Neandertaller genimizde yaşıyor mu?
On binlerce yıl önce, homo cinsindeki birçok insan soyu dünya üzerinde yaygındı. Şimdi geriye sadece biz, yani ''Homo Sapiens'' kaldı. Ancak günümüzde hala genomlarımızda bu yok olmuş insanların kalıntılarını taşıyoruz. İlk fosili, Neander Vadisi'nde bulunarak şuan ki ismi almıştır.
Sapiens'lere göre çok daha dayanıklı ve güçlüdür. Soğuğa dayanıklıdırlar. Ateşi iyi kullanırlar. Savunma aletleri yaparlar. El becerileri oldukça gelişmiştir. Büyük bir kafatasına sahiptirler. Kemikli bir buruna, çıkık alın kemiği ve büyük kafatasına sahiptiler. Aslında çok da ''ilkel'' oldukları söylenemez. Çünkü bazı yemekleri pişirebiliyor, mezarlar yapıyor, duvarlara resimler çiziyorlardı, giyiniyorlardı, avcılık yapıyorlardı.
Neandertaller, Sapiens ile çiftleşmesi sonucu bazı genler aktarıldı. Vücutta ve yüzde bulunan çiller, buna bir örnektir. Bu genin, Neandertallerin soğuk iklime uyum sağlamalarından veya güneşin etkilerinden ortaya çıktığı düşünülüyor. Açık ten rengine sahip olmayı başka bir örnek olarak ele alabiliriz. Bu, onların soğuk iklimlerde yaşaması ve kamufle olmalarını sağlıyordu.
Sonuç olarak, genomumuzda eski atalarımızın izlerini taşıyoruz. Ama tam olarak Neandertal saf bir homo cinsi şuan aramızda yok. Sadece onların kalıntılarını vücudumuzda taşıyoruz. Bu da fenotipimize yansıyor.
Türkiye'de bu gen araştırmasını yapan bir kurum var mı bilmiyorum. National Geographic bu tür genom araştırmalarını titizlikle yapıyor.
Kaynaklar
- E. Ertuğrul. Neandertaller Dna'mızda Yaşıyor - Ve Diğer Eski İnsanlar Da - Arkeofili. (22 Mart 2022). Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Arkeofili | Arşiv Bağlantısı
- A. Şolcun. Neandertal Nedir? Neandertaller Yaşıyor Mu?. (25 Ocak 2022). Alındığı Tarih: 2 Ekim 2023. Alındığı Yer: Ders: Tarih | Arşiv Bağlantısı