Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Neden bazı cisimlerde statik elektrik daha fazla oluşuyor?

Mesela kazakta battaniye de statik elektriği gözlemlemek daha kolayken tahtada ya da camda daha zor neye bağlı olarak değişiyor?
295 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Murat Avcim
Murat Avcim
57K UP
Bir maarif platformunun âmir-i hatâdarıyım

Statik elektrik, farklı elektrik potansiyellerine sahip iki nesne temas ettiğinde ve ardından ayrıldığında oluşur.[1] Bu yük dengesizliğine sürtünme, triboelektrik ve indüksiyon gibi bir dizi faktör neden olabilir. Nesnelerin yapıldığı malzemeler de statik elektrik oluşumunda rol oynayabilir.[2]

Plastikler gibi bazı malzemeler statik elektrik üretmeye diğerlerinden daha yatkındır. Bunun nedeni, elektron akışına karşı daha yüksek bir dirence sahip olma eğiliminde olmalarıdır, bu da yük birikmesine neden olabilir. Buna karşılık, metaller gibi iyi elektrik iletkenleri olan malzemeler, elektronlar içlerinden serbestçe akabildiği için çok fazla statik elektrik üretmezler.

Tüm Reklamları Kapat

Bu bir halat çekme oyunu gibi. Bazı nesneler elektronları tutma konusunda diğerlerinden daha iyidir, bu yüzden onları birbirine sürttüğünüzde, bir nesnenin elektronları diğerine çekilecektir. Sanki bir nesne "Bu elektronları bırakmak istemiyorum." derken, diğeri "Bırak, bırak, onları istiyorum." der. Ve iş başa düştüğünde, en güçlü (tutuşa sahip) olan kazanır.

Kaynaklar

  1. The Library of Congress. How Does Static Electricity Work?. Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: The Library of Congress | Arşiv Bağlantısı
  2. S. Buddies. Static Science: How Well Do Different Materials Make Static Electricity?. (23 Ocak 2014). Alındığı Tarih: 27 Ocak 2023. Alındığı Yer: Scientific American | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close