inanç konusuna da böyle bakmalıdır. Zaten 'ben şuna inanıyorum' diyen bir insana yaklaşım da şöyle oluyor 'hayır sen onun öyle olduğunu tahmin ediyorsun mutlak inanç diye bir şey olamaz inanmak içinde hep bir şüphe barındırır' şeklindedir.

Kaynaklar

  1. dergipark.org.tr. Bilgi, Inanç, Iman. Alındığı Tarih: 7 Ekim 2022. Alındığı Yer: dergipark.org.tr | Arşiv Bağlantısı
1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dünyada Yaşam Olduğu Ne Kadar Uzaktan Anlaşılıyor?
Dünyada Yaşam Olduğu Ne Kadar Uzaktan Anlaşılıyor?
Spiderman Gerçek Olabilir mi?
Spiderman Gerçek Olabilir mi?
"Kütle" Diye Bir Şey Gerçekten Var mı?
Tırnaklarınız Ne İşe Yarıyor?
Tırnaklarınız Ne İşe Yarıyor?
Çocuk Kral: Tutankhamun'un Laneti Gerçek Olabilir mi?
Çocuk Kral: Tutankhamun'un Laneti Gerçek Olabilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close