Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Salih Tanrıverdi
Üye
5

Neden bazı insanlar daha çabuk sarhoş olur?

İnsan neye göre sarhoş olur, aynı miktarda alkol alan iki kişinin sarhoş olup olmaması neye bağlıdır ?
31,215 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Karip
Umut Karip
91K UP
Öğrenci - Okur

Merhaba Salih,

Alkol alan iki kişinin aynı miktarda alkol tükettikleri halde birbirinden farklı zamanlarda sarhoş olmasını sağlayan şey Alkol Toleransı'dır. Alkol toleransı kısaca, alkol tüketilmesinden doğan vücut tepkilerinin (düzenli) alkol tükettikçe azalmasıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Alkol toleransının herkeste farklı olmasını sağlayan temel unsurlar şunlardır:

- Genetik: Bazı insanların alkol toleransı, daha doğdukları anda bile sıradan bir kişiden daha yüksek olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

- Cinsiyet: Erkeklerin kadınlara oranla alkol toleranslarının daha yüksek olduğu biliniyor.

- Irk: Kuzey Amerika ve Kuzey Avrupa'daki insanların alkol toleransının oldukça yüksek olduğu gözlemlenmiş.

- Vücut kitlesi, vücuttaki enzim miktarları ve alkol bağımlılığı seviyesi de belirleyici etkenlerdir.

Vücut, alkole karşı nasıl tolerans geliştiriyor?

Alkol toleransını temel olarak iki şekilde incelememiz mümkün.

İlk olarak, tükettiğimiz alkolün vücudumuzdaki zehri temizleme görevi olan karaciğere iletildiğini biliyoruz. Alkol, karaciğerin granülsüz endoplazmik retikulum (SER) organelinde parçalanır, Alkoldehidrogenaz(ADH) enzimi ile sindirime uğrar. Hatta ayılma süresinin ADH enziminin üretim hızıyla doğru orantılı olduğunu söyleyebiliriz. Alkol tükettikçe ADH enziminin karaciğerde üretimi artar ve bu da alkol toleransının gelişmesini sağlar.

İkinci olarak, alkol tükettiğimizde beynimizdeki GABA (bkz: Beynimizdeki Bazı Kimyasallara Kısa Bir Bakış), nörotransmitterlerin aktivitesini artar. Başka bir deyişle inhibitör transmitterlerin aktivitesi artarken uyarıcı transmitterlerin aktivitesi de azalır. (bkz: nörotransmitter nedir?)

(Uyarıcı ve inhibitör transmitterlerin az ve çok üretiminin sonuçlarını okumak için buraya tıklayabilirsiniz.)

Vücudumuz her an homeostazi dediğimiz dengeyi korumak için çalışmaktadır. Homeostazi, kararlı iç denge demektir. Alkol tükettiğimizde GABA nörotransmitterlerin miktarı arttığından dolayı vücudumuz buna tepki olarak Glutamat nörotransmitter miktarını arttırır. Aksi takdirde uyarıcı nörotransmitter miktarı az bulunacaktır çünkü. Bu söylemden yola çıkarak devam edeyim. Sık sık alkol tüketen kişilerin beyinlerindeki bu Glutamat ve GABA sistemlerinde, alkolün sebep olduğu değişikliği telafi edecek değişiklikler oluşuyor zamanla. Bu da demek oluyor ki sık sık alkol tüketen kişilerin beyinlerine kıyasla sık sık alkol tüketmeyen kişilerin beyinleri, alkolün GABA nörotransmitterlerinin miktarını arttırmasından daha büyük oranda etkileniyorlar ve bu söz konusu iki kişinin alkol toleransları birbirinden farklı oluyor.

Tüm Reklamları Kapat

Özetle geçecek olursam; alkol toleransı, beyindeki GABA ve Glutamat nörotransmitter madde miktarlarının değişikliklerinin telafi edilebilme oranı ve karaciğerdeki ADH enzim miktarı ile doğru orantılıdır. Telafi oranınız ne kadar yüksek ve ADH enziminizin üretimi ne kadar çoks olursa alkol toleransınız da o kadar yüksek olur.

Son olarak, alkol tükettikçe alkol toleransının arttığından dolayı sarhoş olmak için tüketmemiz gereken alkol miktarı artar. Bu da alkol bağımlılığı oluşmasına sebep olabilir.

Umarım verdiğim bilgiler sorunuzu cevaplayabilmemi ve cevabımı anlayabilmenizi sağlayacak yeterliliktedir. Ek okuma yapmak isterseniz kaynak kısmındaki bağlantıları kullanabilirsiniz.

Sağlıcakla kalın.

3,418 görüntülenme

Kaynaklar

  1. olaganustukanitlar.com. Neden Bazı İnsanlar Alkole Daha Dayanıklıdır?. (3 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
  2. F. Oktay. Alkol Toleransı. (27 Şubat 2017). Alındığı Tarih: 3 Mayıs 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Deadpool Gibi Ölümsüz Olmak Mümkün mü?
Deadpool Gibi Ölümsüz Olmak Mümkün mü?
Plazma Küresi Nasıl Elektrik Saçıyor?
Plazma Küresi Nasıl Elektrik Saçıyor?
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close