Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
1

neden anlayamadığımız bir şeyde mantık ararız ?

Neden anlayamadığımız bir şeyde mantık arıyoruz ki ? Zaten o şeyde bir mantık bulsak bile bu mantığın doğru olduğundan emin degiliz. Yani mesela dinler konusunda. Bize o dinle alakalı mantıksız gelen bir şey o dini yanlış yapar mı ki ? Bizim aklımız kusurlu ve biz onu anlayamiyorsak mantigimizin o dini yanlış bulması o dini yanlışlamaz ki.
370 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Görkem Öge
Takipçi

İnsanoğlu olarak en gelişmiş niteliğimiz ve yeryüzünde de bizi diğer canlılardan ayıran vasfımız düşünme yetisi. En güçlü silahımız düşünmek yani. Daha gelişmiş bir özelliğimiz olmadığı için karşımıza çıkan soru ve problemleri düşünerek çözmek, tanımlayamadığımız olgu ve kavramları düşünüp üzerlerine mantık yürüterek tanımlamaya ve anlamaya çalışıyoruz. Belki yetersiz olacak, haklı olabilirsiniz ama başka çaremiz yok. Köpek ya da kediler bir nesneyi koklayarak tanımaya çalışıyorlar, bir kelebek dokunarak bunu yapıyor. Çünkü en gelişkin becerileri bu. Biz de düşünerek bunu yapmaya çalışıyoruz. Belki 10 dakika düşünerek olmayacak bu ama 10 yıl düşünürsek çözeceğiz. Ya da 10 asır? Bunu bilemeyiz. Ama elimizden gelen bu. Ve şu noktayı gözden kaçırıyor olmanız olası: Düşünceler ve düşünsel bulgular nesilden nesle aktarılarak birer düşünce sistemi haline gelirler. Mantık, felsefe, akıl yürütme teknikleri, bilimsel yöntemler vs. hep bu düşünme yetimizin ortaya çıkardığı ve dünyayı, insanı ve evreni daha iyi anlamamızı ya da anlamamıza olanak veren icatları ortaya çıkarmamızı sağlayan olgulardır. Yani biz, sizin benzetiminiz ile, din üzerine yapacağımız 10 dakikalık bir düşünme çabası ile onun doğruluğunu ya da yanlışlığını kesinleştirmiyor olsak da 10 bin kişinin yapacağı 10 saatlik bir toplu düşünme çalışması, o konuda bizi gerçeğe ve doğruya ulaştırabilir. Bugün yeryüzünde kölelik yok ise, halen toplumlar birilerini içine şeytan girdi diye bir kazığa bağlayıp yakmıyor ise bu, birilerinin 10 dakikada çözemediği bir sorun üzerine, birçok kişinin 10 binlerce dakika düşünmesi sayesindedir. Bu nedenle düşünmeyi küçümsemeyiniz, önemsiz görmeyiniz. Her birimizin girişeceği her türlü düşünme çabası değerlidir.

144 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Farklı "nesnel gerçekleri" farklı şekillerde yorumlamak, diye genellersek, beynin bir örüntü tanıma motoru olması nedeniyle, yanılgılar oluşabiliyor. Öncelikli işlevi, dostu, düşmanı, çevreyi ve yiyecekleri tanımak. Özellikle tehlike arz eden şeyleri (avcı hayvan, zehirli bitki, tehlikeli ortam), henüz tehlike tam ortaya çıkmamışken - yetersiz veriyle - yakalamak zorundaydık. Bu da beynimizi biraz "paranoyak" olmaya zorladı. Bulutlarda, kayalarda, insan yüzü görmemiz, bu eğilimin bir sonucu muhtemelen. Aynı şekilde, eksik bilgiyle hayatı yorumlamaya, örüntüler yakalamaya, gelecekle ilgili belirsizlikleri azaltmaya çalışıyoruz. Bilimsel bilgi yokluğunda yerleşen bir mistisizm ve mitoloji her kültürde var; bu da eğilimin genetik ve evrensel olduğunu gösteriyor.

Tarih boyunca aktarılan bu bilgilere, alışkanlıklara vb. Dawkins "meme" adını verdi, belki biliyorsunuzdur. Bunlar da bir nevi canlılar gibi doğuyor ve kültür içinde elemeden geçiriliyorlar, işlevsel olanlar kalıyor, diğerleri kayboluyor. Tabii sadece günlük hayatta değil, kurumlar seviyesinde de işlevli olmaları gerekiyor. Din ve dayandığı mitoloji(ler) buna güzel bir örnek.

Tüm Reklamları Kapat

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close