Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Ayhan Tibilli
Ayhan Tibilli
1,271 UP
Üye
3

Neden basit bir elektrik devresinde iki ucu kapalı şekil etrafında bir döngü oluşturmalıyız?

Yani neden iki ucu açık olunca elektrik batarya veya güç kaynağımız ne ise ondan çıkan elektrik akımı ampulu yaktıktan sonra diğer uçta birikmiyor? Neden elektrik güç kaynağından hiç çıkmıyor? Ellektrik diğer ucun kapalı olduğunu nereden biliyor?
341 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
60K UP
Elektronik teknisyeni

Güzelbir soru.

Anlayabilmen için soruyu azıcık değiştirelim mi? Neden bir prizin yanındayken beni elektrik çarpmıyor? Neden illa ki dokunmam gerekli? Çünkü dünyamızdaki hava elektriği iletmek için çok kötü bir seçim. Havanın elektriğe koydu direnç nerdeyse sonsuz derecededir. Eğer hava elektriği iletebilseydi vücudumdan geçerek toprağa akabilirdi.

Demek ki buradan her maddenin -bu hava bile olsa- elektriğe karşı bir direnci olduğunu anlıyoruz. Aslında havanın da elektrik iletmede kullanıldığı durumlar var. Örneğin yıldırımlar. Gökyüzünde oluşup, elektrik olarak toprağa akıyor. Elektrik doğası gereği bir noktadan bir noktaya akar. Şimdi istersen elektrik nedir tam olarak, onunla ilgili tanımlar yapalım.

Tüm Reklamları Kapat

Atomun içinde elektron denilen parçacıklar bulunur. Ve iletken dediğimiz malzemelerde bu elektronlar başka yere akmaya çok meyillidir. Örneğin bakır kablolar elektriği iletmede çok iyidir. Güç kaynağının artı ucundaki elektronlar eksi ucundaki tarafa gitmekten için can atarlar. Ama yukarda da dediğimiz gibi yıldırım kadar çok büyük bir can atma değilse bu, kablonun bir ucundaki elektronlar havadan eksiye geçemezler. Çünkü hava elektriği iletmede çok kötüdür. Kablo ise mükemmel bir ileticidir.

işte bu yüzden sen hep kablolardan yapılmış "kapalı" devreler görüyorsun günlük hayatta. Zaten 12 volt, 220 volt gibi söylediğimiz birimin aslı "potansiyel farktır" burada fark diye kast edilen şeyin artı olan tarafta elektronun fazla olmasıdır.

Yine de bir elektrik devresini her zaman kapalı olarak görmek zorunda değilsin. Daha doğrusu kapalı bir devre varken, o kapalı devreden çalışırken elektrik çalabilirsin. Buna örnek en basitinden kablosuz telefon şarjları ve transformatörlerdir. Kablosuz telefon şarjı kendi içinde elektriği döndürürken telefon ondan elektrik çalar.

Transformatör ise 220 voltu 12 volt gibi küçük bir değere düşürmek için kullanılır. Evindeki adaptörlerin 220 girişi ile çıkışı arasında elektrik kablosu bağlı değil aslında. [1] Kaynak 1'i incelersen bir nüveye sarılı iki ayrı bobin göreceksin. Trafonun 220 tarafındaki bobin aslında kendi ayrı kapalı devredir. ilk bobine primer denir. Bu 220 volt geçen primer bobin etrafına elektromanyetik bir alan yarar. Hemen yanındaki seconder diye adlandırılan bobin ise oradan yayılan elektromanyetik alandan 12 voltu havadan kapar.

Tüm Reklamları Kapat

Ama burada senin ilk olarak bilmen gereken şey elektrik daima elektronu çok olan yerden az olan yere akmaya meyillidir. Bunu sen iki ucu kapalı olarak görürsün.

Bilmen gereken ikinci şey her elektrik geçen şey etrafına manyetik alan yayar. Buna da elektromanyetizma denir. Kural olarak elektrikten manyetik alan yaratabilirsin, manyetik alandan elektrik yaratabilirsin.

Bilmen gereken 3. şey ise evrendeki her maddenin elektriğe karşı koyma oranı farklıdır. Buna direnç denir. Elektriği iyi ileten maddelere iletken, iletemeyen maddelere ise yalıtkan deriz. Hava kötü bir yalıtkan olduğu için duvardaki prizde bir noktadan bir noktaya elektrik akamaz. Dünyamızda ise toprak her zaman eksidir. Gökyüzü ise artıdır. Gökyüzün o elektrik yüklü elektronlar çok birikirse, bir noktadan sonra hava bile karşı koyamaz ve gökyüzünde toprağa elektrik akar. Buna yıldırım deriz.

Kaynaklar

  1. Maker | Türkiye | Robotistan. Transformatör (Trafo) Nedir? Çeşitleri, Nerelerde Kullanılır?. (1 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 8 Kasım 2022. Alındığı Yer: Maker | Türkiye | Robotistan | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Zeynep Bora
Zeynep Bora
27K UP
Öğrenci

Elektriğin içindeki iletken madde devamlı pildeki elektriği iletir. Bu yüzden devre ampülü yaktıktan sonra birikmez çünkü iletken madde onu hep döngü içerisinde taşıyacaktır. Bu yüzden elektriği bir yere toplayamayız çünkü elektiriği iletmeye devam eder.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close